Închide

Autostrada Transilvania: în ce condiții ar putea fi deschiși 27 kilometri în Cluj în acest an

EconomieTop News by Actual de Cluj - mart. 18, 2025 0 614

sala polivalenta

O lungime de 27 de kilometri de autostradă ar putea fi dată în folosință în acest an pe Autostrada Transilvania lângă Cluj, în anumite condiții, estimează asociația care monitorizează proiectele de infrastructură mare din România, Pro Infrastructura.

Care sunt condițiile: dacă UMB – constructorul tronsonului – alocă suficiente forțe și dacă autoritățile rezolvă birocrația necesară în nodul Poarta Sălajului  lângă Românași în Sălaj și la conexiunea provizorie A3-DN1F la sud de localitatea clujeană Topa Mică. În acest caz, spre sfârșit de 2025 s-ar putea circula pe aproximativ 27 kilometri ai Autostrăzii A3 între aceste două localități.
”Din tronsoane fruntașe cu lucrări demarate în trombă în 2021 când noi visam să circulăm în 2023, am ajuns să ne rugăm să fie gata în 2025, parțial. Restul în 2026, poate. Contracte semnate în iulie, respectiv decembrie 2020”, arată asociația, care vineri a filmat din dronă lucrările pe acest tronson cu miză pentru deschiderea în 2025. Filmarea începe la sud de Topa Mică, în dreptul organizării de șantier a Ozaltin care va executa viaductul de pe traseul nou și deviat din apropiere, și se zboară spre aliniamentul A3, apoi către Zimbor. ”Pe acest sector, așa cum se vede, momentan cei de la UMB sunt aproape inexistenți dar, dacă vor, pot să-și aducă muncitorii ca să termine în 2025. Totuși, e nevoie ca oficialii CNAIR să ceară asta și să facă demersurile birocratice pentru o conexiune temporară între A3 și DN1F în zona viaductului executat de Ozaltin la sud de Topa Mică”, concluzionează asociația. De cealaltă parte, pe lotul Zimbor-Poarta Sălajului antreprenorul UMB este bine mobilizat ”și pare-se că dorește să dea în trafic cei 12,24 kilometri la final de 2025”. ”Trebuie doar să mențină ritmul actual și să rezolve cât mai rapid cu proiectarea ca să se emită autorizația de construire în nodul Românași (Poarta Sălajului) cât mai curând posibil”.

Rămâne de văzut dacă atât UMB cât și CNAIR se vor mobiliza suficient, în teren și birocratic, ca să inaugureze spre finalul acestui an 12 sau 27 kilometri din Autostrada Transilvania. ”Sau nimic, în scenariul pesimist”, după cum arată asociația.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu