Simularea a fost una complexă, tocmai pentru a înțelege unde sunt probleme și ce schimbări trebuie făcute.

Potrivit scenariului, în urma accidentului, cel puțin 50 de persoane au fost rănite. Odată activat Planul Roșu de intervenție, la fața locului au fost mobilizate forțe impresionante – mai bine de două sute de pompieri, medici, polițiști și jandarmi.

Exercițiul a fost unul complex. În timp ce ambulanțele preluau victimele, pompierii interveneau pentru a evita izbucnirea unui incendiu violent.

„Este reprezentat de modul de intervenție, de cercetare la fața locului și de investigare a unui accident feroviar rezultat în urma unei coliziuni a unui tren de călători cu unul de marfă cu multiple victime”, a explicat Florin Oneț – Şef Secţie Regională de Poliție Trasporturi Cluj-Napoca, pentru aceeași sursă.

Totul a fost urmărit cu atenție și de salvatori veniți din străinătate.

„Trebuie să investigheze din perspectiva poliției cine este responsabil, ce s-a întâmplat din punct de vedere tehnic”, spune și John Laene, șef Asociația Polițiilor Feroviare.

„Este o oportunitate pentru noi să ne antrenăm, să ne antrenăm procedurile de intervenție și să corectăm acolo unde observăm că avem dificultăți în a gestiona o situație”, a menționat Colonel Gabriel Drînda, comandant ISU Cluj.

„Am încercat să ne punem colegii în dificultate. Să organizăm un exercițiu cu o complexitate majoră”, a arătat și Dan Curta, medic coordonator SMURD.

A fost pentru prima oară când în România a avut loc un astfel de exercițiu.