Închide

Analiză: Peste 6700 de companii au intrat anul trecut în insolvență/ Clujul, locul trei în clasamentul regiunilor cu cele mai multe firme în dificultate

Economie by Actual de Cluj - feb. 01, 2023 0 90

Peste 6.700 de companii au intrat în insolvenţă în 2022, din care doar 67 sunt companii de impact, cu active de peste 1 milion euro, arată o analiză a casei de insolvenţă CITR, citată de News.ro. Peste 13.000 de companii care însumează peste 93,5 miliarde euro cifra de afaceri şi peste 710.000 angajaţi, sunt restructurabile sau în insolvenţă iminentă. Comerţul, construcţiile şi industria prelucrătoare rămân cele mai afectate domenii în 2022. Companiile din aceste domenii reprezintă peste 60% din numărul total al firmelor intrate în insolvenţă în 2022. Bucureşti, Bihor şi Cluj sunt regiunile cu cele mai multe insolvenţe, relevă analiza.

”Peste 6.700 de companii au intrat în insolvenţă în anul 2022, o creştere de 10% faţă de anul 2021 (6.144). Dintre acestea, 67 sunt companii de impact, care cumulează peste 5.500 de angajaţi, înregistrează active în valoare de peste 1,5 miliarde lei şi datorii la bugetul statului de peste 170 milioane lei”, arată analiza CITR, liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România.

Numărul companiilor de impact intrate în insolvenţă rămâne 67, aproximativ 1% din totalul celor aflate în insolvenţă iminentă, procent similar înregistrat şi în anul 2021.

„În pofida încercărilor manifestate de reglementările europene de a încuraja mecanismele de restructurare rapide şi eficiente, constatăm o menţinere a inerţiei în ceea ce priveşte companiile în dificultate. Deşi în România avem două mecanisme noi de restructurare introduse la timp în legislaţia noastră, observăm că doar 1% dintre companiile de impact care ar putea beneficia de pe urma unei restructurări au intrat sub protecţia legii insolvenţei, majoritatea fiind proceduri la cererea creditorilor, nu din voinţa proprie”, a spus Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Studiul companiilor de impact publicat de CITR la finalul anului 2022 arată că 43% dintre companii amână decizia de a lua măsuri de revenire mai mult de 3 ani, consecinţa fiind creşterea disproporţionată a volumului datoriilor pentru a menţine activitatea. Amânarea însă diminuează şansele de redresare, spun reprezentanţii CITR.

Anul trecut s-a înregistrat o creştere a numărului de proceduri de restructurare în zona de preinsolvenţă sau în afara insolvenţei prin aplicarea facilităţilor fiscale puse la dispoziţia companiilor. Această tendinţă a pieţei ne arată că antreprenorii au căutat măsuri punctuale de reducere a datoriilor.

„Cifrele actuale sunt un rezultat al măsurilor fiscale aplicate în ultima perioadă ca răspuns la dificultăţile economice şi se manifestă printr-o creştere a nivelului datoriilor globale în toate segmentele – public, privat şi casnic. Doar o inversare a acestui trend ar conduce la luarea unor măsuri de tratare activă a dificultăţilor prin care trec companiile de impact. Iar efectul se va vedea în sănătatea companiilor şi a economiei noastre”, a concluzionat Paul-Dieter Cîrlănaru.

După doi ani de scăderi ale insolvenţelor la nivel global, cele mai recente cifre confirmă că acestea se intensifică în economiile lumii, având în vedere oprirea treptată a măsurilor temporare de sprijin din partea statelor, care, în cele mai multe cazuri, doar au amânat momentul insolvenţei. Cu cât soluţiile de salvare, de restructurare sunt accesate mai târziu, cu atât şansele de revenire scad.

”Istoric vorbind, valurile semnificative de insolvenţe au venit cu un decalaj de câţiva ani faţă de momentele dificile din economie. De exemplu, după criza din 2008, vârful perioadei de insolvenţe a fost înregistrat în 2013-2015. Diferit faţă de atunci este că acum avem mecanisme noi de restructurare”, adaugă el.

Datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), citate de Agerpres, arată că numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu 8,22% în 2022, comparativ cu anul anterior, fiind înregistrate 6.649 de insolvenţe.

Cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 1.153, în creştere cu 4,16% faţă de 2021.

Pe locurile următoare în ierarhia insolvenţelor se află judeţele Bihor, cu 545 de insolvenţe (plus 20,04%), Cluj – 477 (minus 3,05%), Timiş – 280 (minus 8,50%) şi Ilfov – 276 (plus 56,82%).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu