Închide

Apel umanitar: Donați sânge că se termină rezervele și mor oamenii. În plină epidemie riscăm o altă criză majoră

ActualitateSănătateTop News mart. 25, 2020 0 22361

Toate aparatele de stat, toate instituțiile, toate spitalele se axează în această perioadă pe stoparea răspândirii virusului Sars-Cov-2.

În același timp, sunt zeci de mii de români cu probleme reale, care au nevoie de sânge, de transfuzii. Sunt pacienți a căror viață depinde de asta.

În Cluj cererile sunt uriașe, iar donatorii mai puțini ca niciodată. Am vizitat de la prima oră Centrul Regional de Transfuzie. „Poftiți!,vă așteptam cu drag”,  spune o doamnă chiar la intrare.  Regulile sunt stricte, intră o singură persoană, pe rând, în clădire.

Pe la ora 9 suntem doi la intrare veniți să doneze.

Aici treci printr-o verificare. Ești întrebat, desigur, dacă ai călătorit în ultima lună, unde, când, cum. Dacă ești bolnav, după care îți pui botoșei de unică folosință, te dezinfectezi și completezi câteva hârtii și semnezi. Ți se ia și tensiunea, ești verificat apoi de un medic și poți dona.

La centru e o liniște tulburătoare, mai ales după ce pleacă doi bărbați veniți să doneze.  „Așa-i normal să facem. Mor oamenii fără sânge, mor. Uitați-vă aici că nu-i nimeni”, spune Mihai, un donator frecvent.

„Eu îmi chem și prietenii, dar nu mai iese nimeni. M-am și supărat pe vreo doi. Înainte de criza asta cu epidemia mulți nu veneau să doneze că le era lene. Păi acuma dacă stai numai în casă, nu te bucuri că poți veni să donezi? Ce motiv mai ai acuma? Tot lenea? Păi ce te faci de-acuma două trei luni?”, adaugă el.

Doctorița Adriana Sime, directoarea Centrului Regional de Transfuzie, spune că urmează o criză acută de sânge, că rezervele se termină. „Numărul donatorilor a scăzut dramatic și nu facem față cererilor din spitale. E foarte important ca oamenii să fie conștienți că pot ajuta atât de mult donând sânge. Sunt bolnavi care depind de transfuzii,bolnavi cu diverse patologii. Noi în perioadele bune nu putem acoperi tot necesarul de sânge, ci undeva la 75-80%, iar restul de sânge îl primim din vecinătate. Acum nici 40% din necesar nu există.  Acum acoperim doar urgențele și cazurile deosebite care necesită homeoterapie. E grav. Dacă nu mai este sânge timp de o săptămână vor fi situații și decese din cauza astas, nu numai din cauza virusului care circulă acum. Se moare și din lipsă de compomente sanguine. Sunt pacienți care au urgențe, sunt pacienți oncologici care nu pot efectua tratamentele fără componente sanguine. Sângele este un medicament, un medicament necesar care au nevoie de el. Niciodată nu am avut un număr atât de scăzut de donatori ca și acum. Vă rog să-i faceți, cumva, pe oameni, să înțeleagă cât de important e sângele. Ei pot veni aici în siguranță să doneze. Există inclusiv prevederea specială că poți merge să donezi sânge.”

Holurile strălucesc într-un mod sinistru. E cumplit să nu vezi pe nimeni minute în șir. Cam la jumătate de oră mai intră câte un tânăr în centru.

Zilnic, spitalele din Cluj trimit solicitări de sânge. Sunt bolnavi care au nevoie de transfuzie, sunt cu miile. Situația e dramatică. Dacă ești tânăr, sănătos, ar fi o treabă nemaipomenită să ajungi pe aici. Iei și o gură sănătoasă de aer, mai schimbi atmosfera apartamentului sau a balconului.

În primul rând ajuți.

E atât de ușor. Durează câteva minute.

Cei care pot să doneze sunt aşteptaţi la centrul de donare din Cluj-Napoca, pe Strada Nicolae Bălcescu, nr. 18, de luni până vineri între orele 7.30 – 13.30.

Donatorul de sânge poate fi orice cetățean cu domiciliul în România sau cetățean UE cu rezidență în România care corespunde criteriilor de eligibilitate ale actului donării.

Pentru a putea dona sânge trebuie sa îndepliniți următoarele condiții:
*vârsta cuprinsă între 18-60 ani
*greutate peste 50 kg (in functie de inaltime si sex)
*tensiune arterială sistolică între 100-180 mmHg
*puls regulat, 60-100 bătăi/minut
*să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
*pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada ciclului menstrual
*să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
*să nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
*să nu fii avut antecedente: hepatice, TBC, malarie, sifilis, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie (peste (-) 6 dioptrii), cancer
*între două donări de sânge trebuie să treacă o perioadă de cel puţin 70 de zile.

Înainte de donare:
puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe
veniti la donare odihnit !
nu fumați cu cel puțin o oră înainte și după donare

Drepturile donatorului
eliberarea la cerere a analizelor medicale efectuate (grupa sanguină, Rh, hemoleucogramă, hepatita B, hepatita C, HIV, HTLV, analize biochimice)
eliberarea a 7 bonuri valorice
eliberarea unei adeverinţe pentru o zi libera
eliberarea unei adeverinţe pentru reducere 50% pe mijloacele de transport în comun

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu