Închide

Asociația „Vechiul Cluj”, noi apariții editoriale: „Ne-am dorit să răspundem în mod indirect la întrebarea: Cât de vechi este vechiul Cluj?”

ActualitateCulturăEducaţieIstorie by Actual de Cluj - nov. 18, 2021 0 713

Chiar dacă pandemia a condus la restrângerea evenimentelor culturale și lansărilor de carte, Asociația „Vechiul Cluj” și-a continuat programul de activități și în 2021, mai ales prin intermediul rețelelor de socializare, unde a fost deschis un nou grup de comunicare – „Amintiri din Vechiul Cluj” – grup în care a fost coopatat un număr impresionant de utilizatori, persoane preocupate de istoria și patrimoniul cultural al orașului, iubitori ai Clujului care împărtășesc la rândul lor informații și imagini din diferite perioade istorice,  contribuind la creșterea fondului documentar al Asociației.

Activitatea editoriale a fost de asemenea o constantă în cadrul Asociației „Vechiul Cluj”, iar 2021 nu a fost o excepție, în sensul că a fost publicat cel de-al VII-lea volum din seria „Povești despre Cluj”.

„Ne-am dorit ca și prin acest volum să răspundem în mod indirect la întrebarea: Cât de vechi este vechiul Cluj?, mai precis, să observăm care perioadă istorică poate constitui un subiect de interes pentru public, mai ales că în ultimii ani printre cititorii noștri s-a creat o reală dezbatere legat de care subiecte pot fi considerate vechi și care contemporane. Concluzia noastră, a celor care ne-am implicat în acest proiect, este că vechimea este un concept cât se poate de subiectiv, în sensul că unei persoane din generația mea, de 35-4o de ani, vechiul Cluj înseamnă mijlocul anilor 90, în timp ce unei persoane din generația bunicilor mei, vechi poate însemna Clujul anilor 50. De asemenea, pentru specialiștii în Istorie, termenul vechi este prea vag, pentru că poate cuprinde orice perioadă din trecut.  În consecință, am ținut ca în acest volum să avem o abordare permisivă în privința perioadelor abordate”, a explicat vicepreședintele Asociaței „Vechiul Cluj”, Victor Salcă.

În volum au fost cuprinse povestiri din Clujul mai multor perioade istorice, chiar și din cel al ultimilor cinci ani, dacă ne referim la istorisirea candiaturii Clujului la titlul de capitală europeană a culturii (relatere aparținând lui Florin Moroșanu și lui Adrian Chircă, oameni care au fost implicați în proiectul candidaturii).

Alte povestiri sunt din perioade din secolul al XV-lea, dar și din perioada interbelică și postbelică, despre epidemii, revolte, despre biserică, sistem educațional, publicații și chiar film.

În afara celui de-al VII-lea volum „Povești despre Cluj”, Asociația a mai publicat și al V-lea volum din seria I a lucrării istoricului Jakab Elek, intitulată „Istoria Clujului”. În carte sunt traduse consemnările istoricului despre Clujul din prima partea a domniei împărătesei Mariei Tereza. Este o continuare a proiectului de traducere a celui de-al treilea tom, apărut la 1888, lucrare care cuprinde istoria Clujului până la 1848.

„Multă lume a citat din această carte, dar puțină lume a citit-o. În ciuda valorii sale, ea a fost publicată o singură dată, și nu a fost niciodată tradusă în limba română. Suntem mândri că am demarat proiectul de traducere în limba română a acestei lucrări monumentale, de importanță majoră pentru istoria Clujului”, a explicat președintele Asociației „Vechiul Cluj”, Sebastian-Iacob Moga.

Cele două proiecte ale Asociației „Vechiul Cluj” au beneficiat de sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj Napoca. 

Sursa Foto: Asociația Vechiul Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu