Amplu exercițiu internațional de salvare în Cluj, se simulează un grav accident între două trenuri – de marfă și de călători – în zona ieșirii din gara Cluj
ActualitateTop News by Actual de Cluj - sept. 24, 2024 0 199
Amplu exercițiu internațional de salvare în Cluj, se simulează un grav accident între două trenuri – de marfă și de călători – în zona ieșirii din gara Cluj-Napoca spre Oradea.
Exercițiul e programat mâine, durează înter orele 9 și 16 și se numește ”Rail Invest 2024”. Este un eveniment în premieră în România. Scenariul exercițiului presupune un accident feroviar simulat între un tren de marfă și un tren de călători, în zona ieșirii din stația CFR Cluj-Napoca spre Oradea. Trenul de marfă va avea 15 vagoane încărcate cu combustibil și va intra în regim de avarie din cauza defectării locomotivei. În acest timp, trenul de călători va intra în coliziune cu ultimul vagon al trenului de marfă.
Pe durata exercițiului va fi activat planul roșu de intervenție la nivelul județului Cluj, implicând o mobilizare masivă de resurse pentru gestionarea situației de urgență. ”Rugăm cetățenii să rămână calmi, să respecte indicațiile autorităților și să evite zona pe durata desfășurării exercițiului. Acțiunea face parte dintr-un program de pregătire pentru a asigura siguranța publică în situații de urgență”, transmite Poliția din Cluj.
Planul roșu de intervenție este o procedură specială activată în România în cazul unor situații de urgență majore, cum ar fi accidente grave cu multiple victime, dezastre naturale, incendii de proporții sau alte evenimente care necesită un răspuns coordonat din partea mai multor instituții și servicii de urgență. Când este activat planul roșu de intervenție, se mobilizează simultan toate resursele disponibile – ambulanțe, echipaje de pompieri, SMURD, echipaje de descarcerare – pentru a face față unei situații de criză cu un număr mare de victime sau pentru a preveni extinderea unor dezastre.
Principalele caracteristici ale acestui plan includ:
Mobilizarea rapidă a resurselor – sunt implicate toate echipajele disponibile din regiune și, dacă este necesar, sunt chemate și forțe suplimentare din alte județe.
Coordonarea centralizată – toate operațiunile sunt gestionate sub o comandă unică, pentru a asigura o eficiență maximă.
Prioritizarea intervenției – se oferă primul ajutor și evacuarea victimelor în ordinea gravității cazului.