Închide

Așteptatul clip de prezentare a ediției din acest an a festivalului de film Transilvania de la Cluj, cel mai mare de gen din România, a fost publicat azi

Actualitate by Actual de Cluj - mai 17, 2022 0 78

Așteptatul clip de prezentare a ediției din acest an a festivalului de film Transilvania de la Cluj, cel mai mare de gen din România, a fost publicat azi. Tema – un mesaj anti-război din perspectivă cinematografică, în contextul războiului din Ucraina.

”Trăim vremuri tulburi. La doar câteva sute de kilometri de granița României, un conflict armat e în plină desfășurare. În condițiile în care escaladarea și alimentarea lui nu fac decât să altereze promisiunea de pace în regiune, campania vizuală a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War!”, transmit organizatorii.

Spotul festivalului reia mesajul anti-război din perspectivă cinematografică, omagiind totodată unul dintre cele mai bune filme românești, prezentat de mai multe ori la TIFF, cel mai recent în 2020, în versiunea restaurată digital în 4K. Într-una din scenele de început din ”Balanța” lui Lucian Pintilie, eroina interpretată de Maia Morgenstern se uită la un home movie în care, copilă fiind, respinge jucăriile pe care i le oferă Moș Crăciun, înhață pistolul din mâinile lui și se preface că trage, în joacă, în invitații de la petrecere. ”Cei care au văzut filmul știu că acest simulacru burlesc e cu titlu premonitoriu, capătând o dimensiune tragică în scena masacrului real de la final. Pentru cei care nu au văzut Balanța, umorul negru și verva delirantă a scenei din clipul promo al TIFF-ului din acest an devin cu atât mai frisonante cu cât realitatea de pe teren amenință să oglindească filmul de pe ecran”, mai arată aceștia.

De altfel actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la această a 21-a ediție a festivalului. Contribuția sa adusă culturii române va fi recompensată cu Premiul de Excelență la Gala de Închidere TIFF, în 25 iunie, o încununare a celor patru decenii dedicate scenei și marelui ecran.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare