Închide

Artistul care va „redesena” catedrala Sf Mihail, cu lumini: a început cu studiul picturii și a ajuns să facă video-proiecții pe turnul Eiffel și Burj al Arab. Bordos Zsolt: „Am vrut să fiu pictorul care desenează a treia dimensiune”

ActualitateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - aug. 18, 2016 0 656

Vineri seară, puțin după ora 22.00, pe o latură a bisericii Sf Mihail din Piața Unirii vor trece secvențe din istoria Clujului, în imagini cu lumini.  Artistul vizual Bordos László Zsolt a pregătit pentru edificiul gotic o videoproiecție live, filmul fiind programat pentru 19 august, când e marcată aniversarea a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș liber regal. Artistul e un tânăr care a intrat în zona artei studiind pictura la Brașov și care e acum unul dintre cei mai apreciați artiși de video mapping din lume – a prezentat lucrări în New York, Los Angeles, Paris (turnul Eiffel), Dubai, Roma sau Moscova. Acesta a vorbit despre traseul său și despre noua formă de artă, într-o prezentare la Cluj, în avanpremiera proiecției care va avea loc în cadrul Zilelor Culturale Maghiare.

 

Sursa imagine: ZCM

Sursa imagine: ZCM

 

„În copilărie m-am ocupat de pictură, am studiat la Liceul de Arte din Brașov și apoi am avut de ales, pentru studii în continuare, Budapesta sau Bucureștiul. Am ales Budapesta. Am fost însă dezamăgit de pictură și am considerat că apariția calculatorului a adus un nou mijloc de exprimare, care oferă oportunități nenumărate pentru abordarea artistică. Noua tehnologie poate aduce frustrare pentru cei din zona picturii, cum a făcut-o apariția fotografiei la vremea sa, dar eu cred că tehnica îmbogățește, de fapt, arsenalul artistului vizual”, spune Bordos. Așa că tânărul a trecut de la pictură la instalații, creare de animații și apoi video mapping. „Am vrut să trec de la 2D la 3D, să fiu pictorul care desenează a treia dimensiune”, spune artistul, care a ajuns să lucreze la proiecte pentru deschiderea Palm Island în Dubai sau pe turnul Eiffel în Paris. „Creez spații noi cu ajutorul luminilor și umbrelor. Uneori, se întâmplă să termin regia unui spectacol cu două ore înainte de show. Am emoții, fiindcă spectacolele ajung să fie văzute și de 8-10.000 de oameni”, spune Bordos.

Deși a lucrat la un moment dat cu alți artiști, Bordos a reînceput să lucreze singur din 2014. „O statuie sau o pictură sunt realizate de un singur artist. Mi-am dat seama că și eu trebuie să mă exprim singur, așa că am revenit la cariera „solo””, motivează fostul pictor. A lucrat la decoruri pentru spectacole de operă, pe domul unui planetariu, la proiecții pe Burj al Arab sau pe Palatul de Arte din Mexico City.

Jocul cu lumini care creează acum efecte spectaculoase, datorită thnologiei, are însă o istorie lungă în spate, nu uită să menționeze artistul care face video-proiecții: de la efectele de cameră obscură pe care le-ar fi observat chiar și oamenii grotelor preistorice, la creatorii piramidelor, teatrul de umbre japonez, la vitraliile pictate care filtrează lumina și până la invenția fraților Lumiere, pionieri ai cinematografiei și la muzicienii care și-au dat seama că ritmul poate fi însoțit de imagini fluctuante. Iar acum „dublurile” video au ajuns să „se prăbușească” sau să „ia foc”, în video-mapping. Clișee, spune Bordos. „În 3-4 ani de când a luat avânt arta aceasta s-au creat foarte multe clișee care uniformizează proiecțiile pe clădiri: clădirea se prăbușește, ia foc, e inundată. Degeaba avem tehnică foarte dezvoltată dacă nu aducem ceva nou. E foarte important să știm ce idee e în spate, pentru o creație artistică. Încerc să evit clișeele videoproiecției„, spune Bordos Zsolt, care compară vide mapping-ul cu un fel de „croitorie video”.

Pentru proiecția de la Cluj, Bordos a gândit o regie care să includă momentul aniversar. Filmul va dura aproximativ 8 minute și va avea două părți: prima cu imagini din istoria Clujului, în manieră abstractă, iar a doua – o creație artistică liberă. Pentru realizarea proiecției a fost necesară scanarea laser tridimensională de mare precizie atât a exteriorului, cât și a interiorului catedralei gotice.  „Un punct important e faptul că sărbătorim 700 de ani de la acordarea privilegiilor de oraș liber regal Clujului. Ca artist, mi-a fost dificil să găsesc o soluție prin care să exprim acest lucru”, a declarat acesta. Conform artistului, durata realizării unui astfel de film poate varia între o o lună și o lună și jumătate. Provocarea nu stă doar în crearea efectivă a proiecției, ci și în reglajele proiectoarelor. Să menționăm că pentru videoproiecția de la Cluj vor fi folosite 12 proiectoare de mare rezoluție aduse din Germania și Ungaria, cele mai mari dintre ele ajungând chiar la 30.000 de lumeni și peste 100 de kilograme.

Video-proiecția a fost anunțată încă de la începutul Zileleor Culturale Maghiare ca punct culminant în program, fiind de altfel și cea mai costisitoare acțiune din agenda ediției din acest an.

Cine e artistul

Bordos László Zsolt s-a născut la Brașov, trăiește în prezent la Budapesta și este unul dintre cei mai apreciați artiși de video mapping din lume. Lucrările sale au putut fi văzute în orașe ca New York, Los Angeles, Paris (turnul Eiffel), Dubai (o proiecție înaltă de 200 de metri pe celebrul Burj Al Arab), Geneva, Roma, Moscova, Quebec sau Mexico City. Este creatorul primei proiecții stereoscopice – pentru vizionarea căreia e nevoie de ochelari 3D – din lume și cel al primei proiecții video permanente, pe o clădire din Lőkösháza. În 2015, artistul a făcut parte din juriul iMapp Bucharest, unul dintre cele mai mari evenimente dedicate mapping-ului 3D din întreaga lume.

Câteva imagini cu proiectele sale:

Bordos.ArtWorks Showreel 2006-2012/ 15min. from Bordos.ArtWorks / LaszloZsBordos on Vimeo.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.