Închide

Au respins o investiție de peste 2 milioane de euro. Distrugea pădurea dintr-o comună din Cluj, preferată pentru construirea caselor de vacanță

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mart. 14, 2022 0 1072

Un proiect aflat în faza studiului de oportunitate pentru amenajarea unei cariere de granit în comuna Călățele din Cluj, preferată pentru amenajarea de case de vacanță de clujeni, a fost respins de specialiștii din comisia de urbanism a Consiliului Județean. Chiar dacă motivația proiectanților care au pledat pentru investiție arătând că va încuraja producția locală de piată și stoparea importurilor din China, arhitecții din comisia de urbanism dar și președintele CJ Cluj, Alin Tișe, au cerut ca ea să fie orientată pe o altă proprietate, mai ales că actualul teren este ocupat preponderent cu pădure.

 

Prin biroul său de arhitectură, Ciprian Șimon nu a reușit să-l convingă pe arhitectul județului să aprobe amenajarea unei cariere de granit în comuna Călățele pe un teren de peste 3,4 hectare deținut de composesoratul Finciu. Arhitectul Ciprian Șimon a explicat comisiei de urbanism la o ședință din 10 martie că toate amenajările care vor deservi investiția vor respecta specificul local, urmând ca, după încheierea exploatării, să fie folosite pentru funcțiuni turistice. La fel, în locul exploatării ar urma să apară un lac artificial, utilizat în aceleași scopuri.

Investiția în realizarea carierei a fost estimată la peste 2 milioane de euro.

Specialiștii din comisia de urbanism a CJ Cluj au arătat că astfel de exploatări, așa cum s-a demonstrat, distrug zonele unde sunt amenajate. Mai mult, președintele CJ, Alin Tișe, a subliniat că în trei luni toate drumurile din zona Huedin vor fi distruse dacă se admite respectiva funcțiune. „Pe unde ocoliți satele, comunele. Nu suntem împotriva unor astfel de exploatări, dar ele nu trebuie să dereanjeze nici oamenii, nici să distrugă drumurile”, a spus Tișe.

Potrivit proiectanților, terenul pe care se dorește cariera de piatră care urmează să fie exploatată de un operator privat (Demstil Dynamics) e accesibil din DJ 108 și apoi  pe un drum de exploatare existent tangent acestuia pe trei laturi iar investitorul își va asuma refacerea drumului, după ce se va termina perioada de exploatare. Ciprin Șimon a mai arătat că piatra va fi exploatată în detaliu, în interiorul carierei, nu în bloc.

Explicațiile nu i-au mulțumit pe specialiștii din comisiei care au arătat că, în absența unor măsuri de control, investitorii vor exploata locul „sălbatic”, cu vole și praf. Mai mult, au sesizată că două treimi din zonă este acoperită cu pădure, propusă pentru defrișare.

În discuție a intervenit și arhitecta Sofia Gîrda, cu un proiect vecin pentru o fermă pentru a-și exprima opoziția proprietarilor vecini față de viitoarea investiție. „Cum spune în 2017 arhitectul Horațiu Răcășan, ar trebui să mergeți la pas pe parcelă. Proiectul nu aduce decât beneficii financiare pentru investitor și nimic pentru sat sau drumurile din zonă. Chiar dacă ați obținut adeverință că terenul e neproductiv, știm cum se obțin astfel de certificate. Noi îi încurajăm să facă bani, dar altfel, nu distrugând zona care e acoperită acum cu pădure”, a spus arhitecta.

Atât Alin Tișe, cât și arhitectul șef al județului Claudiu Salanță, au recomandat proiectanților să se reorienteze către un alt amplasament din administrarea composesoratului unde să propusă o astfel de investiție, nu într-o zonă cu pădure.

Toți membrii din comisie au votat ca inoportun respectivul proiect.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.