Închide

Arhitecții din Transilvania, în căutare de președinte

ActualitateTop News by Kristina Reştea - apr. 16, 2014 0 393

guttmann

Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecților din România (OART), care adună 664 de membri din Cluj, Bistrița-Năsăud și Sălaj, își schimbă luna viitoare conducerea. Sau nu.

La Conferinţa Teritorială din 8 mai a OART, membrii filialei își vor alege, prin vot,  viitorului preşedinte. Cel care ocupă acum această poziție, fostul arhitect-șef al Sibiului Szabolcs Guttmann, este singurul care și-a exprimat deocamdată public intenția de a candida.

“Nu știu deocamdată ce colegi vor candida pentru această poziție. Eu mai am posibilitatea să mă înscriu pentru un nou mandat, ceea ce probabil că voi face”, ne-a declarat Guttmann. În ceea ce privește acțiunile din mandatul care tocmai se încheie, încă președintele OART consideră că în categoria “realizări” intră evenimentele de promovare a activităților breslei, prin acțiuni cum ar fi organizarea unei Bienale regionale (cu premiere a proiectelor considerate valoroase) sau a serilor de arhitectură ținute la fiecare două săptămâni. Pe de altă parte, în toți acești ani, în muncipiul Cluj-Napoca nu a fost realizat niciun concurs de arhitectură pentru spații publice ale orașului, cu toate că inclusiv conducerea organizației și-a exprimat intenția de a participa în astfel de proceduri (spre exemplu în cazul reabilitării Pieței Mihai Viteazul sau a reamenajării străzii Kogălniceanu;  niciuna dintre inițiative nu au fost duse în practică). “Asta este clar o dezamăgire. A fost și una dintre marile noastre dorințe de a avea concursuri, dar nu aș zice că eșecul în acest caz este responsabilitatea noastră. În ceea ce ne privește, am pus osul și am încercat să ajutăm în această direcție”, consideră Guttmann.

 

“Cred că Guttmann a fost o alternativă mai bună decât altele pentru această poziție, a reușit să facă și breasla destul de vizibilă opiniei publice”, e de părere un arhitect clujean. Nu toți membrii filialei sunt însă mulțumiți de activitatea organizației din ultimii ani. “Eu mă întreb ce s-a întâmplat bun pentru mine ca arhitect în această perioadă și nu reușesc să identific nimic demn de menționat. Profesia a scăzut ca importanță. Nu cred că o să fie mare înghesuială de candidaturi pentru funcția de președinte. Eventual se vor bate pentru poziții unii arhitecți tineri dornici să se afirme în breaslă. Pentru cei care muncesc și sunt acivi pe piață nu e o poziție de mare interes. Eu, ca arhitect care lucrează, mi-aș consuma timpul și energia pentru o astfel de poziție dacă prin Ordin s-ar putea face niște lucruri mai concrete, dacă am avea niște scopuri mai practice pentru îmbunătățirea activității noastre: acțiuni pentru modificări de legislație, pentru  a clarifica statutul stagiarilor sau a simplifica procedurile de autorizare. Așa, pentru activități culturale cu scopuri difuze nu mi se pare că merită.  Un caz concret: în 2011, prin codul civil, se introducea prescripția de 1 an pentru acțiune în cazul datoriilor pentru arhitecți, în vreme ce la alte profesii e de 3. Adică, dacă cineva are o datorie la un arhitect și nu o plătește, după un an poate să uite de ea. Acesta a fost de pildă un moment când Ordinul ar fi trebuit să intervină, să facă lobby și să schimbe ceva. Sigur, și manifestările culturale sunt importante, dar aș zice că prioritățile sunt altele”, este de părere un alt arhitect clujean.

Filiala Transilvania are in componenţă judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, şi Sălaj, totalizând un număr de 664 de arhitecţi cu drept de semnătură. Tot în 8 mai se aleg și membrii viitorului Consiliu de Conducere al Ordinului Arhitecţilor din România filiala Transilvania, cât şi cei din viitoarele Comisii de Disciplină şi de Cenzori. În programul Conferinţei Teritoriale din 8 mai sunt programate mai multe acțiuni, au anunțat reprezentanții OART:   prezentarea rapoartelor şi bilanţurilor pentru perioada 2010 – 2014,    alegerea Preşedintelui filialei pentru perioada 2014 – 2020,   alegerea Consiliului Teritorial de Conducere și a Comisiilor pentru următorii patru ani, alegerea reprezentanţilor în Conferinţa Naţională şi a candidaţilor la Consiliul Naţional al Ordinului Arhitecţilor din Romania. Vor avea loc și prelegeri şi conferinţe de specialitate susţinute de invitaţi din ţară şi din străinătate.

 

Venit pentru “arhitect-șef” de municipiu, ajuns președinte de arhitecți

 

Fostul arhitect şef al Sibiului, Szabolcs Guttmann a câştigat în mai 2010 alegerile filialei Transilvania a OAR. Pentru această funcţie au mai candidat vicepreşedintele de la vremea respectivă a OART, Eugen Pănescu, şi Ştefan Marina, unul dintre membrii fondatori ai filialei. Guttmann s-a instalat la Cluj în 2008, când a venit aici pentru postul de arhitect-șef pentru care era una dintre opțiunile din culisele administrației. Guttmann nu a obținut însă această funcție, așa că în 2009 și-a reluat activitatea de proiectare și a devenit ulterior președinte al Filialei Transilvania a OAR.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.