Închide

Apar blocuri în locul Carbochim? Una dintre ultimele fabrici comuniste din Cluj-Napoca se mută

EconomieTop News by Actual de Cluj - nov. 29, 2021 1 4329

Una dintre ultimele fabrici comuniste încă funcționale din Cluj s-ar putea muta de pe platforma industrială unde a fost construită, în piața 1 Mai. Apar în schimb blocuri?
Producătorul clujean de materiale abrazive Carbochim ia în calcul mutarea fabricii din sediul din piața 1 Mai, una dintre zonele imobiliare fierbinți din cea mai scumpă piață imobiliară din țară. Decizia o iau acționarii în ședință extraordinară, convocată pe începutul anului viitor. Cu simbol bursier CBC, Carbochim SA și-a convocat acționarii printr-un raport în 26 noiembrie pentru o ședință extraordinară programată în 5 ianuarie, la ora 12. Pe ordinea de zi – aprobarea termenilor și condițiilor vânzării proprietății pentru imobilele din piața 1 Mai, și aprobarea mandatării Consiliului de Administrație de a negocia, agrea și decide vânzarea, respectiv cumpărarea unui imobil cu destinație industrială tot în municipiul Cluj-Napoca. În fine, ”aprobarea relocării întregii activități desfășurată de Societate în noul imobil ce urmează să fie cumpărat de Societate”.

Să menționăm, tot în piața 1 Mai funcționează încă ultima fabrică deținută de Stat din Cluj, fabrica de încălțăminte Clujana, dar care însă și-a vândut imobilele către acționarul principal, Consiliul Județean, în contul acoperirii datoriilor istorice ale fabricii, tot către Stat. Fabrica ar urma oricând să se mute din spații, mai ales în urma unei decizii definitive a instanței, căci CJ Cluj are planuri imobiliare cu halele cumpărate. De asemenea în piață au fost deja ridicate mai multe ansambluri imobiliare de mari dimensiuni.

Amintim, Carbochim SA a fost cumpărat de Carbo Europe SRL, filială a Grupului Iulius ce deține lanțul de mall-uri cu același nume. Carbo Europe SRL a fost înfiinţată în 2018, și are ca obiect principal de activitate fabricarea unor produse chimice. Carbo Europe este deţinută de Iulius Holding SRL (compania mamă a Grupului Iulius) şi de către Iulian Dascălu, prin intermediul companiilor Carbo One BV şi Carbo Two BV.

Grupul Iulius este dezvoltator şi operator de centre comerciale din România, printre principalele proiecte ale sale numărându-se ansamblul urban multifuncţional Palas Iaşi şi patru mall-uri ce funcționează sub brandul Iulius,  în Iaşi, Timişoara, Cluj şi Suceava.

Carbochim e cel mai mare producător de materiale abrazive profesionale din România. Fabrica a fost înființată în 1949. Compania e listată la Bursa de Valori București, unde are o capitalizare bursieră de 73,88 milioane de lei. În trimestrul 3 din acest an compania a avut venituri de 24,5 milioane de lei, în creștere de la 23,4 milioane în aceeași perioadă a anului trecut, și un profit net de 1,35 milioane de lei, în creștere ușoară de la 1,3 milioane în T3 2020.

Un comentariu

  1. Suntem siguri ca o sa mai reloce producția? Poate apar probleme. De ce sa nu comercializeze produse similare din import. Asa distrugem economia locala. Urmează imediat fabrica de faianță Sanex. Nu o sa mai avem producție! E mai facil sa importam nu mai avem nevoie de muncitori salariați

Scrie un comentariu