Închide

Asociaţia ziariştilor din Cluj trimite scrisoare către ambasadorul turc de la Bucureşti, după ce zeci de reporteri au fost reţinuţi în Turcia

ActualitateUncategorized by Kristina Reştea - iul. 30, 2016 0 699

45 de ziare, 16 canale TV, 23 de staţii radio, trei agenţii de ştiri şi 15 reviste au fost închise în Turcia, din dispoziţia guvernului, arată datele organizaţiei Reporteri fără frontiere, care pot fi consultate AICI. Zeci de reporteri şi editorialişti au fost reţinuţi. Acesta este contextul în care şi Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) a transmis, ieri, o scrisoare către ambasada Turciei la București, în care afirmă susţinerea pentru libertatea presei.
Amintim, după tentativa de lovitură de stat din Turcia de la jumătatea lunii iulie, mii de oameni au fost reţinuţi şi arestaţi preventiv. Au fost făcute “epurări” în rândurile Armatei, dar și în sistemul de educație, în Justiție și în presă. Președintele Recep Tayyip Erdogan a vorbit în mai multe rânduri despre posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea, s-a instituit stare de urgență și s-a anunțat suspendarea temporară a implementării obligațiilor din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Amnesty International a atras atenţia asupra unor grave încălcări ale drepturilor omului, care se petrec zilele acestea în Turcia, vorbind despre atrocităţile la care sunt supuşi prizonierii (bătăi, tortură, violuri), raport negat şi respins de autorităţile turce, potrivit presei internaţionale.
Redăm, în continuare, scrisoare transmisă de APPC ambasadei Turciei, privind „epurările” din presă:
„Către Ambasada Republicii Turcia în România
În atenția E.S. Osman Koray Ertaş, ambasador
 
Excelența Voastră, am aflat cu îngrijorare din mass-media internațională că aprope 90 de reporteri și editorialiști din Turcia au fost reținuți în această săptămână, o decizie pe care Amnesty International, citată de Washington Post, a numit-o un „atac nerușinat asupra libertății presei”. De asemenea, am aflat cu stupoare că au fost închise, din dispoziția guvernului, șase stații TV, 23 de stații radio, 45 de ziare și 15 reviste (sursa, Sputnik International).
Excelența Voastră, Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) dorește să își manifeste pe această cale îngrijorarea cu privire la aceste evoluții din societatea turcească, îndreptate împotriva presei.
Considerăm că o societate democratică și un stat legitim nu pot exista în absența libertății presei și, pe cale de consecință, a unei prese critice. Ceea ce se petrece acum în țara dumneavoastră ne sugerează exact o operațiune de eliminare a vocilor critice din media turcească.
Excelența Voastră, ziariștii nu folosesc arme, în afara dreptului la cuvânt, iar a suprima acest drept, prin închiderea unor mijloace de informare în masă reprezintă, din punctul nostru de vedere, un abuz pe care un stat legitim nu și-l poate permite.
Excelența Voastră, ziariștii nu folosesc forța, în afara forței ideilor, iar ideile nu pot fi arestate. De aceea, considerăm un grav derapaj orice fel de violență statală îndreptată împotriva lor, și ne referim aici la arestările recente ale unor jurnaliști.
Excelența Voastră, pe străzile din orașul nostru a curs, în 1989, mult sânge pentru ca ziariștii români să fie liberi și pentru ca statul să nu poată să îi închidă discreționar sau să le suprime ziarele. De aceea, pentru noi, ca jurnaliști români, libertatea presei este o valoare sacrosanctă, în numele căreia ne solidarizăm cu toți colegii noștri din Turcia. Nu îi cauționăm pe acei colegi pe care Justiția, în baza unui proces echitabil, îi va găsi vinovați, într-un fel sau altul, de dezordinea constituțională care s-a produs în țara dumneavoastră. Credem, însă, că aceștia pot fi urmăriți în justiție fără exces de forță din partea statului și respectându-li-se prezumția de nevinovăție.
Excelența Voastră, ținând cont de toate cele de mai sus, vă rugăm transmiteți Guvernului dumneavoastră îngrijorarea și preocuparea noastră față de măsurile luate împotriva colegilor noștri din Turcia”.
 
Asociatia Profesioniștilor din Presa din Cluj (APPC) a luat ființă în martie 2005 și a dobândit personalitate juridică în iunie 2005. APPC este afiliată din luna decembrie a anului 2005 la Convenția Organizațiilor de Media (COM), una din cele mai reprezentative federații de profil din România, formate din peste 20 de asociații, fundații și sindicate media. Asociația militează pentru perfecționarea profesională a jurnaliștilor, pentru crearea unui climat decent și echilibrat de dezbatere între media și ceilalți actori publici, consolidarea imaginii jurnalistului în societate precum și pentru evitarea ori corectarea derapajelor deontologice.
 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.