Închide

Au alocat 350.000 de lei pentru combaterea pestei porcine, însă măsurile propuse li se par ridicole

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 29, 2018 0 245

O întreagă dezbatere a avut loc în plenul Consiliului Județean pe tema pestei porcine africane, dat fiind planul propus spre finanțare de către Comitetul Local pentru Combatere a Bolilor și de Direcția Sanitar Veterinară și pentu Siguranța Alimentelor. Consilierii județeani au fost de acord să aloce 350.000 de lei, pentru implementarea unor măsuri de prevenție, însă au apreciat că planul de combatere trebuia implementat în urmă cu mai mulți ani, și că ceea ce se propune în prezent nu are cum să fie eficient. ”În Europa s-au tras semnale încă de acum doi ani. Ni s-a spus că peste porcină e la doi pași, în Ucraina. Îl cunosc pe domnul Daea, dar din păcate, din calitatea sa de ministru al Agriculturii nu a implementat niciun plan pentru ca acest virus să nu se răspândească în România. Ce ni se cere nouă acum e abosolut hilar. Să turnăm covorașe pe drumuri. Crede cineva că porcii mistreți mearg înșiruiți pe unde o să punem noi covorașe? Chiar nu este loc de ironii, dar cine a mai pomenit așa ceva? Pentru țăranii noștri e o mare tragedie. Nu știu cum va rămâne în memorie acest Guvern, având în vedere că a gestionat atât de brutal această problemă”, a comentat reprzentantul PNL, Dorel Secară, care are la rândul său o fermă. Tot el a adăugat că extinderea pestei porcine s-a făcut și din cauza nenumăratelor erori, cum este cea a medicului veterinar care a decis să trimită un porc infestat din județul Sălaj până în Dej. „În loc să-l izoleze și să-l ardă în Sălaj, l-au trimis la Dej, la noi în județ, deși la noi încă nu au fost semnalate cazuri de pestă porcină. Acest lucru mi se pare foarte grav”, a subliniat Secară.

„Nu voi vota ca oamenilor din Cluj să li se ia porcii din bătătură”

Reprezentanții PSD au apreciat că măsurile propuse în planul Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor trebuie respectate cu strictețe. ”Chiar dacă nouă ni se pare hilare, aceste măsuri au fost gândite de către specialiști. S-a lucrat mult la acest plan și cred că nu suntem noi în măsură să contestăm ceea ce propun niște specialiști”, a spus consilierul Remus Lăpușan.

Liderul Consiliului Județean, Alin Tișe, l-a ironizat pe prefect și pe directorii insituțiilor de specialitate care au lucrat la acest plan de combatere, spunând că nu există niciun indiciu cum s-a ajuns exact la suma 350.000 de lei. „Am văzut, da, că noi nu ne putem pune cu direcorii, că ei sunt mai presus de oricine. Dacă ei zic orice, noi trebuie să facem. Dacă mă întrebați pe mine, cred că acest plan a fost făcut pe picior. De unde știm noi că suma aceasta nu e prea mică, sau că nu e prea mare? Oricum, obligația de a aloca finanțare pentru combaterea pestei porcine îi revenea Guvernului. Sigur, nu am nimic împotrivă să votăm acum acest plan de măsuri, însă ce pot să vă spun sigur este că dacă nu va fi eficient, eu unul nu voi vota niciodata ca oamenilor să li se ia porcii din bătătură. Să nu se aștepte nimeni că voi face așa ceva”, a spus Tișe

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare