Închide

Au cerut ca și primarul Emil Boc să fie audiat în procesul Annei Horvath

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 27, 2018 0 703

Procesul în care fostul viceprimar UDMR, Anna Horvath, a fost condamnată pentru fapte de corupție l-a ocolit complet pe edilul Emil Boc, deși el este singurul decident în executivului Primăriei Cluj Napoca. Apărătorii Annei Horvath au cerut, ieri, la Înalta Curte de Casație și Justiție să-l cheme și pe Boc să dea cu subsemnatul, mai cu seamă că prin audierile procurorilor au trecut tot soiul de persoane, cu funcții mai mult sau mai puțin semnificative, precum funcționari ai Direcției de Patrimoniu, ai Direcției de Urbanism, și chiar „aghiotanta” primarului, Mihaela Boc. Singurul scutit de corvoada audierilor a fost tocmai primarul. „Este normal să vină să explice domnul Boc, în calitatea sa de primar, dacă cineva a făcut presiuni asupra sa, de vreme ce Anna Horvath este acuzată că a făcut intervenții pentru omul de afaceri Fodor Zsolt. Pe primar nu l-a întrebat nimeni, deși era primul care trebuia întrebat, a făcut sau nu Anna Horvath presiuni asupra sa?”, a subliniat deputatul UDMR Csoma Botond, unul dintre susținătorii Anneri Horvat, care a fost prezent alături de aceasta la Înalta Curte de Casație și Justiție. Apărătorii fostului viceprimar vor încerca să demonstreze, astfel, că omul de afaceri Fodor Zsolt nu avea cum să fie ajutat de Anna Horvath fără acordul sau sprijinul primarului Emil Boc. Urmează ca Înalta Curte să pronunțe în 7 octombrie, printr-o încheiere, dacă admite solicitarea avocaților, în privința audierii lui Boc.

Singurul cu putere de decizie, Boc

Și Anna Horvath a explicat, înainte să fie condamnată de prima instanță, că nu ar fi putut să-l ajute pe Fodor Zsolt, pentru că nu ea nu avea nicio puterea de decizie. Singurul care  poate să decidă în Primărie este Emil Boc.  Mai precis, Horvath a admis că s-a interesat la Direcția de Patrimoniu despre stadiul autorizării unei intervenţii la o clădire aflată în Piaţa Muzeului – la cererera omului de afaceri Fodor Zsolt – dar a motivat că gestul său ținea strict de atribuţiile ei de serviciu, de angajamentele asumate faţă de cetăţenii care se prezentau  la ea în audienţă. Întrebată de magistratul Monica Rodina de măsurile luate după ce a aflat stadiul autorizării solicitării lui Fodor, Horvath a spus că nu ar fi avut cum să-i sancţioneze pe funcţionari, sau să-i impulsioneze. „Viceprimarul nu are o putere executivă reală. Viceprimarul poate doar să-i propună primarului sancţionarea funcţionarilor”, a răspuns Horvath.

Cer și desecretizarea mandatului prin care Horvath a fost urmărită/interceptată

În cererera depusă la Înalta Curte, apărătorii Annei Horvath au solicitat nu doar audierea primarului Emil Boc și reaudierea unor martori, ci și desecretizarea manadatului de securitate națională, în baza căruia aceasta a fost interceptată și urmărită. Potrivit apărătorilor fostului viceprimar, înregistrarea ambientală din 13 mai, 2016, în care Anna Horvath se afla la o cafea cu omul de afaceri Fodor Zsolt, în localul Camino din Cluj, ar constitui singura probă a procurorilor în acest dosar de corupție. Înalta Curte se va pronunța în 7 octombrie în privința cererii formulate de Anna Horvath, iar în 10 noiembrie a fost fixat termenul de judecată.  Reamintim că fostul viceprimar UDMR  al Clujului Anna Horvath şi Zsolt Fodor (om de afaceri, patron Euro GSM) au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Cluj în 2017. Anna Horvath a fost acuzată că, în perioada februarie-mai 2016 şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din Primărie, pentru „urgentarea avizării unor proiecte imobiliare” pentru care omul de afaceri Fodor Zsolt avea interese economice. În luna martie, a acestui an, ea a fost condamnată, de judecătorii Curții de Apel, la 2 ani și 8 luni de închisoare cu executare, pentru trafic de influență și spălare de bani. În același dosar, patronul EuroGSM, Zsolt Fodor, a fost condamnat la închsioare cu suspendare în dosarul de trafic de influență și spălare de bani. Zsolt Fodor a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare, dar cu suspendare și efectuarea a 80 de ore de muncă în folosul comunității.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.