Închide

„Ați făcut o casă urâtă”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - aug. 23, 2021 0 1210

O locuință propusă în localitatea Filea de Jos din comuna Ciurila a fost prilej pentru specialiștii din comisia de urbanism a județului să critice din nou proiectanții deoarece propun în Cluj locuințe care nu au legătură cu specificul local. Casa proiectată de Vlado Studio a fost catalogată și de președintele Alin Tișe, cel care a condus ședința, ca una urâtă.

 

„Volumul este străin de arhitectura satului”, a arătat arhitectul Vlad Negru din comisia de urbanism a județului la ședința din 19 august despre o locuință parter și etaj propusă pe o parcelă de 400 de metri pătrați din localitatea Filea de Jos, comuna Ciurila.

Proiectantul general este SABRAD Arhitecture iar cel de specialitate, Vlado Studio din Sibiu. Beneficiar este Maria Alexandru din Cluj-Napoca. Arhitectul Radu Sabău, cel care a făcut proiectul (Planul Urbanistic de Detaliu) nu a reușit să convingă comisia asupra calităților sale.

Specialiștii au pus în discuție și modul de amplasare a casei pe parcelă. Arhitectul Octav Olănescu din comisie a criticat că locuința nu ține cont de felul în care sunt amplasate construcțiile învecinate pe parcelă dar și faptul că parterul propus este mult mai înalt.

Sabău a explicat că beneficiarul și-a dorit să aplaseze casa în alt mod pentru a avea o curte mult mai spațioasă.

Argumentele nu au convins însă comisia. „Nu este o ideea bună să ai o curte orientată spre nord”, a spus Olănescu. Și președintele Alin Tișe a intervenit și i-a replicat proiectantului că „ați făcut o casă urâtă”. Tișe i-a cerut să vină cu alte varinte și să găsească soluția potrivită care să țină cont întocmai de specificul local.

În final, comisia a respins proiectul.

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.