Închide

Aparat de testare împotriva infecției cu coronavirus la universitatea de medicină veterinară, transferat la Spitalul Județean

Sănătate by Actual de Cluj - mart. 19, 2020 0 715

S-a mai descoperit la Cluj aparatură care poate depista infecția cu noul coronavirus Covid-19 – la Universitatea de Medicină Veterinară. Un aparat e transferat deja iar pentru alte două universitatea așteaptă să fie solicitate.

Astfel, un echipament de tip Real Time PCR din dotarea laboratoarelor USAMV a fost transferat la Spitalul Județean de Urgență din Cluj-Napoca, iar doi specialiști au fost delegați de luni la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, singurul din Transilvania unde sunt tratate cazurile de infecție cu coronavirus.

Aparatul transferat de universitate poate analiza 96 de probe simultan și, dacă există suficiente kit-uri de testare și personal specializat, poate opera două astfel de ture pe zi, deci aproape 200 de probe în 24 de ore.

Alte două aparate de tip RT-PCR sunt la dispoziție pentru laboratoare de diagnostic SARS-CoV-2. ”Dintre cele trei aparate RT-PCR puse la dispoziția sistemului de sănătate de către universitate, aparate care pot fi folosite pentru diagnostic, un aparat a fost deja transferat Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, aparatul fiind compatibil cu kit-urile folosite de laborator. Celelate aparate disponibile în universitate vor fi transferate laboratoarelor de diagnostic COVID-19, pe baza cererii acestora”, spune rectorul universității, Cornel Cătoi.
Ministerul Educației și Cercetării a cerut încă de la începutul săptămânii un inventar al aparaturii de tip Real Time PCR la nivelul universităților din România. O altă universitate din Cluj, ”Babeș-Bolyai”, a anunțat că și-a transferat echipamentele.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu