Închide

Apele Române: precipitațiile din Apuseni, de ieri, istorice, sute de litri pe metrul pătrat

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 16, 2021 0 307

Precipitații istorice de sute de litri pe metrul pătrat în stația hidrometrică Ocoliș de pe Valea Ierii ieri, când o viitură a măturat zona și a inundat drumurile.

Administrația Națională ”Apele Române” arată că a înregistrat un nivel istoric de precipitații în zonă ieri, la stația hidrometrică Ocoliș de pe Valea Ierii, doar în cinci ore au fost înregistrați 223 de litri pe metrul pătrat. Până în această dimineață au mai căzut precipitații în cuantum de 25 de litri pe metrul pătrat. E un record istoric. ANAR arată că precipitațiile de ieri au fost de tip ”flash-flood”, la care s-au adăugat și scurgerile rapide de pe versanți în râul Ocoliș, ceea ce a determinat o viitură puternică, cu efecte locale severe în localităţile Ocoliş şi Vidolm din judeţul Alba, respectiv în satul Ocolișel din Cluj, în comuna Iara. ”Nivelurile râurilor Ocoliș și Valea Iarei sunt în scădere, fiind sub cotele de atenție. În continuare, sunt prognozate precipitații cod portocaliu pentru bazinul superior şi afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior al râului Arieş (judeţele Alba şi Cluj)”, arată ANAR.

Am vorbit cu purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale Mureș, care gestionează stațiile hidrometrice din zonă, Călin Fokt. Acesta spune că o asemenea cantitate de apă nu a mai fost înregistrată în zonă de când se fac măsurători, de peste o sută de ani. În zona Iliușa – Târlișua, în Bistrița-Năsăud, au fost înregistrate precipitații comparabile în 2006.

 

Citește și:

Dezastru în Apuseni în această după-masă, un drum s-a surpat, zeci de gospodării au rămas fără curent electric

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare