Închide

Autostrada Transilvania: Contract reziliat pe tronsonul Chețani – Câmpia Turzii. Ministrul Transporturilor: ”progresul în ultimele 5 luni a fost 1%”

Economie by Actual de Cluj - mart. 11, 2021 0 529

Contractul pentru execuția unui tronson din Autostrada Transilvania, unde progresul a fost foarte redus în ultimele luni, a fost reziliat, a anunțat azi ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Acesta spune că în cinci luni progresul lucrărilor a fost de doar un procent iar Compania Națională de Autostrăzi a reziliat azi contractul cu constructorul Straco. ”Cu lucrări începute în anul 2016, dar ajunse în 2021 abia la stadiul de sub 40%, nu putem face performanță în dezvoltarea infrastructurii și a României, în general”, a arătat el. ”Constructorul acestui lot, ajuns în insolvență și cu subcontractori neplătiți, a beneficiat de toată bunăvoința autorităților române, dar a sosit momentul în care trebuie să spunem „Destul!”.

Drulă spune că CNAIR a încercat ”din răsputeri” să evite soluția rezilierii contractului, ”pentru că relicitarea restului de tronson presupune niște proceduri de relativă durată”, dar că România are ”nevoie de infrastructură urgent” și că ”nu mai putem priva România de acest sector din autostrada A3”. ”Istoria acestei licitații, derulate în 2015, este și o lecție despre acceptarea unor oferte subevaluate de companiile participante. Valoarea licitată de compania câștigătoare a fost de 280 milioane lei, pe când estimarea inițială pentru acest lot de 15,7km era de 620 de milioane lei”, a mai spus ministrul. Termenele erau de patru luni pentru proiectare și 12 luni execuție pentru un segment de autostradă în relief ușor. ”În acest moment, pe șantier nu se lucrează deloc, iar lucrările deja executate încep să se degradeze. În ultimele cinci luni, lucrările au avansat cu doar 1%”, consideră Drulă.

Tronsonul are o lungime de 15,7 kilometri, între Chețani și Câmpia Turzii. Contractul fusese semnat cu Straco în 2015 pentru 280 milioane de lei, adică jumătate din suma cu care erau evaluate lucrările.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare