Închide

Au fost suplimentate forțele de stingere a incendiului din Făget, unde ieri litiera pădurii s-a aprins, cu zece hectare afectate

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 10, 2024 0 198

Au fost suplimentate forțele de stingere a incendiului din Făget, unde ieri litiera pădurii s-a aprins, cu zece hectare afectate.

Pompierii din Mănăștur ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență au rămas la fața locului peste noapte pentru supravegherea zonei afectate de incendiul de litieră izbucnit ieri, în apropierea drumului Sfântului Ioan, în Făget. ”Având în vedere faptul că zona a cuprins foarte multe pante abrupte, iar peste noapte nu au vizibile flacări deschise, dimineața au fost observate mai multe focare care s-au reaprins în interiorul depunerilor de resturi vegetale din pădurea de rășinoase”, spun pompierii. Drept urmare forțele de la fața locului au fost suplimentate cu trei mijloace de intervenție din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca din Mănăștur, dar și din cadrul Ocolului Silvic, a Regiei Autonome a Domeniului Public, de la Poliția Locală și compania de salubritate. ”În prezent au fost identificate mai multe focare dispersate pe toată zona afectată de ardere, iar pentru lichidarea cărora se acționează atât cu autospecialele pentru stingerea incendiilor cât și cu mijloace de primă intervenție”, spun pompierii în această dimineață.

Activistul clujean Adrian Dohotaru, care aleargă des în pădurea din Mănăștur, spune că cel mai probabil incendiul a pornit de la un grătar lăsat nesupravegheat. ”Vetre ilegale se găsesc peste tot în pădure, e doar chestiune de timp până să izbucnească incendii, așa cum s-a întâmplat in Făget, asa cum se va întâmpla în Hoia, Padurea Cetatea Fetei si in alte zone naturale ale Clujului. ”Soluția pe care o vedem e crearea unui Inelul Verde Metropolitan, cu noi arii naturale protejate la marginea Clujului, care să fie atent gestionat de diverși stakeholderi într-un consiliu al Inelului si al viitoarelor arii protejate, în special primăriile la nivel metropolitan, in parteneriat cu direcția silvica, consiliul județean, universitati si ONGuri. Dar trebuie creat un management unitar, cu custozi si persoane calificate care patrulează astfel de păduri, nu pădurari care vin doar la tăieri în padure. Zonele de grătar să fie atent reglementate, amenzi drastice daca se fac focuri in pădure”.

Citește și:

A luat foc Făgetul, în această după-masă, 10 hectare afectate

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare