Închide

Au vrut să ia de la pietoni și să facă un bulevard pentru mașini. Acum, Primăria a luat arhitecți și a schimbat proiectul

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 25, 2018 0 1071

Primăria a desenat în octombrie 2016 marcaje portocalii pe trotuarele de pe B-dul 21 Decembrie 1989 (între Cuza Vodă și Regele Ferdinand) pentru a pregăti benzi dedicate mijloacelor de transport în comun. Atunci administrația voia să fure de la pietoni prin diminuarea trotuarelor și să facă o bandă dedicată pentru autobuze. Propunerea gândită doar cu specialiștii Primăriei a fost criticată de arhitecți și de societatea civilă deoarece nu doar descuraja venitul cu maşina, dar era contrară politicilor pornite în centru, unde se măriseră trotuarele din Piața Unirii. Mai mult, acesata a fost blocată de Comisia Zonală a Monumentelor.

Detalii:

Nou scandal la Cluj. Primăria acuzată că „fură” de la pietoni ca să facă transport public performant

Acum vine cu o nouă abordare a lucrurilor.

Anul trecut a instalat o bandă dedicată mijloacelor de transport în comun pe parcursul de 1,6 kilometri, între Biserica Sf. Petru și Pavel și Regele Ferdinand cu instituire de sensuri unice pe o serie de artere secundare, desființare de locuri de parcare și trasare cu marcaje pe carosabilul existent. Fără a diminua trotuarele. Mai mult, propunerea a fost studiată de specialiștii în trafic de la Universitatea Tehnică.

Acum, Primăria are și un proiect de modernizare a B-dul 21 Decembrie 1989 pe care l-au gândit cei de la biroul de proiectare Planwerk (cei care au gândit și Eroilor – Piața Unirii, proiectul pentru Piața Lucian Blaga dar și care au fost consultanți în reamenajareau nor artere din centrul Clujului pe proiectele cu bani europeni ale Primăriei).

Proiectul va fi supus dezbaterii publice în cadrul unei întâlniri programate în 26 iulie de la ora 17.00 la Centrul de Imaginație Civică de la Casino.

Potrivit propunerii Planwerk, trotuarele vor fi reconfigurate prin mutarea actualelor benzi de biciclete la marginea acestora, se vor face corecții în intersecții prin lărgirea părții carosabile pentru a se putea efectua virajele pe alte direcții de mers, se vor suplimenta aliniamentele de vegetație, pavajul va fi doar cu plăci de granit, se va amplasa mobilier urban.

Vor fi mai bine evidențiate benzile dedicate pentru mijloacele de transport în comun și pe sensul spre Mărăști.

De asemenea va fi amenajată o mică piațetă în locul actualei parcări din zona Bisericii Sf. Petru și Pavel cu bănci și vegetație.

”Prin proiectul de amenajare se propune crearea unei piațete în fața bisericii Sf. Petru, dar și lărgirea benzilor pentru transportul în comun, astfel încât să existe spațiu suficient și pentru biciclete. Dorim să finanțăm lucrările de reamenajare a bulevardului 21 Decembrie 1989 din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, Axa 4”, a sintetizat proiectul Ovidiu Cîmpean, director în Primăria Cluj-Napoca.

(sursa foto: randări Planwerk)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare