Închide

Angajaţii din învăţământ protestează joi la Guvern, nemulțumiți că nu au fost majortate salariile conform legii

ActualitateEducaţieSinteză știri naționale by Actual de Cluj - ian. 12, 2022 1 177

Cele trei federaţii sindicale din educaţie organizează joi acţiuni de protest în faţa sediului Guvernului şi în faţa sediilor PSD şi PNL, pentru a transmite nemulţumirea angajaţilor din învăţământ faţă de faptul că Executivul nu a majorat salariile acestora conform legii 153/2017, relatează g4media.ro.

Acţiunile sunt organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” şi de Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, care reprezintă peste 300.000 de salariaţi din învăţământ.

„Reamintim reprezentanţilor Guvernului României şi partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Majorarea salarială de doar 4% de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creştere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru personalul didactic de predare, a provocat o stare de nemulţumire generală în rândul salariaţilor din învăţământ”, se menţionează în comunicatul transmis de cele trei organizaţii sindicale.

De asemenea, sindicatele subliniază că peste 30.000 de salariaţi din categoria personalului nedidactic din învăţământ beneficiază de salariul minim brut pe ţară garantat în plată, deşi, de la data declarării pandemiei COVID-19, aceşti salariaţi au desfăşurat şi alte tipuri de activităţi ce nu au legătură cu cele specifice postului deţinut.

„În plus, personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile HG nr. 34/2018 şi HG nr. 569/2017”, se precizează în comunicat.â

Cele trei federaţii sindicale au în desfăşurare un referendum privind declanşarea grevei în sistemul educaţional, relatează g4media.ro

Un comentariu

  1. Au tot dreptul sa protesteze !!!
    Pentru unii muma, pentru altii ciuma. Asa actioneaza reprezentantii statului roman, desi, potrivit Constitutiei, toti suntem egali in fata legii.
    Va propun o scurta prezentare in oglinda.
    Dupa taierile salariale de acum cca. un deceniu, s-a castigat in instanta recuperraea drepturilor salariale.
    In cazul magistratilor, in mod normal si legal, s-a platit suma integral de la inceput. In cazul altor bugetari (exemplu profesori), sumele au fost achitate cu taraita , in mai multe transe, platite pe parcusul mai multor ani. S-ar putea sa mai fie cazuri izolate in care se platesc si azi o serie de restante.

    Exemplu mai recent.
    Ministerul Justitiei a anuntat acum cateva zile anumite mariri in cazul personalului din Justitie, al magistratilor. Ok. Unde-i lege nu-i tocmeala. Dl ministru a justificat masura prin respectarea legii, a deciziilor Curtii Constitutionale, a evitarii unor procese ce ar putea deveni prea costisitoare pentru statul român.
    Dar in cazul altor bugetari (printre ei si profesori), aplicarea legii se amana din nou. In cazul lor, nu se mai impune respectarea legii, a deciziiilor Curtii Constitutionale, evitarea unor procese costisitoare pentru stat etc.
    De fapt, Ministerul Educatiei (ca exemplu) tot timpul a avut o atitudine contrara intereselor oamenilor din sistem, aplicand legea dupa niste reguli proprii (nu si legale), sanctionate uneori de justitie. O statistica a proceselor privind drepturile salariale in care acest minister a fost implicat, ar fi graitoare.
    Pentru a va da exemple mai recente (nu neaparat cele mai reprezentative pentru modul de actiune impotriva propriilor angajati, incalcand legea), amintesc adresa trimisa in teritoriu de catre Ministerul Educatiei prin care practic indemna inspectoratele si directorii sa nu tina cont de suspendarea prevederilor OME 3993/2021 privind plata doctoratului, decisa de Curtea de Apel din Bucuresti( dar si de alte instante, cea de la Craiova, Constanta …). Drept dovada a perversitatii acestei adrese , ISJ Galati s-a grabit , in baza ei, sa solicite scolilor recuperarea sumelor platite dupa 2017 (perfect legal), deci oricum cu mult inainte de intrarea in vigoare a OME 3993/2021 (nelegal si el).
    Un alt exedmplu. Desi decizia 64/ 2020 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie stabilea foarte clar o serie de aspecte privind incadrarea pe transe de vechime si plata celor din invatamant, decizie obligatorie pentru Ministerul Educatiei de la data publicarii in Monitorul Oficial (nu doar pentru instante, ca in vechea versiune a art. 521 din Codul de procedura civila, modificat insa in 2018), Ministerul a refuzat sa o aplice (acest refuz implica si aspecte penale) peste jumatate de an, iar cand a facut-o, prin OME 4638/2021, a fact-o incepand (arbitrar si total nelegal) de la 1 septembrie 2021.
    In concluzie, ce pretentii trebuie sa aiba angajatii din sistemul de invatamant ca vor fi tratati corect, cand propriul minister nu se da in laturi de la a-i „”ciupi” la bani ca ultimul gainar , fortand legea sau incalcand-o in mod grosolan ?
    Iar aceasta atitudine ne prejudiciaza indirect (lucru perfect demonstrabil) si pe noi, ceilalti cetateni, ce nu suntem angajati in sistemul de invatamant.

Scrie un comentariu