Închide

Arhitectul sirian care a fugit de război pentru a studia în Cluj, iar acum vrea să reconstruiască o parte din țara natală

ActualitateInternaționalTop News by Actual de Cluj - iun. 28, 2020 0 750

„Fugi, du-te, ai banii ăștia, pleacă să-ți găsești un loc departe de război”, i-a spus tatăl lui Riyadh Salha, când în Siria începuse deja primăvara arabă, în 2011.

Tânărul avea 22 de ani și absolvise Universitatea de Arhitectură din Alep, după care și-a făcut un master în limbă engleză la Damasc. 10.000 de euro erau toți banii pe care familia lui îi încasase din vânzarea unui apartament. Așa a venit Riyadh la Cluj, în 2012, după ce s-a înscris la un doctorat la Universitatea Tehnică cu specializarea inginerie arhitecturală.

„E greu să pleci de acasă într-o țară străină. Deși începuse deja războiul, în zona de unde sunt eu, din Shahba, nu era mare agitație. Eu locuiam cu familia într-o zonă montană, într-un sat, unde toată lumea se înțelegea cu toată lumea”, spune Riyad.

Lucrurile aveau să se schimbe în scurt timp.

După ce începuseră luptele în 2011 în țară, în Shahba au intrat într-o noapte mai mulți bărbați înarmați. Cinci localnici au fost împușcați, iar peste câteva zile familiile îndurerate s-au strâns la înmormântare.

„Participă foarte multe lume, de obicei. Așa a fost și atunci, sute de persoane venite la înmormântare. Ei bine, teroriștii au detonat două mașini exact în ziua aceea la cimitir. A fost măcel. Erau zeci de morți, foarte mulți răniți. Era nevoie de sânge și m-am dus și eu să donez pentru victime. Când am ajuns la spital, am văzut o imagine pe care n-o pot uita nici azi, după 8 ani de zile, aproape. Era o mamă care ținea în brațe, la piept, papucii copilului. Atât îi rămăsese. Îi ținea tare-tare, strânși la piept și nu putea nici plânge. Era sprijinită de un gard, în stare de șoc, privea în gol și ținea papucii aceia de copil. Groaznic”, își amintește el.

Citește continuarea pe G4media.ro.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu