Închide

Argumente pro-rusești promovate la Cluj de analiști maghiari: „Conflictul din interiorul Ucrainei nu a fost declanșat de ruși”

ActualitateIstoriePolitica by Actual de Cluj - aug. 19, 2023 0 361

Robert C. Castel, Demkó Attila

Analiști maghiari au promovat în Transilvania, narative pro-rusești, cu prilejul unei mase rotunde organizate la Cluj Napoca cu ocazia Zilelor Maghiare. „Conflictul din interiorul Ucrainei nu a fost declanșat de ruși. Ei doar l-au exploatat în scopuri proprii”, a declarat expertul în politici de securitate Attila Demkó, care a precizat că aceasta nu este versiunea pe care ucrainenilor le place să o audă, relatează g4media.ro, citând kronikaonline.ro

Redăm mai jos fragmente din ziarul Kronika:

  • – ”Robert C. Castel și expertul în politici de securitate Attila Demkó au oferit publicului o confruntare sinceră cu războiul din Ucraina în cadrul unei mese rotunde organizate vineri după-amiază în cadrul Zilelor Maghiare din Cluj Napoca. Cei doi experți au calificat drept un fiasco demersul armatei ucrainene de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia. Ei au susținut că războiul s-ar putea încheia ca un conflict înghețat”.
  • – „Rezultatul războiului va fi rău pentru Rusia și Uniunea Europeană și dezastruos pentru Ucraina. Cu participarea expertului israelian în securitate Robert C. Castel, născut la Arad, și a scriitorului și expertului în securitate Attila Demkó, stabilit la Budapesta, moderată de Dezső Szenkovics, decanul Facultății de Sapientia EMTE Cluj-Napoca, tezaurul de discuții urbane a purtat publicul numeros de la cauzele războiului până la posibila înghețare a luptelor”.

Masa rotundă de vineri după-amiază, organizată de Consulatul General al Ungariei în Cluj, co-organizată de Sapientia EMU, în cadrul programului Piața 23, a urmărit, de asemenea, „să risipească miturile și concepțiile greșite despre războiul din Ucraina”, mai scrie kronikaonline.ro

Attila Demkó a precizat că „războiul are atât cauze interne, cât și externe. De la independența Ucrainei în 1991, viziunea naționalistă asupra viitorului țării în Ucraina de Vest nu a coincis cu modul în care a fost percepută de populația vorbitoare de limbă rusă și cu identitate rusă din Donbas sau Crimeea”. „În est și în sud, viitorul a fost văzut în menținerea relațiilor cu Rusia și oficializarea limbii ruse alături de cea ucraineană. Toate acestea erau probleme care existau în societatea ucraineană înainte de 2008 și 2014, iar problemele etnice și religioase nu au apărut de nicăieri”, a declarat expertul maghiar.

Citește mai mult pe G4Media.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu