Închide

Arheologii clujeni cer marcarea celei mai vechi străzi atestate din Cluj, din 1300, după ce reabilitarea străzii Regele Ferdinand a scos-o la iveală

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 16, 2019 0 757

Arheologii clujeni cer marcarea a ceea ce a fost până în urmă cu 200 de ani Poarta Podului, o poartă de intrare în Cluj-Napoca îngropată între timp sub strada Regele Ferdinand iar acum re-descoperită în urma lucrărilor de reabilitare a străzii.
Arheologii spun că deși nu pot cere ca aceste ruine să rămână vizibile – fosta Poartă a Podului a fost demolată în urmă cu 150 de ani, în fapt un turn ce a funcționat câteva sute de ani – acestea ar trebui marcate, de exemplu printr-un paviment de o culoare diferită chiar deasupra acestora. Adâncimea la care au fost găsite artefactele sub stratul de asfalt nu e mare, de la 30 de centimetri până la un metru. Ce au găsit arheologii nu sunt surprize: era de știut că aici se afla una dintre porțile de intrare în oraș, în fapt actuala stradă Regele Ferdinand e cea mai veche stradă atestată documentar din Cluj-Napoca, din 1362.

”Am găsit aici de exemplu o cahlă, teracotă, parte componentă a unei sobe datate la 1500 care s-a păstrat, cu o imagine foarte intersantă, fabula lupului care predică gâștelor pentru a le face neatente, să le prindă mai ușor. Avem și piese de armament, catarame, pipe turcești – se și fuma în orașul acsta. Informațiile acestea sunt complementare și ajută la înțelegerea mai bună a vieții Clujului”, spune istoricul Cosmin Rusu. ”Poarta a fost demolată în 1872 dar apare în foarte multe povești și legende. Poate cea mai interesantă dintre ele este o legendă, o poveste, un mit urban care amintește că la această poartă a podului s-ar fi sinucis Decebal. Evident că el a murit în alt loc. Probabil s-a spus asta pentru că aici existau structuri ce aduceau aminte de prima etapă de amenajare, din epoca romană”.

Chiar dacă e prima dată când strada Regele Ferdinand e reabilitată din temelii, nu e prima dată când se lucrează pe această cea mai veche stradă atestată documentar din Cluj: plăcile de piatră ce atestă o așezare romană veche de aproape două milienii, dar și pietrele turnului, au fost tăiate și franjurate pentru a face loc diverselor utilități.

Citește și:

Muncitorii care lucrează la reabilitarea străzii Regele Ferdinand au decopertat ruine vechi de 500 de ani. ”A fost unul dintre turnurile cele mai importante ale orașului”

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare