Închide

Arhitecții vor să judece proiectele de urbanizare după regula celor 15 minute de mers pe jos. Ce principii a spus Boc că se aplică la aprobarea proiectelor în comisia de urbanism a Primăriei

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - ian. 11, 2021 3 745

Conceptul de oraș care poate fi parcurs în 15 minute și care se referă, după cum a explicat un arhitect din comisia de urbanism a Primăriei, la posibilitatea ca orice cetățean să găsească lucruri minimale și esențiale pentru viața de zi cu zi pe o distanță de 1,5-2 kilometri care poate fi parcursă într-un sfert de oră, pe jos, ar trebuie să fie măsura după care Primăria Cluj să judece toate noile dezvoltări propuse în zonele de urbanizare ale orașului.

Arhitectul Adrian Iancu a arătat la ultima ședință de urbanism că a discutat foarte mult cu toți colegii din comisia operativă de urbanism pentru ca respectivul concept al orașului parcurs în 15 minute să se transpună în regulamentul  de urbanism cu acceptul Consiliului Local și să fie o măsură după care Primăria aprobă proiectele de urbanizare. Propunerea a fost făcută în momentul în care comisia discuta un proiect de parcelare a unui teren de peste 6,6 hectare din zona Borhanci, unde se dorește construirea a peste 80 de locuințe unifamiliale sau cuplate. Proiectul nu oferea o zonă verde generoasă, nici capacitarea rețelelor, nici acces sau facilități pentru viitorii locuitori.

Inițial, primarul Emil Boc i-a transmis că ”nu a descoperit el apa caldă” argumentând că de 3 ani de zile, ca toate proiectele să aducă calitate, un oraș mai prietenos cu pietonii și să aibă drumuri asfaltate, creșă, grădiniță aproape dar și zone verzi, totul cu respectarea legii. Apoi, s-a arătat mai îngăduitor și i-a indicat lui Iancu să vină totuși cu o propunere scrisă care să fie preluată în noul Plan Urbanistic General care se pregătește la Cluj, arătând că nu e cazul să se pornească două demersuri, dacă tot a început actualizarea PUG.

Planul Urbanistic Zonal pentru construirea a 87 de locuințe unifamiliale și cuplate în zona Borhanci, în prelungirea străzii Voievod Gelu, pe un teren de peste 6,6 hectare făcut de arhitectul Nicolae Ștefănuți pentru peste 60 de proprietari privați a strârnit discuții aprinse în prima ședință a comisiei de urbanism a Primăriei din 8 ianuarie 2021. Proiectanții au propus o zonă de servicii medicale (o clădire cu 4 niveluri) și un mic părculeț care să deservească viitoarea dezvoltare, plus lărgirea drumului sau alte drumuri intrerioare.

Fiind o zonă fără rețele dezvoltate, fără drumuri capacitate, fără servicii și facilități în apropriere și având în vedere propunerile meschine ale proiectanților de amenajare a unei funcțiuni medicale sau a unei zone verzi minuscule, arhitecții din comisia de urbanism a Primăriei au venit cu tot felul de propuneri pilot pentru judecarea marilor dezvolări din zona neurbanizată a intravilanului orașului în spiritul calității vieții la care face referire primarul Emil Boc de fiecare dată.

 

Arhitecții au convenit să ceară, în cazul proiectelor mari, de la 6-10 sau câte apartamente vor dicta rețeliștii, după cum a enunțat și primarul Emil Boc planșe tehnice cu utilitățile din zonă și cu investițiile necesare pentru capacitarea rețelelor edilitare, în așa fel încât ele să poată deservi viitoarele dezvoltări propuse.

În cazul acestor proiecte mari s-a mai arătat că e nevoie de acordul tuturor proprietarilor, dar și de o asociere între ei care garantează punerea în operă a infrastructurii și a viitoarelor dezvoltări, după cum a arătat arhitectul Vlad Negru.

Zona verde în cazul unei dezvoltări de acest fel ar trebui să se regăsească în mijloc, să aibă dimensiuni considerabile tocmai pentru a atrage coagularea viitoarei comunități.

Arhitectul Adrian Iancu a spus că a disuctat cu toți colegii din comisia operativă și au convenit să vină cu propunerea ca Primăria și Consiliul Local să transpună în regulamentul de urbanism un concept vechi de 100 de ani care să genereze dezvoltări echilibrate în Cluj-Napoca. Iancu a spus că este vorba despre conceptul de oraș care poate fi parcurs în 15 minute și care se referă la faptul că orice cetățean trebuie să găsească lucruri minimale și esențiale pentru viața de zi cu zi la o distanță pe care o poate parcurge pe jos într-un sfert de ceas – școală la 1 kilometru, grădiniță la 500 de metri, magazine, servicii medicale etc. Iancu a spus că cel mai recent exemplu al unei administrații care și-a propus și a identificat funcțiuni minimale care trebuis să existe în proximitatea locuințelor în decursul celor 15 minute parcurse pe jos este cel de la Paris. „Am promis că mă voi ocupa de această propunere, n-am avut încă timp să fac și partea scrisă, dar o voi propune și Consiliului Local spre aprobare ca să o introducă în regulamentul PUG Cluj. Dacă luăm cazul de față al dezvoltării propuse, trebuie să recunoaștem că în Borhanci nu sunt școli primare. Numai domnul proiectant Ștefănuți cred că a avut 8-9 proiecte aici mai mici și având în vedere dimensiunile dezvolărilor, nu s-au făcut propuneri. Este o problemă și în Bună Ziua și în Sopor. Suntem singura comisie din țară care abordează așa problemele. Nu putem amâna la nesfârșit să cerem creșă, grădiniță, școală, zonă verde. Comerțul își face singur loc. Este clar că în aceste zone rețelele nu sunt dimensionate și problema reală este cât de subdimensionate sunt. De la acestea începe calitatea vieții „, a spus arhitectul Adrian Iancu.

