Aproape 300 de apartamente vor fi construite pe fosta platformă Jolidon/Proiectul omului de afaceri Gicu Buzdugan a primit avizul în comisia de urbanism a Primăriei
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - nov. 12, 2024 1 1700
Proiectul imobiliar (aflat în faza de Plan Urbanistic Zonal) pentru construirea unui ansamblu cu peste 290 de apartamente și o grădiniță la intersecția străzilor Porțelanului cu Tăbăcarilor a revenit pe masa Comisiei de Urbanism a Primăriei. De această dată, cu noroc, deoarece investiția a primit avizul.
Proiectanții, biroul arhitectului Sorin Scripcariu, au renunțat la regimul în trepte spre proprietățile (case unifialiale) de pe strada Tăbăcarilor și s-au retras mai mult cu corpul de clădire vecin cu această zonă, principalul reproș adus proiectului la discuțiile anterioare din comisie.
Și de această dată, la ședință, vecinii de pe strada Tăbăcarilor au formulat nenumărate obiecții privind partea din proiect care îi afectează și se află spre zona de locuințe de pe arteră.
Multe dintre acestea, au fost demontate după discuțiile dintre viceprimarul Dan Tarcea și specialiștii din Comisia de Urbanism, șefa Serviciului Contencios, Adina Pop, sau șefa Serviciului de Strategii Urbane, Andreea Mureșan.
Vecinii au adus inclusiv obiecții legate de nerespectarea procedurii de consultare publică și de lipsa unui panou informativ pe amplasament, în așa fel încât toți oamenii care locuiesc în zonă să fie la curent cu investiția. În plus, locuitorii din zonă au mai adus obiceții legate de faptul că ansamblul imobiliar va schimba imaginea zonei, una încă protejată și cu un anumit specific.
De cealaltă parte, reprezentanții administrației au arătat că proiectul este inițiat încă din 2021 și că s-au respectat toate fazele legale de consultare. De fiecare dată, proiectul a și fost afișat pe site-ul Primăriei. Mai mult, fiind singura Primărie din țară care a deschis ședințele publicului, oamenii direct afectați sunt și notificați prin email sau telefonic pentru a putea participa la dezbateri. În plus, a mai arătat viceprimarul Dan Tarcea, cel care a condus ședința de urbanism, vor mai exista două alte consultări, înainte ca proiectul să ajungă pe masa Consiliului Local (când va fi afișat în forma finală timp de 45 de zile) dar și atunci când va ajunge pe ordinea de zi.
Arhitectu Vlad Negru, din comisie a arătat că zona 1 Mai – Clujana – Carbochim este una din care deja industria s-a retras la periferiei și este preferată pentru alt tip de dezvoltări imobiliare având în vedere legătura bună cu orașul.
„În trecut au fost cu ateliere și locuințe muncitorești și prima zonă industrială a Clujului în care funcționa Fabrica Renner, ulterior Libertarea. Deja zona își schimbă profilul fiind una foarte aproape de centru, cu legături bune cu orașul. Este firesc ca și zonele de ateliere să își schimbe profilul. Strada Porțelanului va fi lărgită. Deja s-a întâmplat acest lucru la Carbochim, urmează și Clujana. Industriile se duc la periferie și schimbarea este firească”, a arătat arhitectul.
Proiectul a primit și obiecții legate de lățimea trotuarelor în zona Tăbăcarilor (trei segemente de stradă), mai ales că au fost vecini care au arătat că din această zonă se va face accesul în parkingul subteran care deservește proiectul dar și va deservi zona comercială propusă la parter.
„Ttrotuarele vor avem minim 2 metri pentru pieroni, fără mobilarea cu copaci, pistele de biciclete. Planșa de mobila va fi o pieasă obligatoriei a PUZ-ului, astfel trotuarele vor trebui să aibă 6 metri. Obigatoriu, la fazele următoare, lucrarea va fi văzută în comisia de estetică urbană. Trebuie actualizate și avizele de la siguranța circulației pentru partea aceasta pentru circulațiile pietonale. Partea scrisă trebuie corelată cu cea desenată. Planșele trebuie cotate”, a formulat obiecțiile cu care documentația a fost acceptată, arhitectul-șef, Daniel Pop.
„În cazul copacilor din spate, cei 9 arbori, trebuie să treceți specia și există cerința ca circumferința să fie de 35 de centimetri de la colet”, a adăugat și viceprimarul Dan Tarcea.
Beneficiarul proiectului de pe Porțelanului – Tăbăcarilor este societatea Newline Building. Blocurile de locuințe urmează să se construiască va pe fosta platformă Jolidon, în spatele clădirii administrative de la Clujana, în total, șase imobile cu înălțimea de la 5 la nouă etaje.
Firma Newline Building este administrată, potrivit termene.ro, de Gheorghe (Gicu) Buzdugan, care deține și pachetul majoritar de acțiuni alături de Daniel Sabău (20%), Cristian Gheorghe Diviricean (10%) și Cosmina Oana Pop (10%).
UPDATE:
Ce afaceri are Gheorghe (Gicu) Buzdugan, supranumit „regele betoanelor”
Potirvit mediei locale, Gheroghe Buzdugan a făcut bani din fabricarea betonului, printr-o sociatate preluată acum de grupul Lafarge. El a avut lucrări consistente în momentul în care s-a derulat construcția Autostrăzii Transilvania pe tronsonul Gilău – Turda.
Omul de afaceri este în atenția presei tabloide din București care publică frecvent fotografii cu mașinile sale foarte scumpe e sau cu noile iubite sau cuceriri.
El apare în următoarele societăți comerciale, active, în prezent, potrivit termene.ro.
Cyane SRL din Cluj-Napoca
- Înregistrată din data 28 Octombrie 2005
- CAEN: Dezvoltare și promovare imobiliară
- număr mediu angajați: 3 salariați
- 2023 – Cifră de Afaceri de 11,8 milioane lei
- profit net 1.982.810 lei
Firma a cumpărat proiectul imobiliar Luminia de pe Eugen Ionesco nr.57 (primul bloc cu 5 etaje și 68 de apartamente, început în 2024)
- în total proiecutl prevedea 6 blcouri
- investiția a fost atacată de fosta Asociația APUC (pentru protecția Urbanistică a Clujului, fondată de Elek Levente, cei care a condus primul USR de Cluj) care a și obținut anularea unor autorizații de construire în primă instanță
- în 2017 și Gheroghe Buzdugan a acuzat APUC de șantaj și a pornit o acțiune în instanță la care ulterior a renunțat
- APUC a pierdut procesul împotriva Luminia, iar proiectul a fost reautorizat
- ulterior și APUC a fost dizolvată
Blocspot SRL
- INREGISTRAT din data 16 Decembrie 2020 la adresa Eugen Ionesco 67 – adresa ansamblului Luminia
- Dezvoltare (promovare) imobiliară
- 1 salariat
- cifră de afaceri –
- profit: 37.794 lei
Transeuro Construct SRL
- INREGISTRAT din data 14 Decembrie 2007
- CAEN: cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii
- număr mediu angajați: 4
- 2023 – cifră de afaceri 2.290.451 lei
- pierdere netă – 3.848.846 lei
Riverside Tower SRL
- INREGISTRAT din data 08 Octombrie 2015 în Cluj-Napoca
- CAEN: Dezvoltare (promovare) imobiliară
- 2023 – cifră de afaceri 344.747
- profit net – 35.319
Riverside Residence este proiectul de peste 270 apartamente de strada Porțelanului Cluj dezvoltat deja de Gicu Buzdugan.
Transilvania Towers Development SRL
- transferată de la Cluj – la Ilfov Pipera – TRANSFER(SOSIRE) din data 20 Octombrie 2020
- CAEN: dezvoltare (promovare) imobiliara
- număr mediu angajați: 1 salariat
- 2023 cifra de afaceri –
- pierderi – 153.383 lei
Verdi Project SRL
- INREGISTRAT din data 01 Noiembrie 2018 cartier Floreasca București
- CAEN Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale
- număr mediu angajați: 1 salariat
- 2023 cifră de afaceri –
- pierdere netă: 108.355 lei
Potivit profit.ro, în 2021, omul de afaceri clujean Gheorghe Buzdugan, supranumit de presă „Regele Betoanelor ununța demararea unui ansamblu rezidențial cu circa 80 de apartamente de lux lângă parcul Verdi din nordul Bucureștiului. Potrivit aceleeași surse, el apărea și ca proprietarul clădirii de birouri dezvoltată în Pipera de fiul fostului selecționer Anghel Iordănescu, afacere executată de bancă în 2016. Jurnaliștii arătau atunci că Gheorghe „Gicu“ Buzdugan locuiește de 8 ani atât în Cluj, cât și în Satul Francez din nordul Bucureștiului, motiv pentru care a decis să își extindă afacerile începute în Cluj-Napoca și în Capitală. A început cu un bloc cu apartamente lângă Parcul Cișmigiu și a continuat, în 2018, cu achiziția creanței de 8,1 milioane de euro pe care OTP Bank o avea asupra clădirii de birouri Two Towers, dezvoltată de Edi Iordănescu și partenerii săi în Pipera. În paralel, Gicu Buzdugan a cumpărat la licitație și terenul de 3.600 de metri pătrați deținut de insolventa Contas (fostul Trust de Lucrări Hidrotehnice Speciale București) lângă Parcul Verdi. Tranzacția a implicat și achiziția unei părți indivize deținută de OTP Bank. În total achiziția a depășit 2,4 milioane de euro, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. Acum, investitorul pregătește dezvoltarea, pe acest teren, a unui ansamblu rezidențial format din 2 corpuri cu înălțime de 4 etaje, plus etajul 5 retras.
Business Point Imob SRL
- INREGISTRAT din data 02 Noiembrie 2018 cartier Floreasca București
- CAEN: Cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii
- număr mediu salariați: 1 salariat
- 2023 cifră afaceri –
- pierdere netă: 59.048 lei
Verdi Building SRL
- INREGISTRAT din data 08 Septembrie 2020 București sector 2
- CAEN: Dezvoltare (promovare) imobiliară
- Număr mediu salariați: 1 salariat
- 2023 Cifră de afaceri: 80.280 lei
- Pierdere – 517.294 lei
GD Commerx Logistic SRL
- INREGISTRAT din data 03 Decembrie 2020 Traian Vuia Cluj-Napoca
- CAEN: Comert cu ridicata nespecializat
- Număr mediu salariați: 1 salariat
- 2023 Cifră de afaceri: 21.732.253 lei
- Profit net – 790.285 lei
Bughero Exim SRL
- INREGISTRAT din data 30 Decembrie 1994 Baba Novac
- CAEN: Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate
- Număr mediu angajați: 10 salariați
- Cifră de afaceri 2023: 3.087.354 lei
- Profit net 463515 lei
Firma a dezvoltat un hotel cu 75 camere vizavi de aeroport (ulterior avea cu 15 mai puține).
Sky Airport Hotel
INREGISTRAT din data 05 Aprilie 2024 pe Traian Vuia 214
- administrează hotelul edificat de Bughero exim –
(sursă foto: cancan.ro)
(sursa: cancan.ro)
PLANȘE cu noul proiect marca Gicu Buzdugan, de pe Porțelanului – Tăbăcarilor
Ce se propune prin proiect
Pe trenul de peste 1,3 hectare se propune un ansamblu imobiliar cu șase corpuri de clădire și înălțimea maximă de (1-3S)+P+M+8E, în total 291 de apartamente, spații de birouri dar și o creșă. În total vor fi create 385 de locuri de parcare, mare parte în subsolul clădirilor, pentru a deservi funcțiunile dar și vizitatorii. De asemenea sunt propuse 320 de locuri pentru vizitatori.
„Accesul auto și pietonal pe amplasamentul studiat se face de pe strada Porțelanului, strada Tăbăcarilor si drumul de acces in fosta Fabrica Clujana. Străzile adiacente zonei studiate sunt străzi asflatate, de importanță locală cu sens dublu de circulație, cu o lățime variabilă de 12-14 m, cu 7-8 m carosabil și trotuare de circa 2,5 m de o parte și alta. Fluxul auto care va rezulta în urma construcției propuse nu va periclita circulația auto din zonă, acesta putând prelua și dezvoltări ulterioare. Locurile de parcare necesare se vor asigura pe proprietate, în parcarea subterană a imobilelor propuse, cu acces din str. Tăbăcarilor. Se vor prevedea borduri teșite în dreptul acceselor carosabile și acceselor pietonale în imobil. La ieșirile carosabile de pe proprietate
se vor amplasa indicatoare rutiere „STOP”. În lungul strazilor propuse spre modernizare se vor amenaja locuri de parcare conform profilelor propuse, pentru vizitatori”, se arată în memoriul proiectului.
(sursă: primariaclujnapoca.ro, birou Sorin Scripcariu, simulări proiect Porțelanului-Tăbăcarilor)
ha ha ha