Închide

Asocierea informaticienilor ia bani europeni pentru orașele "smart" și cere sprijin de la guvern

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 22, 2014 0 297

 

 

Reprezentanții Cluj IT Cluster s-au întâlnit săptămâna trecută, în Cluj, cu oficiali ai Ministerului pentru Societatea Informațională, ai autorităților locale și reprezentanți ai mediului de afaceri din sectorul IT, pentru discuții pe tema Strategiei Naționale privind Agenda Digitală pentru România, au transmis membrii clusterului.

 

Ministrul Răzvan Cotovelea și-a exprimat susținere pentru Cluj Innovation City, cel mai costisitor proiect promovat de Clusterul Cluj IT, spun reprezentanții clusterului clujean, fără să precizeze în ce fel se va manifesta concret această susținere. Clusterul are în derulare un proiect din fonduri europene, în cadrul cărora se dezvoltă patru produse gândite în ideea viitoarelor “orașe inteligente”, însă mizează pe sprijin guvernamental pentru alte planuri. „În ceea ce privește atragerea de fonduri europene, avem deja în implementare un proiect pentru susținerea inovării în sectorul IT&C. Este vorba despre proiectul finanțat prin POSCCE „Next Generation Brained City”, cel mai mare proiect de acest tip la nivel național, din punctul de vedere al finanțării. Sperăm ca, pe viitor, să beneficiem de sprijinul ministerului pentru proiectele pe care dorim să le desfășurăm”, a declarat Alexandru Tulai, Președintele Cluj IT Cluster.

 

În acest sens, clusterul IT are în pregătire un portofoliu de propuneri pentru noul exercițiu financiar, fiind constituite consorții și grupuri de lucru cu reprezentanți din mediul de business și cel academic și de cercetare. Deocamdată, clusterul a lansat public la început de iunie proiectul POSCCE, având ca obiectiv Dezvoltarea Inovativă prin Informatizare a Ecosistemului Urban Cluj-Napoca. În cadrul proiectului se va finanța dezvoltarea completă a patru produse IT inovative până în stadiul de lansare pe piață și a altor 12 componente IT propuse a fi dezvoltate până în stadiul de analiză și design, pentru acestea urmând a se continua implementarea pe alte linii de finanțare.

 

Cele patru proiecte pivot vizează eficientizarea proceselor din administrația publică, eficientizarea soluțiilor de parking în mediul urban aglomerat, o bursă online pentru produsele alimentare destinate locuitorilor orașului și crearea unei platforme pentru interconectarea echipamentelor eterogene medicale, utilizând rețele de senzori inteligenți. Valoarea totală a proiectului este de 7,2 milioane de lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 5,2 milioane de lei. Valoarea eligibilă nerambursabilă acordată din FEDR este de 4,4 milioane de lei, iar cea acordată din bugetul național este de 730.800 lei.

 

Cluj IT este o asociaţie de tip cluster, înfiinţatǎ în octombrie 2012, având ca membri 32 de companii de IT, 3 instituţii de învăţământ superior, Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, 8 instituţii publice şi organizaţii catalizator.  Cel mai important proiect promovat de cluster este Cluj Innovation City, aflat încă la stadiu de concept, dar care ar urma să ocupe o suprafaţă de 200 ha în zona Lomb, din Cluj-Napoca, cu o investiţie totală estimată la peste 350 de milioane de euro.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.