Închide

Arena Construcţiilor: cum pot aplicaţiile de „smart city” să influenţeze piaţa şantierelor?

Sinteză știri naționale by Actual de Cluj - sept. 05, 2018 0 165

 

Clujul se laudă tot mai mult cu direcţia „smart” în care, teoretic, ar fi luat-o, cu aplicaţii de parcări, depuneri online de documente sau planuri de „funcţionari virtuali”, chiar dacă alte oraşe sunt deja mai avansate. Implementate serios şi corect, proiectele „smart city” ar putea avea efecte benefice şi pentru un sector în care Clujul învârte bugete serioase: construcţiile.

Arhitectul Şerban Ţigănaş, fost preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, vorbeşte despre avantajele pe care le-ar putea avea sectorul construcțiilor, într-un interviu publicat de Arena Construcţiilor.

„Primul efect posibil al fi asupra legalității construirii și performanța proceselor de avizare, aprobare și autorizare din urbanism și construcții. Corelarea între instituțiile implicate, în prezent dominate de influențe politice care le pot transforma în instrumente de favorizare sau din contră, de împiedicare a investițiilor celor care aparțin unei tabere politice sau a celeilalte. Monitorizarea șantierelor de construcții ar putea face un pas important și obiceiurile cunoscute cu demolări noaptea la sfârșit de săptămână, când ghișeul de reclamații de la inspecție nu funcționează ar trebui să rămână doar un capitol în istorie. Recepția lucrărilor și darea în folosință ar putea de asemenea să devină proceduri transparente și corecte prin aportul tehnologiilor de procesare a datelor. O consecință imediată care ar urma ar trebui să fie legată de impozitarea proprietăților imobiliare. Îmi reafirm aici părerea că șantierele de construcții, respectiv construcțiile nerecepționate ar trebui impozitate sau chiar supra impozitate dacă nu se respectă termenele de finalizare, ca stimul pentru a combate deranjul pe care acestea îl produc, astăzi pe termen nelimitat”, menţionează arhitectul. „Consumurile energetice și managementul energiei ar beneficia și el de tehnologii. Ar putea fi introdusă mai multă echitate în legătură cu costurile de energie, subvenționate uneori foarte discutabil, în funcție de furnizor și nu de randament, eficiență și criterii ecologice, de exemplu. Starea construcțiilor și procesele de mentenanță ar putea fi ajutate cu anumite tehnologii SMART”, spune Ţigănaş.

Citeşte AICI interviul integral

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu