Închide

Aşteptările managerilor din Construcţii: creştere moderată a preţurilor, scădere a numărului de salariaţi

EconomieSinteză știri naționale by Actual de Cluj - dec. 07, 2018 0 162

În perioada noiembrie 2018-ianuarie 2019 vom asista la o creștere moderată a prețurilor lucrărilor de construcții din România, conform estimărilor managerilor companiilor de profil.

Prețurile lucrărilor de construcții din România vor înregistra o creștere moderată (sold conjunctural +10%), potrivit unei anchete de conjunctură a Institutului Național de Statistică (INS), citată de CPI Imobiliare. În același timp, în activitatea de construcții din perioada noiembrie 2018-ianuarie 2019 managerii firmelor din domeniu se așteaptă să vadă o scădere a volumului producției (sold conjunctural -23%). O scădere este așteptată și la nivelul numărului de salariați din domeniu (sold conjunctural -16%).

Spre comparație, creșteri moderate de prețuri sunt așteptate în sectorul industriei prelucrătoare și în cel al comerțului cu amănuntul. Totodată, reprezentanții firmelor care au luat parte la ancheta de conjunctură INS prognozează că, în perioada noiembrie 2018 – ianuarie 2019, vom vedea o relativă stabilitate a activității în industrie, comerțul cu amănuntul și servicii.

Anchetele de conjunctură au scopul de a analiza tendințele de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu. Eșantionul aferent domeniului construcțiilor a cuprins 1.248 de agenți economici. Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare