Închide

Afaceriști din Cluj trimiși în judecată pentru delapidare și spălare de bani

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 17, 2015 0 1141

Doi oameni de afaceri din Cluj au fost trimiși azi în judecată pentru evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani, într-un dosar cu prejudiciu de milioane de lei.

E vorba de afaceriștii Iulian Hetea și Lucian Tothăzan; primul dintre aceștia e acuzat de procurori de două infracțiuni de evaziune fiscală, două infracțiuni de delapidare, două infracțiuni de spălare a banilor, precum și pentru infracțiunea de transmitere fictivă a părților sociale deținute într-o societate; cel de-al doilea e acuzat de complicitate la evaziune fiscală, două infracțiuni de complicitate la delapidare și două infracțiuni de spălare a banilor.

Dosarul se află în faza de cercetare de mai bine de un an. Anul trecut în 31 iulie mascații, procurorii criminaliști și polițiștii de la serviciul de investigare a fraudelor descindeau în patru locuri din Câmpia Turzii și Viișoara iar Lucian Tothăzan a fost atunci reținut, în urma perchezițiilor.

“Un număr de 30 de poliţişti din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj fac patru percheziţii, la domicilii şi sedii sociale ale unor firme situate în Câmpia Turzii şi în Viişoara. Percheziţiile vizează persoane fizice şi juridice, bănuite de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Sunt vizate tranzacţii comerciale cu utilaje agricole”, arăta atunci Poliția.

Iată ce acuze aduc procurorii celor doi oameni de afaceri din Cluj:

În perioada 2009 — 2013, în calitate de administrator de fapt, respectiv asociat și administrator a 2 societăți comerciale, inculpatul Hetea Iulian a înregistrat în evidențele contabile cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale privind pretinse achiziții de bunuri și prestări servicii, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale către stat, producând bugetului de stat un prejudiciu de cca. 3.500.000 lei.

Totodată, în perioada 2011 — 2013, în calitățile enunțate anterior, în repetate rânduri, inculpatul și-a însușit din patrimoniul celor 2 societăți diferite sume de bani, în valoare totală de cca. 6.690.000 lei.

Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că inculpatul Hetea Iulian a transferat bani proveniți din sumele rezultate din infracțiunile de evaziune fiscală și delapidare (cca. 10.2 milioane lei) din conturile celor 2 societăți comerciale la care era administrator și respectiv asociat, în contul altor societăți comerciale, cu justificarea nereală de plată a contravalorii unor facturi, în scopul ascunderii și disimulării originii ilicite a banilor.

Totodată, în scopul sustragerii de la urmărirea penală pentru infracțiunea de evaziune fiscală săvârșită, inculpatul Hetea Iulian, la data de 19 aprilie 2012, a transmis fictiv părțile sociale deținute la una dintre societățile comerciale, al cărei asociat și administrator era, către 2 persoane de cetățenie maghiară, cu domiciliul în Ungaria.

Referitor la inculpatul Tothăzan Doru Lucian, din probatoriul administrat în cauză a rezultat că acesta l-a ajutat pe inculpatul Hetea Iulian în legătură cu înregistrarea de către acesta din urmă de cheltuieli fictive în contabilitatea firmelor pe care le administra, prin furnizarea unor facturi ce atestau livrări nereale de bunuri, privind, totodată, sumele delapidate prin intermediul conturilor firmelor pe care le controlau.

De asemenea, prin modalitățile expuse anterior, inculpatul Tothăzan Doru Lucian l-a ajutat pe inculpatul Hetea Iulian să ascundă și să disimuleze originea ilicită a sumelor de bani rezultate din infracțiunile de evaziune fiscală și delapidare.

În vederea recuperării prejudiciului adus bugetului de stat, procurorii au dispus măsuri asiguratorii asupra unor bunuri aparținând inculpaților, respectiv asupra unui imobil (cabană) și a mai multor bunuri mobile (7 semiremorci, 6 autoturisme și 3 cap tractoare), o parte dintre acestea fiind valorificate, iar sumele obținute consemnate în contul uneia dintre societățile comerciale la care inculpatul Hetea Iulian era administrator.

Totodată, procurorii au dispus prin ordonanță poprirea sumelor de bani din conturile bancare ale unor societăți comerciale pe care inculpatul Tothăzan Doru Lucian le controla, precum și a sumelor de bani din conturile inculpatului Hetea Iulian.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare