Închide

Atenție, mulți oameni postați în centru pe Canalul Morii! Ce vor?

Actualitate by Luminiţa Silea - mart. 16, 2015 0 1094

Pe Canalului Morii s-au instalat oameni obișnuiți cu cartonașe, începând de duminică la prânz. Stau pe mal pe pietonala Andrei Șaguna cu niște mesaje prin care spun ce sau de ce merită Clujul.

Un trecător cu un ziar subsoară se oprește la intrare pe stradă dinspre Ferdinand. Se uită lung la primii tineri și la mesajul lor: Clujul merită: create.act.enjoy. Își întoarce privirea de la mesaj, contemplă o secundă pietonala și pleacă mai departe. De pe mal, tineri sau persoane în vârstă continuă să țină în fața lor mesajele: autostrăzi, piste de biciclete, zâmbete, TOT, jazz, oameni boemi, trafic fluid, curățenie, tineri, Piezișa, clădiri renovate, Hapyness, Beauty, iubire…Mai încolo pe mal un nene în vârstă dă pilde unui grup de tineri despre țara asta de acum unde tinerii învață degeaba pentru că n-au unde lucra. Nu sunt locuri de muncă. Tinerii zâmbesc pe sub mustăți. Probabil un comunist. Dar nu-l întrerup. Când pleacă domnul cu parpalac bej, se organizează. Un bărbos (din echipa celebră cu profil pe Facebook) face planul de colectare a unor noi mesaje: „Continuăm până la ora 17.00, așa cum am stabilit”. Și mai încolo pe stradă, două fete așezate pe o bancă la o cafea „to go” au în față <<Iubire>>. Un al trecător e tras pe stradă de doi căței. Și el aruncă o privire la oamenii din fața parapetului Canalului Morii. Oamenii care au fost aduși aici ca să activeze pietonala. Și fac parte dintr-o expoziție pregătită de Asociația Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană – Cluj 2021 – Capitală Culturală Europeană în colaborare cu Asociaţia Beard Brothers în cadrul proiectului Clujul merită lansat anul trecut în cadrul Photo România Festival. Stau pe parapetul metalic, în imagini de mari dimensiuni și spun de ce merită Clujul sau ce merită acesta. Sunt trecători din oraș care s-au oprit să scrie mesajul lor și s-au lăsat fotografiați în cadrul campaniei. Acum fotografiile cu ei, 70 la număr, au fost expuse pe malul Canalului Morii, pe pietonala Andrei Șaguna.

 

E 12 trecut și un bărbos are un mesaj. Clujul Merită U 1919. E 12.30. Clujul merită mai multe evenimente și oameni care să folosească pietonala Andrei Șaguna.

Expoziţia va putea fi văzută pe Canalul Morii până în 29 martie. Expoziția face parte din programul Academiei de Primăvară Photo Romania (15 – 29 martie) care mai include workshopuri de fotografie: cursuri introductive, fotografie de concert, portret ori fotografie de natură. Academia anunţă Photo Romania Festival 2015, ediţia a cincea, care va avea loc între 15 şi 24 mai.

 

„Prin intermediul acestei campanii, iniţiate în 2014 în cadrul Photo Romania Festival, oricine poate poate să spună de ce #clujulmerita să fie Capitală Europeană a Culturii, să fie locul ales pentru studiu, muncă, distracție și stil de viață. Mesajele reprezintă asumarea unui obiectiv comun. Acestea reprezintă răspunsurile pentru următoarele întrebări: De ce Cluj-Napoca merită titlul de Capitală Europeană a Culturii? (de exemplu datorită Școlii de Pictură Clujene, datorita patrimoniului sau pentru că este inima Transilvaniei etc), Ce merită/are nevoie Clujul? (ex mai multe spații culturale, o infrastructură mai bună pentru bicicliști, mai multe spații verzi etc), Ce ai face tu pentru Cluj-Napoca? (ex să mă implic mai mult în viața comunitară, să susțin candidatura etc)”, spun partenerii din campanie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.