Închide

Arbuști din soiuri rare plantați la o universitate din Cluj, scoși la vânzare

Educaţie by Actual de Cluj - feb. 11, 2021 0 326

Arbuști din soiuri rare plantați la o universitate din Cluj, scoși la vânzare.

Coacăz negru, alb și roșu, Josta –  un hibrid între coacăz negru și agriș, dar și mur fără spini sau agriș alb și roșu în sera din campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, la vânzare în această primăvară. ”Atât în grădinile urbane, cât și în cele rurale, trebuie să existe o varietate cât mai mare de plante, care pe lângă rolul decorativ să asigure și o sursă de hrană. În acest sens, plantarea unor arbuști fructiferi nu asigură doar un plus de decor pentru o curte, dar dă și valoare spațiului, și anume, prin furnizarea de fructe proaspete, gustoase și, în general, ecologice, produse de noi înșine”, spune inginerul Gelu Moldovan, care se ocupă de sera floricolă a universității. ”Marele avantaj al cultivării arbuștilor fructiferi este acela că pretind o întreținere minimă, iar spre deosebire de pomii fructiferi cu care ne-am obișnuit, arbuștii fructifică abundent, cu mici variații în fiecare an”.

Un hibrid între coacăz negru și agriș – Josta e scos la vânzare în premieră de către universitate în acest an. ”Josta este hibridul dintre coacăz negru și agriș, obținut în Germania în anul 1926, într-o formă primară. Apoi, după Al Doilea Război Mondial, din 1946, a fost îmbunătățit timp de 13 ani. Forma finală, așa cum o știm acum, a fost disponibilă publicului din anul 1977. Josta se caracterizează prin vigoare foarte bună, rezistență deosebită la boli și ger, fiind și foarte productiv. Pe de altă parte, agrișul roșu este deosebit, este deja aclimatizat la noi, provine din Finlanda și are câteva particularități atractive. În faza tânără, fructele sunt verzi, iar la maturitate se coloreaza în vișiniu închis, astfel că este decorativ, dar ne și indică perioada de recoltare. Când sunt verzi, aceste agrișe sunt acrișoare, se pretează la gătit, dar când se coc sunt dulci, doar ușor acrișoare și se pretează la consumul în stare proaspătă”, mai explică Moldovan.
În sera Disciplinei de Floricultură și Arboricultură au fost plantați deja aproximativ 600 de puieți, iar aceștia vor ajunge la comercializare în ghivece de plastic. Puieții se vând din primăvară, cu prețuri între 2 și 5 lei. ”Este pentru prima dată când Disciplina de Floricultură și Arboricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca produce acest tip de material săditor, iar sfaturi privind plantarea arbuștilor fructiferi și întreținerea lor vor fi oferite de specialiștii serei la achiziționare”, arată universitatea.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu