Închide

Arterele inimii blocate complet pot fi tratate fără bisturiu la spitalul de cardiologie ARES din Cluj-Napoca și în centrele ARES din țară

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - mai 31, 2021 0 354

Arterele coronare sunt vasele de sânge care alimentează inima cu oxigen și nutrienți. În timp, pe pereții acestor artere se depun, în mod natural și sub acțiunea unor factori de risc, diverse substanțe, precum colesterolul, calciul și alți compuși sangvini. Acest proces poartă numele de ateroscleroză și poate duce la îngroșarea pereților vaselor de sânge și, în anumite cazuri, chiar blocarea parțială sau completă a arterlor. Când o arteră care irigă inima este închisă complet de mai mult de trei luni, leziunea poartă numele de ocluzie coronariană cronică totală.

Până în urmă cu câțiva ani, soluțiile pentru pacienții care sufereau de ocluzii cronice totale erau reprezentate de tratamentul medicamentos și operația de bypass coronarian. Bypass-ul coronarian este o intervenție chirurgicală în cadrul căreia, o porțiune dintr-o venă sau arteră, recoltată din altă parte a corpului, este cusută în dreptul ocluziei arteriale pentru a crea o nouă cale de circulație a sângelui. Bypass-ul reprezintă o procedură de chirurgie cardiovasculară care nu este lipsită de riscuri și are un timp de recuperare semnificativ.

Recent, odată cu avansul tehnologiei, au fost dezvoltate noi metode minim invazive pentru tratamentul CTO, prin intermediul arterelor. Alternativa la intervenția chirurgicală este reprezentată de dezobstrucția percutană a ocluziilor cronice totale. Aceasta este o procedură minim invazivă de cardiologie intervențională. Acest lucru înseamnă că leziunile arterelor se rezolvă fără bisturiu, prin intermediul unor catetere (teci subțiri) care sunt introduse în vasele de sânge. Deși procedura are un grad sporit de dificultate, care necesită echipamente performante  și medici cu experiență, rata de succes în ultimii ani, a crescut foarte mult și se apropie de 95%. Procedura este asemănătoare angioplastiei coronariene și se realizează în sala de angiografie, unde medicul cardiolog intervenționist va introduce mai multe catetere speciale în arterele pacientului, pentru a identifica și a dilata cu ajutorul unor stenturi ocluziile cronice totale.

Fiind o procedură minim invazivă, dezobstrucția percutană a ocluziilor coronariene cronice totale (CTO) beneficiază de avantajele unei internări de scurtă durată. De obicei, pacienții rămân internați între 24 și 48 de ore și apoi se pot întoarce la activitățile obișnuite.

Departamentul dedicat tratamentului minim invaziv al CTO va funcționa în toate centrele ARES din țară. Astfel, în centrul din București și la spitalul de cardiologie ARES din Cluj-Napoca, pacienții vor avea la dispoziție toată gama de investigații pentru depistarea ocluziilor coronariene cronice (consult cardiologic, EKG, ecografie cardiacă, Holter EKG, Holter TA, test de efort, ecografie transesofagiană, angiografie coronariană) și tratamentul intervențional. În centrele din Pitești și Constanța vor fi disponibile procedurile de angiografie coronariană (diagnostic) și de tratament minim invaziv al CTO.

Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere medicale naționale și internaționale.

Acest text are caracter de ADVERTORIAL

Nici un comentariu

Scrie un comentariu