Închide

Arheologii clujeni cer marcarea celei mai vechi străzi atestate din Cluj, din 1300, după ce reabilitarea străzii Regele Ferdinand a scos-o la iveală

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 16, 2019 0 1246

Arheologii clujeni cer marcarea a ceea ce a fost până în urmă cu 200 de ani Poarta Podului, o poartă de intrare în Cluj-Napoca îngropată între timp sub strada Regele Ferdinand iar acum re-descoperită în urma lucrărilor de reabilitare a străzii.
Arheologii spun că deși nu pot cere ca aceste ruine să rămână vizibile – fosta Poartă a Podului a fost demolată în urmă cu 150 de ani, în fapt un turn ce a funcționat câteva sute de ani – acestea ar trebui marcate, de exemplu printr-un paviment de o culoare diferită chiar deasupra acestora. Adâncimea la care au fost găsite artefactele sub stratul de asfalt nu e mare, de la 30 de centimetri până la un metru. Ce au găsit arheologii nu sunt surprize: era de știut că aici se afla una dintre porțile de intrare în oraș, în fapt actuala stradă Regele Ferdinand e cea mai veche stradă atestată documentar din Cluj-Napoca, din 1362.

”Am găsit aici de exemplu o cahlă, teracotă, parte componentă a unei sobe datate la 1500 care s-a păstrat, cu o imagine foarte intersantă, fabula lupului care predică gâștelor pentru a le face neatente, să le prindă mai ușor. Avem și piese de armament, catarame, pipe turcești – se și fuma în orașul acsta. Informațiile acestea sunt complementare și ajută la înțelegerea mai bună a vieții Clujului”, spune istoricul Cosmin Rusu. ”Poarta a fost demolată în 1872 dar apare în foarte multe povești și legende. Poate cea mai interesantă dintre ele este o legendă, o poveste, un mit urban care amintește că la această poartă a podului s-ar fi sinucis Decebal. Evident că el a murit în alt loc. Probabil s-a spus asta pentru că aici existau structuri ce aduceau aminte de prima etapă de amenajare, din epoca romană”.

Chiar dacă e prima dată când strada Regele Ferdinand e reabilitată din temelii, nu e prima dată când se lucrează pe această cea mai veche stradă atestată documentar din Cluj: plăcile de piatră ce atestă o așezare romană veche de aproape două milienii, dar și pietrele turnului, au fost tăiate și franjurate pentru a face loc diverselor utilități.

Citește și:

Muncitorii care lucrează la reabilitarea străzii Regele Ferdinand au decopertat ruine vechi de 500 de ani. ”A fost unul dintre turnurile cele mai importante ale orașului”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare