Închide

Amenzi de 40.000 lei pe șantierul proiectului imobiliar de pe strada Lombului din Cluj unde un zid executat s-a prăbușit peste mai multe mașini parcate

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - feb. 10, 2023 0 903

Deficiențe atât în execuția cât și în proiectarea zidului de sprijin de pe șantierul de strada Lombului 2-4, unde sunt în construcție un imobil de locuințe și o grădiniță, au fost constatate de Inspecția de Stat în Construcții (ISC) Cluj, după ce Primăria a sesizat instituția privind prăbușirea acestuia pe o distanță de 35 de metri, la finalul lunii ianuarie.

 

„Ca urmare a controlului efectuat în etapa de execuție în data de 27 ianuarie la imobilul mixt 2S+P+5E+Er/2S+P+2E situat în Cluj-Napoca pe strada Lombului nr.2-4, autorizat cu AC nr.576/27/04.2020 au fost dispuse următoarele măsuri – Întocmirea unei note tehnice de către un expert tehnic atestat în domeniul Af (Rezistenţa şi stabilitatea terenului de fundare al construcţiilor şi masivelor de pământ – n.red.) în regim de urgență care să indice soluțiile de punere în siguranță inclusiv cu referire la zona de influență a alunecării și necesitatea de a restricționa accesul; întocmirea unei expertize tehnice care să evalueze realizarea proiectului tehnic de execuție a zidului de sprijin, unde se va evalua conținutul proiectului cât și îndeplinirea condiției de rezistență și stabilitate a elementului proiectat. Expertiza tehnică va evalua sistuația reală ținând cont de imobilele învecinate , lucrările de execuție realizate la ansamblul autorizat, modificarea terasamentului în urma alunecării de teren, astfel încât să se îndeplinească cerința de rezistență și stabilitate a amplasamentului. Expertiza va conține, după caz, încercări, relevee, analize și evaluări care vor stat la baza întocmirii acesteia. Măsurile impuse prin expertiza tehnică  vor fi puse în aplicare numai pe baza soluțiilor date de un proiectant de specialitate, vizate de un verificator tehnic atestat și de expertul tehnic atestat iar lucrările vor fi recepționate de factorii implicați”, a arătat ISC Cluj într-un răspuns adresat Actualdecluj.ro.

În urma verificărilor au fost aplicate sancțiuni de 40.000 lei pentru dirigintele de șantier și responsabilul tehnic cu execuția, a mai informat ISC Cluj.

„În funcție de concluziile expertizei tehnice, ISC Cluj va analiza și eventual va dispune alte măsuri care se impun”, a mai arătat instituția.

Primăria a sesizat la finalul lunii februarie ISC, după ce polițiștii locali de la Serviciul Control Urbanism au sesizat că un zid de sprijin (din bolțari, potrivit informațiilor Actualdecluj.ro) din cadrul unui proiect imobiliar autorizat pe strada Lombului nr. 2-4 în Cluj-Napoca s-a prăbușit și a avariat șase vehicule parcate în zonă (pe viitoarele locuri de parcare prevăzute în proiect).

Primăria a autorizat pe strada Lombului 2-4 un imobil mixt cu 5 etaje și o grădinițăDocumentanția a fost întocmită de SC Bogard Construct SRL, pe o parcelă de teren (propietate privată) cu o suprafață de 9.123 mp, situată la frontul esti al străzii Lombului, delimitată de pârâul Nadăș în partea de sud. Tema de proiectate a implicat desființarea fondului construit existen (hală în suprafață de 373 mp) și construirea unui imobil mixt 2S+P+5E+R, grădiniță S+P+E+R, amenajări exterioare (spații verzi, circulații auto și pietonale, parcări, locuri de joacă și de loisir și platformă subterană de colectare a gunoiului pe patru fracții), pe strada Lombului nr. 2-4-4B-6. Accesul auto și pietonal se va face din strada Lombului. Beneficiari proiectului sunt Raița Gheorghe Daniel și Raița Ancuța care au dezvoltat și ansamblul Ego Residence de pe strada Corneliu Coposu. Oficiali ai firmei Bogart Construct au transmis pentru Actualdecluj.ro că societatea s-a ocupat doar de partea de arhitectură pentru acest proiect. Pentru partea de structuri de instalații, benefiarul a contract serviciilor altor firme. De partea de stucturi s-a ocupat, potrivit informațiilor Actualdecluj.ro, PFA ing. Mircea Serban.

Vezi și:

UPDATE Urbanismul din Cluj. Zid de sprijin dintr-un proiect imobiliar prăbușit peste 6 mașini, pe strada Lombului

sursă foto: www.primariaclujnapoca.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu