Închide

Amenajări noi în Parcul Armătura

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mai 06, 2018 0 1306

 

Avem un parc nevalorificat, ce facem cu el? Echipa Someş Delivery pregăteşte ediţia din acest an pe mal de apă, în zona parcului de zonă industrială Armătura. Pentru evenimentele din vară, lucrul a început deja, cu un atelier adresat în principal studenţilor. Printre concluziile celor care au studiat zona: apa e inaccesibilă, zonei cu spaţii verzi săbatice îi lipseşte un traseu de plimbare, iar spaţiul ar avea nevoie de locuri de şezut şi popas pentru a fi folosite de cei din zonă.

„E un segment de râu prea puțin explorat și cu mult potențial, fiind printre puținele spații verzi ale orașului în relație directă cu Someșul. Cu toate acestea accesul la apă este dificil, iar amenajările de-a lungul malului lipsesc. Ne dorim ca prin intervențiile temporare din acest an, să încurajăm accesul la râu şi să testăm modalități de utilizare a malurilor Someşului”, spuneau organizatorii în martie, după ce au lansat apelul la lucru. Amintim, Someş Delivery e o iniţiativă lansată de Fundația Cărturești, miniMASS și Ordinul Arhitecților din România, care aduce în fiecare an amenajări și activități pe câte un tronson din râul care traversează orașul.

Studenţii au văzut zona şi au gândit propuneri care ar îmbunătăţi utilizarea parcului. În cadrul atelierului, organizatorii au propus proiectarea unor intervenții temporare din lemn, la scară mică, cu scopuri multiple: accesibilitate, apropierea de apă, promenadă şi recreere. „Participanții nu doar că au reușit să vină cu o mulțime de idei și soluții, dar s-au și împărțit pe echipe de lucru, în funcție de problemele identificate și au proiectat soluții cât mai fezabile pentru a putea fi ușor implementat.30”, spun organizatorii, care au publicat imagini cu ideile propuse în cadrul atelierului.

Deocamdată, acestea sunt primele propuneri, iar echipa de lucru nu ştie câte dintre ele vor ajunge „în şantier”. „Încercăm să le implementăm cât ne permite râul. Unele intervenții, cum ar fi Peștele, va fi un experiment. Vom vedea”, ne-a menţionat arhitectul Marius Moga (miniMASS).

Vă prezentăm propunerile lansate de participanţi, în urma atelierului:

 

Echipa APA

Premisa echipei a pornit de la inaccesibilitatea apei pe acest segment și au dezvoltat o serie de soluții și instalații pentru a pune în valoare malul apei și prezența râului, astfel încât comunitatea și riveranii să fie mai aproape de natură, chiar în mijlocul orașului și să creeze un contact cu Someșul și în această zonă. Acest lucru este propus prin intervenții cu rol funcțional, vizual și auditiv, accentuând prezența râului apelând la simțurile noastre.

 

Echipa: Maier-Drăgan Petrică, Maria Ocos Roxana, Pinte Andrada

 

Echipa Traseu

Zona Parcului Armătura este una din cele mai verzi și sălbatice spații de pe malul Someșului în Cluj, însă una din cele mai mari provocări ale parcului este chiar accesibilitatea acestuia. Astfel, echipa propune o serie de intervenții minimale realizabile prin utilizarea materialelor ușor prelucrabile, pentru a contura un nou traseu în parc, de-a lungul malului.

Echipa: Blănaru Alexandru, Musteața Verona, Seușan Daria

 

 

ECHIPA POPAS

Segmentul de râu ales și Parcul Armătura domină malul râului prin vegetație, însă nu dispune de zone de petrecere a timpului liber pe acel segment, deși două parcuri sunt delimitate de către râu și au un astfel de potențial. Astfel, echipa a decis să aducă la potențial maxim malul râului și să încurajeze riveranii și campusurile de companii din zonă să petreacă mai mult timp pe malul Someșului prin propunerea unor șezuturi neconvenționale din lemn și materiale naturale gāsite pe mal.

 

Echipa: Martha Moroșan, Kinga Farkas, Vlad Afrasiabi

 

ECHIPA SEMNALIZARE

 

„Credem că printre cele mai importante lucuri în ceea ce privește readucerea Parcului Armātura la viață și în activitățile orașului este readucerea atenției locatarilor asupra acestui spațiu nevalorificat. Astfel, echipa și-a propus realizarea unor intervenții interesante combinând materialele naturale cu cele artificiale”, motivează iniţiatorii propunerilor.

Echipa: Andrei Ilie, Dragos Apahidean, Iulia Bucsar.

Zilele acestea au început şi pregătirile în parc, pentru Someş Delivery.

„Avem trepte care te aduc mai aproape de râu, avem o băncuță din crenguțe din care poți admira peisajul sălbatic. Mai sunt și alte intervenții care vor fi finalizate duminica următoare”, relatează Marius Moga pe pagina sa de Facebook.

 

Parcul Armătura e prins şi în tema de concurs pentru reamenajarea Parcului Feroviarilor:

 

S-a lansat concursul pentru Parcul Feroviarilor. Care e calendarul de lucru, cine sunt „judecătorii”?

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.