Închide

Anul în care va crește calitatea vieții în Florești, după cum promite primarul Bogdan Pivariu. Comuna de lângă Cluj cu 70.000 de locuitori are bugetul aprobat. Pregătește în 2021 proiecte de investiții de 33 de milioane lei și vrea să dubleze suma din bani europeni

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 20, 2021 0 183

Consiliul local din Florești a aprobat bugetul comunei pentru 2021 în cadrul ședinței ordinare din 20 aprilie. Acesta este de peste 90,3 milioane de lei din care capitolul investiții însumează peste 38,2 milioane lei, însă Primăria își propune să dubleze bugetul prin proiecte cu finanțare europeană. Există și un credit contractat de peste 44 de milioane lei care va fi folosit pentru proiectele de investiții din comună.

Singura obiecție formulată după votarea bugetului a venit din partea grupului de consilieri USR-PLUS din Consiliul Local Florești care au ținut să își manifeste dezacordul privind schimbarea colegului lor Sergiu Leuce din fruntea comisiei de urbanism a consilierilor și înlocuirea lui cu un reprezentant al PNL. Consilierii USR PLUS au votat însă bugetul pe 2021.

 

 

Anul acesta au fost bugetate, după cum a explicat public la începutul acestei luni primarul Bogdan Pivariu, mai multe proiecte care să rezolve problemele comunei: un studiu de trafic, un Plan Urbanistic Zonal reparatoriu pentru zonele de locuințe colective, un studiu care să releve problemele și soluțiile pentru rețelele de apă, un studiu urbanistic pentru promenada din zona Someșului, studii de fezabilitate pentru crearea unui adăpost de câini, a unei hale agroalimentare sau a unui sistem de piste de biciclete în satul Florești sau un studiu pentru a identifica potențialul de ape termale al comunei care să dicteze dacă se poate construi un aquapark.

De asemenea, se vor mobiliza fonduri pentru dezvoltarea unei rețele de supraveghere a traficului dar și a depozitelor necontrolate de deșeuri din comună sau cele de pe malul Someșului. O noutate este alocarea sumei de 1 milion de lei pentru proiecte propuse de floreșteni, în cadrul unei proceduri de bugetare participativă care funcționează și în Cluj-Napoca.

Primăria mizează și pe o serie de proiecte cu finanțare de la Compania de Investiții, e preocupată să susțină proiectul Centurii Metropolitane. Fonduri consistente vor fi  direcționate și pe partea de infrastructură rutieră. Digitalizarea este o altă direcție în care Primăria și-a propus să investească.

Detalii aici despre felul în care este propusă cheltuirea banilor: Ce mai mare comună din România, Florești, are un buget estimat la 90,3 milioane lei. Există un credit de rezervă de 44 de milioane lei și se mizează și pe obținerea de finanțări europene de aproape 37 de milioane lei pe proiecte noi depuse odată cu noul mandat

Bugetul comunei Florești pe 2021 a fost aprobat la ședința din 20 aprilie. El este de 90,3 milioane de lei din care capitolul investiții însumează 38,2 milioane lei, însă Primăria își propune să dubleze bugetul prin proiecte cu finanțare europeană. Există și un credit contractat de peste 44 de milioane lei care va fi folosit pentru proiectele de investiții din comună.

Consilierii USR PLUS au dorit să își exprime dezacordul după ce grupul PNL-UDMR din Consiliul Local l-au schimbat din funcția de președinte al comisiei de urbanism pe colegul lor – inginerul constructor Sergiu Leuce. Ei au refuzat să voteze procesul verbal al ședinței precedente a forului local când s-a făcut respectiva schimbare.

”La proiectul nr. 1 de pe ordinea de zi, m-am abținut deoarece nu putem să fim de acord cu gestul făcut în comisia de urbanism de schimbare a colegului nostru inginer Sergiu Leuce, din poziția de președinte. Noi vom fi la fel de prezenți în comisie și vom depune toate diligențele, pentru a veghea că tot ceea ce se vizează în comisia de urbanism este bine documentat, este în conformitate cu legea, așa cum trebuie să fie. Vom comunica  în continuare cu toți investitorii care ajung cu proiecte pe masa comisiei de urbanism, nu pentru a le face lobby, ci pentru a înțelege și a documenta fiecare vot cât mai în detaliu”, a arătat consilierul local Marius Todoran.

Sergiu Leuce a fost îndepărtat public de la conducerea comisiei pe motiv că ar face lobb pentru privați fiind acuzat de colegii de la PNL și că i-a chemat pe investitori la lucrările comisiei unde s-au discutat mai multe proiecte controversate de urbansim din comună, deși aceștia nu aveau ce căuta la o astfel de ședință.

Pe ordinea de zi a ședinței din 2020 la punctul nr. 1 a fost asumat procesul verbal al ședinței precedente de Consiliu Local, ședință la care a fost schimbat Sergiu Leuce din funcția de președinte al comisiei de urbanism a consilierilor locali.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu