Închide

Analiză pe piața gazelor, cu tabloul de dinaintea izbucnirii războiului din Ucraina. Economiștii UBB – FSEGA: România deține o poziție unică în UE

Economie by Actual de Cluj - sept. 21, 2022 1 200

România deține o poziție unică în Uniunea Europeană în ceea ce privește punctul de pornire în criza energetică – țara noastră are o pondere relativ ridicată a gazelor naturale în mixul energetic, dar o dependență mai redusă de Rusia sau de alte țări, bazându-se în mare parte pe producția proprie, arată cea mai recentă analiză întocmintă de echipa de economiști ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

“Harta arată punctul de pornire înainte de sezonul (rece) din 2022, ultimul tablou privind rolul și sursa gazelor naturale în statele UE. Desigur, în ultimul an, multe dintre aceste țări au început deja să-și reducă dependența energetică de gazele naturale, în general, și de importul rusesc în special. Totuși, diferențele dintre țări arată că statele membre pornesc de la situații total diferite pentru a-și gestiona acoperirea necesarului energetic în sezonul rece, care anul acesta se pare că ajunge mai repede în regiunea noastră”, transmit reprezentanții echipei Romanian Economic Monitor, citați de Economedia.

Aceștia subliniază că România deține o poziție unică în UE, cu o pondere relativ ridicată a gazelor naturale în mixul energetic (30%, poziția a 5-a în UE, prima fiind Italia cu 40%), respectiv o dependență mai redusă de Rusia sau de alte țări. Conform ultimelor date statistice, România se bazează în mare parte (72%) pe producția proprie pentru a acoperi consumul intern de gaze naturale, în 2021 „doar” 24% din consum fiind acoperit de importul direct rusesc, respectiv 4% provenind din alte țări.

Datele analizate sunt cele mai recente disponibile – din 2020 și 2021.

“Comparând situația României cu celelalte țări, se poate observa că sunt state care au, la fel, o pondere ridicată a gazelor naturale în mixul energetic (peste 25%), dar o dependență mai ridicată de gazul rusesc (peste 30%). Această categorie include de exemplu țări, precum Italia, Ungaria, Germania și Slovacia. La polul opus, se află țări care au o dependență mai redusă de gaze naturale în general (sub 25%), respectiv o dependență redusă (sub 30%) sau chiar inexistentă de gazul rusesc. Această categorie include țări precum Estonia, Franța, Portugalia și Spania”, menționează Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA.

Mai multe AICI

Un comentariu

  1. cu ce ne ajuta ca avem atata productie interna? sa raspunda politicienii nostri care nici acum nu stiu profita de asa ceva, nu pentru a face bani ca acolo iti trebuie inteligenta, dar macar pentru a obtine niste asi in maneca gen shengen etc.

Scrie un comentariu