Închide

Alt fel de listă, de Moş Nicolae: unde poţi contribui cu daruri sau voluntariat

SocialTop News by Kristina Reştea - dec. 06, 2017 1 834

Aţi primit şi aţi dăruit, l-aţi substituit sau v-aţi întâlnit cu „Moşul” ori urmează să o faceţi sau, poate, aţi vrea să vă mai asociaţi cu unul care să împartă altora daruri în „luna cadourilor”. Mai multe asociaţii au lansat campanii în această perioadă, pentru diverse cauze – se adună bani pentru spitale, pentru copii care nu au „Moşi”, pentru vârstnici părăsţi sau oameni ce nu au nici măcar acoperiş deasupra capului. Dacă sunteţi interesaţi să vă informaţi despre activităţile propuse de asociaţiile din Cluj, să vă implicaţi cu un dar ori să faceţi voluntariat, am adunat, de Moş Nicolae, câteva astfel de iniţiative lansate în spaţiul public. Mai e de precizat şi faptul că, dacă nu puteţi participa la evenimentele anunţate, mai toate campaniile pot fi susţinute prin donaţii de la distanţă.

De asemenea, precizăm că multe dintre asociaţii derulează acţiuni pe parcursul anului şi au nevoie de susţinere şi în celelalte luni decât în cea a cadourilor, aşa că puteţi să le urmăriţi activitatea pe mai departe, în cazul în care sunteţi interesaţi.

Nu e o listă exhaustivă, dar prinde acţiunile care ne-au fost semnalate sau au ieşit în această perioadă în spaţiul public. De asemenea, dacă organizaţi sau ştiţi cauze bune, lista se poate extinde.

 

Life Education for All are mai multe acţiuni dedicate copiilor, printre care şi campania de dotare a spitalelor cu audioteci, pentru a face viaţa un pic mai puţin dureroasă pentru mici pacienţi. LEFA a organizat o cină caritabilă în ajun de Moş Nicolae, pentru a susţine campania, dar dacă sunteţi interesaţi de acest proiect puteţi să vă implicaţi în continuare şi să aflaţi mai multe informaţii aici:

https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Sunet-pentru-Sanatatea-Copiilor

Pasionaţii de „4X4” adunaţi în asociaţia CERT Transilvania pregatesc azi, 6 decembrie, produsele pentru a merge cu daruri în cătunele izolate din Apuseni. CERT-Transilvania a deschis de câteva zile acțiunea  pentru ediţia din acest an a Campaniei Umanitare de Crăciun, care se desfăşoară în 9 și 10 decembrie. Acțiunea umanitară de la final de săptămână va fi precedată de Atelierul Moșului, în data de 6 decembrie. Aşa că azi, la Centrul Platinia, cei interesaţi pot contribui la pregătirea celor 130 de cutii cu alimente și a celor 90 de cadouri pentru copilași.

Mai multe detalii aici: https://www.facebook.com/events/481660082219716/

 

https://www.facebook.com/cert.transilvania/?hc_ref=ARTW9cd9F6xItf8ccZP3jG4Cz_EGLG_1OlpQPSUiiosRaYg364LvAuKSRPSuloFl1mQ&fref=nf

Tot azi, în 6 Decembrie, dar mai pe seară, Asociaţia Lumea ca Lumea vă invită la un spectacol de Teatru de Păpuşi, cu una dintre poveştile clasice ale iernilor copilăriei: Crăiasa Zăpezii. Evenimentul are loc în această seara la Casa de Cultură a Studenţilor, dar Asociaţia Lumea ca Lumea e activă nu doar de Moş Nicolae, ci are un centru de consiliere dedicat persoanelor aflate în dificultate şi victimelor abuzurilor.

Mai multe detalii aici:

https://www.facebook.com/events/704280933095546/

Tot azi, în 6 Decmbrie, organizaţia Little People adună fonduri pentru copii bolnavi de cancer, prin organizarea unui „Great Charity Quizz”, la Bulgakov.

Mai multe detalii aici:

https://www.facebook.com/events/386792805083512/

 

În 7 decembrie Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie „Delia Grădinaru” şi instructorii Zumba® din Cluj-Napoca organizează un eveniment caritabil, vesel şi cu multă mişcare. – „Zumbathon We are One Luptăm pentru viaţă”. Puteţi dansa şi dona, iar banii strânşi în urma acestui eveniment vor merge către tinerii şi copiii cu insuficienţă renală cronică îngrijiţi de Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie „Delia Grădinaru”

Mai multe detalii aici:

https://www.facebook.com/events/1955231174739536/

 

Tot în 7 Decembrie are loc la Cinema Florin Piersic Gala „Dăruieşte din suflet”

Ediția de anul acesta a acţiunii organizate de Lions Club Hope este dedicată renovării și modernizării secției de chirurgie și ortopedie pediatrică din cadrul Spitalul Județean de Urgență pentru Copii de pe Calea Moților.

Imagini cu „Înainte”, postate de organizatorii campaniei:

„Dacă Unitatea de Primiri Urgențe este una dintre cele mai moderne asemenea unități din zonă, proaspăt renovată și dotată, dacă medicii sunt lăudați în toată țara, nu același lucru se poate spune despre condițiile de cazare din secții…Ajunși acolo, părinții, bunicii, rudele, prietenii părinților celor internați, cu toții se confruntă mereu cu aceleași probleme: paturi puține, șubrede, cu saltele rupte, pereți cu vopsea scorojită, instalații electrice antice, grupuri sanitare nerenovate, gresie, faianță și ”mozaic” greu de igienizat în loc de tarchet, geamuri care nu se închid întotdeauna bine… Dacă în privința numărului de paturi nu putem face nimic (de fapt, am putea, dar s-ar numi ”spital nou, monobloc”…), pentru restul cu siguranță putem face! Schimbăm, renovăm, modernizăm. Aducem și scaune noi și confortabile, ca măcar de atât să aibă parte însoțitorii copiilor în lungile nopți de veghe”, explică organizatorii. Campania începe cu secția de chirurgie și ortopedie pediatrică din cadrul Clinicii cu același nume (etajul 2). Cu minim 25.000 de euro. E nevoie de sprijin și sub formă de donații în materiale și manoperă, sau în recomandări pentru ambele.

Mai multe detalii aici:

https://www.facebook.com/DaruiesteDinSufletCluj/?hc_ref=ARQxhsfRv8Kk0MkgP-jZTixKFTHVN8uvI-Sugll_S6eiM6I2LNE9A4_LeDh4Z7U7zHk&pnref=story

 

Tinerii de la Asociaţia Down-Centru Educaţional Raluca au participat cu produse create de ei la Târgul de Handmade de la final de noiembrie. În 7 decembrie au târg de Colinde, „Flori Dalbe”:

https://www.facebook.com/events/1892223207757725/

 

În 9 decembrie are loc la Casino Winter Charity Fair. Bărboşii de la Beard Brothers şi „surorile” lor (îi ştiţi – au pus în mişcare taxiul comunitar din oraş şi tocmai au strâns bani ca să ajute la dotarea Secţiei de Arşi de la Cluj) au lansat campania 11, realizată în parteneriat cu Rotaract Cluj-Napoca Visio. La „Winter charity fair” vin artiştii locali, pentru a-şi expune şi vinde lucrările. „În felul asta susţinem comunitatea de artişti locali, iar ei la rândul lor susţin cauza noastră”, spun cei de la BB. Care e cauza? Beard Brothers şi Rotaract Visio, cu susținerea conducerii Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, îşi propun renovarea etajului 2 al Clinicii Pediatrie III din Cluj-Napoca. „Această secție se află momentan într-o stare avansată de deteriorare, fiind și singura nerenovată din cadrul cinicii. Renovarea în cauză presupune: schimbarea gresiei şi faianței si înlocuirea cu tarchet; repararea şi zugrăvirea pereților; construirea de noi grupuri sanitare; schimbarea ușilor de lemn şi a geamurilor termopan; schimbarea instalației electrice; dotarea secției cu instalație de oxigen”, detaliază iniţiatorii campaniei.

Mai multe aici:

https://www.facebook.com/events/1777100449253756/

Tot în 9 decembrie, World Vision Romana Cluj vă cheamă la Crosul lui Moş Crăciun în Piaţa Unirii.  Evenimentul este organizat de asociaţia Inceptis Movens pentru copiii din programele World Vision Romania. Poţi să alergi pentru a susţine proiectul „Caravana cu poveşti” – un proiect al biroului zonal Cluj, prin care organizaţia anunţă că şi-a propus să ducă spectacole de teatru de păpuşi în viaţa copiilor din mediul rural..

Mai multe aici:

https://www.facebook.com/events/1605845722770816/

 

Nişte Oameni propun să împărtăşim în 13 decembrie „Arta de a fi mai bun (nu neaparat de Crăciun)”, cu Sfera Donatorilor. „Nişte Oameni” organizează pe parcursul anului o serie de evenimente de strângere de fonduri, de fiecare dată pentru câte trei cauze. În această iarnă, ediţia e programată pentru 13 Decembrie. „„Sfera Donatorilor din Transilvania, ediția a VI-a, nu-și propune să te facă ”de Crăciun / să fii mai bun”, nu-și propune să scoată ”omul frumos” din tine, nici să-ți creeze imaginea aceea tandră a omului calm care inspiră aburi de cozonaci aromați, în timp ce stă în hainele lui tematice și-și privește copiii cum își desfac cadourile, mulțumiți că au primit exact ce și-au dorit. TDS 6 este despre altceva. Este lipsit de confort, este despre a fi față în față cu cu suferința reală, constantă, care nu poate fi neapărat ameliorată, dar pentru care poți primi forțe noi, suplimentare, de a o duce”, spun organizatorii.

Mai multe aici:

https://www.facebook.com/events/1829254884032950/

Tot în 13 Decembrie, Asociaţia Creştină Somethig New organizează o cină caritabilă – „Cina caritabilă Un Crăciun fericit şi Licitaţie”. Banii se strâng, spun ei, în favoarea celor 30 de copii proveniţi din familii cu venituri reduse, incluși în programele asociaţiei.

Mai multe informaţii aici:

https://www.facebook.com/events/495311380837831/

 

În 14 decembrie e Christmas Tree Charity Auction – un eveniment aflat la a III-a ediție și organizat de Fundația Româna pentru Copii, Comunitate și Familie cu scopul de a mobiliza anual fonduri pentru copiii proveniți din familii vulnerabile înscriși în centrele sale de zi.
Mai multe aici:

https://www.facebook.com/events/400511800383052/

 

 

Asociaţia Misionarii lui Padre Pio e activă pe tot parcursul anului, cu numeroase acţiuni prin care pregătesc mese pentru oamenii nevoiaşi din Cluj. Asociaţia a lansat însă o campanie mai amplă de sărbători, cu mai multe obiective: vor să ofere cadouri de Crăciun şi alimente pentru susţinerea caselor de tip familial ale Asociaţiei Sfânta Elisabeta, din localitatea Glode, dar şi pachete cu alimente pentru mai multe familii cu venituri modeste din Cluj-Napoca şi din mediul rural. Voluntarii şi cei din asociaţie şi-au propus ca în a doua zi de Crăciun să ofere câte o masa cu bucate tradiţionale oamenilor străzii şi celor fără adăpost găzduiţi la Centrul de Găzduire Temporară din str. Oaşului şi celor din Centrul Social de Urgenţă din str. D. Voda.

