Închide

Analiză ZF: În România există 67 de stadioane de fotbal, dar multe nu respectă standardele europene. Bucureştiul, Timişoara şi Cluj-Napoca au cele mai mari stadioane din țară după numărul de locuri/ Cluj Arena, locul 6 în clasament

ActualitateEconomieSport by Actual de Cluj - oct. 14, 2023 0 396

În România există 67 de stadioane de fotbal, însă multe dintre acestea nu respectă standardele europene, astfel că doar o treime din stadioanele României sunt clasificate la standardele UEFA, menționază o analiză realizată de ZF.ro.

Bucureştiul, Timişoara şi Cluj-Napoca au cele mai mari stadioane din România după numărul de locuri. Între cele mai mari stadioane se numără şi arenele din Medgidia şi Craiova, însă numărul de locuri nu reflectă şi o infrastructură sportivă dezvoltată. Pe lângă locurile dedicate fanilor, stadioanele ar trebui să aibă şi alte zone dedicate arbitrilor, locuri VIP, suprafaţă dedicată presei, studiouri TV, săli de conferinţe, precum şi zone special amenajate pentru sportivi.

Arena Naţională, a cărei construcţie a fost finalizată în 2011, este cel mai mare stadion din România după capacitate, având 55.600 de locuri. Investiţia a ajuns la circa 200 mil. euro. Tot în Bucureşti se află şi Stadionul Steaua, care a fost dat în folosinţă în 2021, după o investiţie de 82 milioane euro. Cele două stadioane sunt clasificate la a patra categorie a UEFA, adică cea mai înaltă categorie.

Pe al doilea loc în clasamentul celor mai mari stadioane din România se află Stadionul Dan Păltinişanu, cu 32.900 de locuri, urmat de stadionul din Medgidia, cu 32.700 de locuri. Cel din urmă stadion a fost construit în 1978, iar astăzi zace într-o degradare avansată, departe de a fi o arenă la standardele anului 2023. Ca acest stadion se află multe arene, în care nu s-au investit bani de zeci de ani, iar singurele facilităţi pe care le au sunt terenul şi locurile dedicate fanilor.

Cluj Arena, devenit popular în special pentru evenimentele care sunt organizate pe stadion, ocupă locul al şaselea în clasamentul celor mai mari stadioane din România, cu 30.300 de locuri.

România există 67 de stadioane de fotbal, însă multe dintre acestea nu respectă standardele europene, astfel că doar o treime din stadioanele României sunt clasificate la standardele UEFA.

Dintre acestea zece stadioane sunt clasificate la a patra categorie UEFA, cu cele mai înalte standarde, ceea ce înseamnă că acolo pot fi jucate finalele Ligii Campionilor, Cupei UEFA şi Supercupei Europei.

Analiza integrală poate fi citită AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu