Închide

Autoritatea pentru Digitalizarea României si Universitatea Tehnică din Cluj au lansat procesul de consultare publică privind utilizarea Inteligentei Artificiale

IT by Kristina Reştea - iul. 17, 2021 0 201

Autoritatea pentru Digitalizarea României și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au lansat procesul de consultare publică privind utilizarea Inteligentei Artificiale în România.
Consultarea urmărește să adune informatii despre organizatia respondentului si legatura cu domeniul IA, experiența sa în sector, prin explicitarea intenției, a gradului de adoptare IA, a rezultatelor obținute și a impactului așteptat. Companiile din România și startup-urile au adoptat deja soluții de Inteligență Artificială, dar domeniul încă nu e foarte clar reglementat sau monitorizat.
„Inteligența Artificială are capacitatea de a revoluționa activitatea administrației publice. Datorită AI, vom putea beneficia de servicii publice mai bune, de sisteme de transport mai sigure, de produse și servicii personalizate, mai ieftine și mai durabile. De asemenea, AI va duce la apariția unor noi profesii, pe măsură ce industriile bazate pe aceste tehnologii se dezvoltă. Avem nevoie de o cooperare solidă cu toți stakeholderii, pentru că transformarea digitală a sectorului public se realizează cu aceleași tehnologii din mediul de business. Strategia națională în AI trebuie să fie asumată de toți actorii relevanți din domeniu și să reflecte pe deplin perspectivele și nevoile de dezvoltare”, a spus Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României
În cadrul activității de „Elaborare a cadrului strategic național în domeniul inteligenței artificiale”, desfășurată prin proiectul „Cadru strategic pentru adoptarea și utilizarea de tehnologii inovative în administrația publică 2021 – 2027 – soluții pentru eficientizarea activității” (MySMIS2014+ 129878, SIPOCA 704), Autoritatea pentru Digitalizarea României, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, propune o primă etapă de consultare online, prin intermediul unui chestionar, în
vederea sondării mediului academic și de cercetare-dezvoltare-inovare, a administrației publice centrale și locale, precum și a mediului de afaceri cu privire la stadiul actual și la potențialul Inteligenței Artificiale în România.
Consultarea este deschisă în primul rând pentru profesioniști, specialiști, experți cu activitate în sectorul public (învățământ superior, cercetare-inovare, administrație locală și centrală) sau în sectorul privat, pentru care Inteligența Artificială reprezintă un vector al dezvoltării strategice naționale.
Rezultatele colectate prin chestionar vor fi analizate în vederea dezvoltării următoarei etape de consultare, bazată pe ierarhizare argumentativă, spun reprezentanții ADR.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare