Închide

Ateliere de încondeiere a ouălor de Paște la Cluj, copiii învață complicata tehnică a încondeierii tip ”batic”, le ung cu slănină ca să strălucească

Educaţie by Actual de Cluj - mart. 06, 2023 0 207

Ateliere de încondeiere a ouălor de Paște la Cluj, le organizează Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

Atelierele au loc pe toată durata  lunii martie, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” și cu mai multe școli din județ, în sala Media a Bibliotecii Județene și la școala gimnazială ”Iuliu Hațieganu” din Panticeu, și vor fi coordonate de consultantul artistic Claudiu Cubleșan din cadrul CJCPCT Cluj, ”bun cunoscător al tehnicilor de decorare a ouălor”, după cum arată centrul pentru promovarea culturii tradiționale.

La ateliere participă elevi din clasele primare și gimnaziale, de la Liceul Teoretic ”Eugen Pora”, Școala Gimnazială ”Iuliu Hațieganu”, Școala Gimnazială ”Ion Agârbiceanu”, școli din Cluj-Napoca, dar și de la Școala Gimnazială ”Iuliu Hațieganu” din Panticeu. ”În cadrul atelierelor, copiii și tinerii vor putea descoperi tainele acestui meșteșug popular, întâlnit, din păcate, tot mai rar”, arată CJCPCT.  ”rganizatorii nădăjduiesc că, în urma acestor activități, tinerii îl vor îndrăgi și practica. Totodată, cei prezenți la ateliere vor îmbrăca cel puțin un element al portului popular, iar materialele de lucru le vor fi asigurate de instituția clujeană de cultură. Decorarea ouălor se face cu ajutorul vopselelor, a cerii de albine, iar produsele obținute pot constitui obiectele unei expoziții în cadrul fiecărei școli partenere în proiect”.

Tehnicile tradiționale de decorare a ouălor, arhaice sau mai noi, sunt diverse: tehnica ”batic”, prin băi succesive de culoare, zgrafitarea, vopsitul ouălor în coji de ceapă, decorarea ouălor cu ceară aplicată și altele. În cadrul atelierului tinerii vor fi familiarizați cu tehnica ”batic”, despre care CJCPCT spune că e ”cea mai spectaculoasă tehnică de decorare a oului”. ”Pentru a pune în practică această tehnică este nevoie de condei sau chișiță, ceară de albine, vopsea (galben, roșu și negru), o sursă de căldură și ouăle spălate și degresate. Prima etapă este încălzirea cerii de albine, până devine lichidă. Cu un condei, se aplică ceara pe suprafața oului, pentru a proteja zona care se dorește să rămână albă. Acest prim strat de ceară care se aplică pe albul oului se numește „urzeala oului”. După acest procedeu, oul este introdus în culoare galbenă. Apoi se acoperă cu ceară porțiunile care trebuie să rămână galbene. Oul se introduce în culoarea roșie, se repetă din nou acoperirea cu ceară, iar ultima dată se introduce în negru. Apoi, la o sursă de căldură, se topește ceara. Modelele „închistrite” cu ceară rămân astfel imprimate pe coaja oului. La final, oul este uns cu o bucată de slănină pentru a străluci”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu