Închide

O echipă din Cluj-Napoca a câștigat o competitie internațională de programare cu un proiect de măsurare a poluării aerului

EconomieIT by Kristina Reştea - aug. 22, 2021 0 403

O echipă din Cluj-Napoca a câștigat  finala competiției European Code League de anul acesta, remarcându-se în fața altor zeci de echipe din țări precum Belgia, Croația, Germania sau Turcia, au transmis reprezentanții organizatorilor. Echipa clujeană a pezentat dispozitivul CaeliBox, care utilizează senzori pentru a măsura diferiți parametri ai aerului. Profesorii dr. Corina Toma, Mihaela Giurgea și elevii lor au câștigat un voucher de 2.000 euro pentru echipamente tehnice și șansa de a-și prezenta proiectul la festivalul european Science on Stage, care va avea loc în martie 2022 la Praga. La târgul educațional pentru profesori din domeniu STEM participă 450 de cadre didactice din peste 30 de țări.

European Code League este o competiție care recompensează proiectele de programare inovatoare, create de echipe formate din elevi și profesori, organizată de rețeaua Science on Stage Europe, cu sprijinul SAP. În finala din acest an, juriul internațional a evaluat zeci de proiecte de programare prezentate de profesori ai disciplinelor STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) din toată Europa, iar proiectul propus de colectivul din România a fost cel care s-a remarcat. Echipa câștigătoare este formată din profesorii Corina Toma, Mihaela Giurgea și elevii lor de la Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu” din Cluj Napoca.

Cluj-Napoca se numără printre cele mai poluate orașe din țară. CaeliBox, proiectul câștigător propus de echipa românească, utilizează senzori pentru a măsura diferiți parametri ai aerului, cum ar fi concentrația de CO2, umiditatea, presiunea, temperatura, zgomotul și alte substanțe nocive din oraș și transferă datele în timp real către un server, astfel încât elevii să poată accesa și lucra cu aceste date în orice moment.

„Din cauza faptului că a cunoscut o dezvoltare bruscă în ultimii ani, frumosul nostru oraș se confruntă cu un nivel din ce în ce mai mare de poluare. Prin urmare, CaeliBox este un dispozitiv util atât pentru cercetare, cât și pentru combaterea acestui fenomen și pentru a face educația STEM mai atractivă pentru studenți, care au fost fericiți să combine programarea cu fizica și tehnologia”, explică dr. Corina Toma, care adaugă că s-a confruntat cu multe provocări în finalizarea proiectului.

„Science on Stage mi-a oferit oportunitatea de a găsi noi modalități de a-mi motiva elevii să învețe fizica folosind domeniul IT”, spune  Toma, care a devenit profesor după 10 ani de muncă ca fizician. „Fizica este peste tot și se întâmplă în orice moment. Îmi place să vorbesc cu elevii mei și să explic tot felul de subiecte”. „Profesorii propun adesea ideile, punctul de plecare. Elevii care termină liceul nu știu care va fi rolul lor în lume”, adaugă dr. Toma. „Aceste proiecte arată cât de importantă este programarea și să înveți subiecte STEM precum matematică, fizică, chimie și biologie.”

„Este important ca industria să furnizeze instrumentele de care profesorii au nevoie pentru a pregătii elevii în dezvoltarea de abilități importante în știința datelor și rezolvarea problemelor. Și cine știe – poate într-o zi vom avea norocul de a-i primi pe unii dintre acești copii talentați la SAP”, a declarat Josephin Galla, Managing Director SAP CEE Eastern.

Potrivit unui raport al Forului Economic Mondial, aproximativ 65% dintre copiii care încep școala primară astăzi vor lucra în profesii care nici măcar nu există în prezent, motiv pentru care viitorul lor este influențat în mare măsură de formarea profesorilor de astăzi. Rețeaua Science on Stage a ajuns la aproximativ 100.000 de profesori și formatori din peste 30 de țări, oferindu-le rețeaua necesară unui schimb eficient de idei și bune practici în întreaga Europă. Potrivit organizatorilor, 79% dintre profesorii înregistrați în rețea au implementat deja ceea ce au învățat la festivalurile Science on Stage de-a lungul anilor.

Despre European Code League

Organizat de Science on Stage, organizație non-profit axată pe predarea STEM în Europa, cu sprijinul echipei SAP Corporate Social Responsibility (SAP CSR) MEE, European Code League este o competiție pentru echipele de profesori-elevi cu proiecte inovatoare de programare. Concursul a fost lansat în 2020 în urma succesului proiectului Coding in STEM Education.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare