Închide

Artizanul campaniei Cluj nu Cluj-Napoca, Zoltan Gyorke, revine la prefectură: „Mă întorc în administrație de unde nu am intenționat niciodată să plec”

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 18, 2015 0 1138

Guvernul și-a reconsiderat poziția în ceea cel privește pe fostul subprefect din Cluj, Zoltan Gyorke. Acesta s-a războit în instanță cu Guvernul și a câștigat în martie repunerea în funcția de subprefect, funcție vacantă în Cluj. Săptămâna aceasta Guvenul a emis hotărârea privind repunerea în funcție a clujeanului.

Schimbat din funcția de subprefect al Clujului în 2009, Gyorke a fost promovat inspector guvernamental până în 2013, când a fost eliberat din funcție, printr-o decizie luoat de premierul Victor Ponta. Guvernul a uzat de ordonanţa de urgenţă 77/2013, pentru reducerea numărului de posturi din administraţia locală (ordonanță declarată în 2014 ca neconstituțională) și l-a eliberat din funcţia de inspector guvernamental pe Gyorke Zoltan. Acesta s-a adresat instanței, mai ales că înainte de eliberarea din funcția de inspector guvernamental solicitare să fie numit din nou subprefect, mai ales că această funcție era vacantă în Cluj. În martie anul acesta a câștigat printr-o decizie a Curții de Apel repunerea în funcție şi plata unor salariile indexate şi majorate cu rata inflaţiei, de la data eliberării din funcţie până în prezent, adică pe aproape 2 ani.
Guvernul, prin premierul Ponta, nu a pus în aplicare sentința și au atacat-o, printr-o cale extraordinară de recurs – contestaţia în anulare. În scimb, Gyorke a cerut Tribunalului Cluj tragerea la răspundere a primului ministru și a preşedintelui Agenție Naționale a Funcționarilor Publici pentru că au refuzat să aplice legea și a cerut despăgubiri de 1.000 de lei pentru fiecare zi în care Guvernul întârzie să-l repună în funcție, amendă de 195 de lei (20 % din salariul minim brut pe economie), perecum și penalități de 1% pe zi la plata salriilor restante.

Repus în funcția de subprefect
Săptămâna aceasta, Guvernul a fluturat steagul alb și a emis Hotărârea prin care l-a repus în funcție pe Gyorke. „În 9 septembrie ar fi fost termenul stabilit de tribunalul Cluj când s-ar fi judecat cererea mea de obligare a primului ministru la suportarea unei amenzi în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere pentru refuzul de a executa sentința civilă a Curții de Apel din 4 martie a.c. referitoarea la numirea mea în funcția de subprefect. Termenul legal de executare expirase la 4 aprilie. Mă întorc în administrație, de unde nu am intenționat niciodată să plec”, a declarat Gyorke pentru Actualdecluj.
Artizan al campaniei de schimbare a numelui orașului Cluj-Napoca
Gyorche a lansat în 2014, când nu mai lucra în administrație, o campanie de social media pentru schimbarea denumirii orașului Cluj-Napoca. Aceasta viza promovarea înscrierii într-un comitet de inițiativă cetățenească pentru inițierea unui proiect de lege care să redea orașului numele de odinioară – Cluj, și a demarat procesul de strângere de semnături. Napoca a fost alipită Clujului în timpul regimului comunist, mai motiva inițiatorul campaniei. „Nu am strâns până acum nicio semnătură, dar urmează. Categoric nu este un demers politic sau electoral, eu nefiind membru de șase ani în niciun partid politic”,declara în 2014 Gyorke pentru Actualdecluj.ro. Potrivit paginii sale oficiale de Facebook, Gyorke este un susținător al multilingvismului și a montării de plăcuțe trilingve la intrarea în municipiul Cluj-Napoca.
Ce funcții a deținut Gyorke
Are 43 de ani și a făcut parte din PNL, a fost consilierul personal al lui Marius Nicoară, fostul preşedinte al CJ Cluj, în perioada 2004-2005, apoi directorul de cabinet al secretarului de stat al MAI Liviu Radu, între 2005 şi 2008. În 2008 a devenit subprefect al Clujului, funcţie în care a stat până în 2009, când a fost retras în funcţia de inspector guvernamental, la dispoziţia SGG şi a Guvernului. El a stat în acest post până pe 31 iulie 2013, fără să mai fie numit în vreo altă funcţie publică.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu