Închide

Aplauze la Ljubljana în Slovenia pentru pădurea parc din Făget: Cercetător clujean: „Proiectul nostru a fost remarcat pentru elementele inovative”

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - sept. 07, 2021 0 277

Unul dintre experții veterani în domeniul pădurilor urbane a lăudat calitatea echipamentelor folosite la Cluj în proiectul pădurii parc din Făget iar un alt specialist de la European Forest Institute a felicitat proiectul pentru că a reușit să creeze dezbateri și a implicat societatea civilă în amenajarea acestui parc, informează Asociația Zona Metropolitană Cluj. Amenajarea pădurii-parc Făget a fost aplaudată la scenă deschisă la conferința de final a proiectului internațional Urbfordan, desfășurată săptămâna trecută în capitala Sloveniei, Ljubljana.

„Calitatea și designul echipamentelor instalate au fost apreciate public de Robert Hostnik, unul din experții veterani în domeniul pădurilor urbane din Slovenia, iar relația cu societatea civilă și dezbaterile din jurul proiectului au suscitat interesul profesorului Rik de Vreese, de la European Forest Institute. În timpul conferinței, delegația clujeană a fost invitată să conducă un consorțiu internațional de orașe, care să continue acest proiect, în perioada următoare de programare (2021-2027). În cadrul proiectului URBforDAN, șapte orașe europene au amenajat păduri urbane sau periurbane: Ljubljana (Slovenia), Viena (Austria), Belgrad (Serbia), Zagreb (Croația), Budapesta (Ungaria), Ivano Frankivsk (Ucraina) și Cluj-Napoca”, a transmis Asociația Zona Metropolitană Cluj.

Pădurea parc din Făget are e 40 de hectare și e delimitată de observatorul astronomic din Feleacu, un spațiu privat de evenimente (Wonderland) și cartierul Făget al municipiului Cluj-Napoca.Intervenția de amenajare a presupus doar marcaje panourile de informare, spațiile de odihnă și platformele de activități instalate. În total, vorbim de o suprafață de 60 de metri pătrați, din totalul de 40 de hectare (400.000 de metri pătrați), adică 0,015% ocupată de construcții și instalațiii. Amenajarea este modulară și reversibilă. Este un proiect-pilot în România. Banii au fost asigurați prin Programul Transnațional Dunărea, finanțat de Uniunea Europeană. Valoarea totală a proiectului este de 2,8 milioane de euro, din care componenta clujeană reprezintă 330.000 de euro. Contribuția locală a fost de circa 3.000 de euro.

Toată intervenția s-a realizat pe baza unui studiu științific elaborat de o echipă multidisciplinară din care au făcut parte experți de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului și Facultatea de Biologie și Geologie. Planul rezultat în urma studiului a avut ca element central protejarea biodiversității. Astfel, au rezultat intervenții minime, din materiale prietenoase, care sa nu deranjeze ecosistemul. Studiul a fost publicat și în prestigioasa revistă științifică „Frontiers in Environmental Science”. De asemenea, proiectul a fost dezbătut public, prin intermediul Centrului de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei Cluj-Napoca.

Cercetătorul clujen Tibor Hartel a scris pe Facebook că proiectul pilot al pădurii parc din Făget „a fost remarcat pentru elementele inovative”.
Montarea instalațiilor de lemn în pădure-parc pregătită de Primărie pe cele 40 de hectare deținute în Pădurea Făget a debutat la începutul lui 2021. Amenjările, deși prezentate public în cadrul unei dezbateri, au stârnit reacții de revoltă din partea clujenilor, după ce au apărut imagini de la fața locului cu primele piese montate. Activiștii au criticat platformele de lemn din pădure. Proiectanții au spus atunci pentru Actualdecluj.ro că toată critica e subiectivă, dar și că intervențiile din această zonă au fost gândite cât mai natural, minimale, noninvazive, în așa fel încât să nu concureze cu peisajul. Arhitectul Marius Moga de la Atelier Mass, cei care s-au ocupat de proiect, explica că prin intervențiile propuse nu doar că nu se afectează în niciun fel zona, ci transformarea celor 40 de hectare de pădure din Făget într-un parc aduce cu sine întreruperea valorificării fondului forestier și tăierilor care se făceau până acum. Despre proiect, fiind un concept încă nou, a arătat că a fost pregătit împreună cu specialiști în protecția mediului sau biologi, dar și că prezența instalațiilor vine să susțină activitățile didactice sau de relaxare.
Vezi și: Primele amenajări din viitoarea pădure parc Făget, criticate. Ce spun proiectanții
sursă foto: Asociatia Zona Metropolitană Cluj Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu