Închide

Asistații social din Cluj, obligați să muncească în folosul comunității

Actualitate by Catalin Suciu - feb. 13, 2018 1 6128

Peste 40 de beneficiari de venit minim garantat, apţi de muncă, aflaţi în evidenţele Primăriei Cluj-Napoca, sunt obligaţi să lucreze la igienizarea şi salubrizarea pieţelor, să măture şi să încarce deşeuri sau să participe la curăţenia unor parcuri, transmite Mediafax.

Consiliul Local a aprobat un proiect de hotărâre prinvind Planul de acțiuni și lucrări de interes local, care stabilește,între altele, ce persoane pot fi apte de muncp dintre cele beneficaiare de venit minim garantat. În evidențe se află peste 150 de familii, iar aici au fost găsite 44 de persoane apte de muncă și obligate să presteze lucrări, în caz contrar urmând să le fie sistate ajutoarele financiare.

Lucrările constau în igienizare și salubrizare a străzilor, măturat și încărcat deșeuri, curățenie de mobilier urban sau curățenia unor parcuri.

 • author photo two

  Catalin Suciu

  Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

  Un comentariu

  1. Interesant, și în Baia Mare a apărut această inițiativă, asistații social au fost convocați să participe la strângerea și încărcarea crengilor rezultate de la toaletarea copacilor de pe marginea străzilor.
   Cu această ocazie am sesizat Primăria că acești asistați stăteau degeaba, întrucât aveau prea puțin de lucru, unii nu erau apți pentru această muncă (o mamă romă ce își alăpta copilul în stradă), erau de față și destui angajați de la SPAU care stăteau și ei, fumau, vorbeau și beau cafea. În plus, orice muncă presupune din partea celui ce o efectuează primirea unei minime instruiri, o prelucrare a normelor de protecția muncii și un echipament de protecție.
   Am sugerat conducerii primăriei Baia Mare, ca prin personalul său specializat, să aleagă anumite activități pentru a fi realizate de asistații sociali, care să fie echipați și instruiți în prealabil, și să fie conștientizați că fac o muncă în folosul întregii comunități, din care și ei fac parte. Deasemenea am arătat că ar fi bine dacă aceste activități ar pregăti aceste persoane pentru a ocupa anumite joburi în viitor dat fiind penuria de personal ce se întrevede în viitor în țara noastră.
   Bineînțeles că răspunsul Serviciului Spații Verzi a fost ”pe alături”, de fapt acești asistați erau ținuți la vedere doar ca să fie justificat ajutorul social . În schimb răspunsul a fost semnat de patru persoane începând cu Directorul general al Serviciului Public Ambient Urban și terminând cu întocmitorul.

  Scrie un comentariu