În primă fază, primarul Emil Boc a spus că se bucură să are și alți aliați având în vedere că, de 3 ani, la fiecare ședință de urbanism vorbește despre lucrurile invocate de Iancu. „Să și facă, nu doar să vorbească. Să nu treacă nimic din ce ați spus de furcile voastre caudine în comisie. Situația este sau începe să devină sub control, dar ar trebui să devină abecedarul acestei comisii și  pentru cei care vin în fața ei, să nu atragem noi de fiecare dată atenția și să întrebăm cum e cu drumul, unde sunt școala și grădinița, cum e cu parcul? Așa aș putea să fiu și eu în această comisie doar să moderez și să le prezint clujenilor lucrări de calitate”, a replicat Boc.

Primarul a indicat propunerea lui Iancu să facă obiectul unei demers separat având în vedere că deja se lucrează la actualizarea PUG Cluj. „Sunt total de acord cu propunerea, dar să știți că nu ați descoperit dumneavoastră apa caldă”, a mai spus Boc.

Arhitectul Mihai Racu a ținut să spună că discuția nu ar trebui abandonată și că ar fi indicat ca Primăria să prioritizeze dezvoltarea orașului și să aprobe prioritar proiecte în anumite zone din intravilanul orașului care aduc tocmai dotările și serviciile necesare acestora.

De asemenea, arhitectul Marcel Crișan a arătat că toate noile cartiere ale orașului – Bună Ziua, Câmpului, Borhanci, Europa nu au zone centrale de cartier care să cuprindă toate serviciile și dotările pentru locuitori.

„Sunt deschis la asemenea lucuri. Trebuie să trecem la etapa următoare. O propunere pe care să o formalizați domnule profesor m-ar ajuta foarte mult. Uite, așa gândesc eu… Apoi eu pot să o analizez cu juriștii, o pot adnota și să cer a.b.c.d în funcție de subiect în continuare”, și-a mai îndulcit tonul Boc. Primarul a mai ținut să spună că Primăria a început să se preocupe de noile cartiere și a prevăzut un proiect de hub educațional, parc și bază sportivă în Borhanci, dar are și proiectul cartierului dezvoltat de la zero în Sopor.

Un alt principiu de la urbanism este consecvența cererilor adresate de comisie proiectanților, după cum a ținut Boc să amintească. Primarul a spus că în cazul proiectelor mari sau complicate se alocă oricât timp este nevoie și se fac recomandări, însă la următoarele discuții nu se mai adaugă alte chestiuni suplimentare sau noi cerințe, din respect pentru timpul și energia investitorilor.

Având în vedere polemica iscată în jurul proiectului din Borhanci, în discuție au intervenit și consilieri locali din comisia de urbanism. Radu Rațiu a cerut o singură unitate locativă pe parcele de sub 500 mp și a remarcat și el că zona verde pentru o astfel de dezvoltare e deficitară, dar și că nu există creșă sau grădiniță. Consiliera Anca Ciubăncan a cerut chiar să existe pe străzile secundare din proiect alveole sau zone verzi, mai ales că în ultima vreme comisia consilierilor face foarte multe astfel de propuneri înainte de aprobarea proiectelor în Consiliul Local.

Arhitectul Voicu Bozac din comisie i-a spus că PUG-ul e subiectiv în astfel de cazuri și că totul se decide în funcție de topografie și că, per total, calitatea vieții înseamnă să existe zone verzi, dar și să poată intra mașina de gunoi, să ajungă salvarea și că lipsa copacilor pe astfel de artere aduce fațade mai bogat plantate în curțile oamenilor.

În final, proiectanții de la Made By au primit observații să refacă proiectul cu o zonă verde mai generoasă în mijloc, să facă o analiză a necesarului de învățământ preuniversitar din zona Borhanci, să obțină acordul proprietarilor pentru configurarea servituților necesare amenajării drumurilor din proiect. „Chiar dacă se va aviza, nu se pot autoriza locuințele până nu se modernizează strada Brâncuși”, a enunțat arhitectul șef Daniel Pop un alt principiu aplicat de comisia de urbansim în ceea ce privește proiectele mari din zona Borhanci.

La comisia de urbanism din 8 ianuarie, primarul Emil Boc a arătat că va face și un top al neîncrederii proiectanților care îi va cuprinde pe cei care vin și cer comisiei chestiuni aberante care nu au nimic de-aface cu calitatea vieții și care își duc în eroare beneficiarii și pasează vina pe Primărie.

3 comentarii

  1. Adrian Iancu e o prezenta continua in CTATU din 2004 pana in prezent. Cele mai multe porcarii s-au facut cand a fost el arhitect sef. Vedeti cum s-a dezvoltat Buna ziua sub obladuirea lui Iancu, fara cresa, fara gradinita, fara spatii verzi, fara strazi bine dimensionate. Atunci nu-i trebuia 15 minute de mers pe jos pana la o dotare? acuma dupa 16 ani s-a trezit? Cata ipocrizie.

  2. ”Nu putem amâna la nesfârșit să cerem creșă, grădiniță, școală, zonă verde.” – spune arh. Iancu. Păi cine împiedică primăria să le facă?! Este treaba lor!
    Dar e mai simplu să șantajezi privații să le facă sau să folosești promisiunile drept praf în ochii opiniei publice, când vine vorba să aprobi autorizații pentru amici, care după aceea uită despre ce s-a discutat.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.