Au o campanie extinsă pentru acest decembrie:

https://misionariiluipadrepio.ro/stiri-evenimente/lansarea-campaniei-caritabile-de-sarbatori-sarmani-la-poarta-craciunului

 

E în plină desfăşurare şi campania Shoe Box 2017, în cadrul căreia puteţi pregăti cutii cu cadouri care vor ajunge la micuţi mai puţin norocoşi. Copiii beneficiari ai cadourilor din cutiile aduse au între 2 şi 18 anişi  provin din rândul celor instituționalizați sau din familii cu probleme. Perioada de colectare de cutii este 1-15 decembrie 2017, iar cea de distribuire 16-24 decembrie 2017.

Mai multe detalii:

https://www.shoebox.ro/pasul-1/#.WibZvnlx3iw

 

Puteţi ajuta şi participând la Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii. „Familionul de Crăciun” și echipa asociației Acasă vor strânge fonduri în timpul evenimentului, în folosul familiei Lorincz: 12 oameni, din 4 generații diferite, nevoiți să locuiască într-o încăpere de 20 de metri pătrați. Clujenii care vor să îi ajute sunt invitați în Piața Unirii: fiecare cumpărătură din Târgul de Crăciun înseamnă 1 leu care va merge către cauza aleasă de organizatori.

Mai multe aici:

http://asociatiaacasa.ro/2017/11/27/vino-la-targul-de-craciun-si-ajuta-o-familie-sa-ajunga-acasa/

 

Prin campania celor de la Un Zâmbet cu Mira poţi susţine o şedinţă de recuperare medicală pentru un copil dintr-o familie defavorizată cumpărând doar un ornament de Crăciun. “Târgul caritabil de Craciun “ e organizat în perioada 5-23 decembrie 2017. Fondurile colectate din donaţii vor fi folosite în scopul susţinerii şedinţelor de terapie pentru copiii care beneficiază de serviciile centrului. Obiectele au fost realizate, manual, de către voluntarii şi membrii echipei Un Zambet cu MIRA şi sunt disponibile, pe toată perioada târgului, la sediul centrului de pe str Donath sau printr-un mesaj direct pe pagina de Facebook a Centrului.

Mai multe informaţii aici:

https://www.facebook.com/unzambetcumira/?hc_ref=ARQwM8mK38D4MCy8N3vYfElkfGAse9zij5w9h-G5h-U_sHQdAOxDk7Lit64HMgGYHwA

 

Alexandra Magdalena Rus estea cea care a lansat Toți copiii azi zâmbesc, un proiect de prevenire a abandonului școlar. Pentru decembrie, ea a scris liste pentru copiii care învață în școlile de la sat și își doresc ghete. Cei care doriți să trimiteți încălțăminte, puteţi să alegeti mărimile 34, 36, 37, 38, 40, 41 și 43 pentru băieți. „Astea ne lipsesc. Fiți buni! Copiii merită!”, spune Alexandra Magdalena.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009485466273

Mai multe despre acţiunile sale şi cum puteţi ajuta:

www.facebook.com/magdalena.rus.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009485466273

Iniţiatorii proiectului Peditel, care îi ajută cu sfaturi pe părinţi, vă invită să „Fiti si voi- Moş Crăciun pentru Peditel 1791″.  Cumpărând o cărticică-dar puteţi sprijini continuarea proiectului.  „”Spiriduşul iernii” are zeci de activităţi interesante pentru copii cu tematica iernii. Este un cadou de Moş Crăciun de 15 lei/ caiet, pentru a ajuta medicii să ajute cât mai mulţi copii şi să putem introduce aplicaţia mobilă Peditel”, spun reprezentanţii proiectului.

Mai multe detalii aici:

https://www.facebook.com/peditel.ro/?hc_ref=ARSFURy5cBfanMWlNJ7fNcYD5a8Ls4TRkVDGyrYqXxy4CZ2iLNGV5FH-O5tawVgvkvA

Posted by Parinti Clujeni on 3 Decembrie 2017

Şi studenţii se implică. Cei de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi Comunicare organizează o expoziţie caritabilă. Aceştia precizează că toți banii merg de sărbători (sub forma jucăriilor, alimentelor și hainelor) la o familie cu venituri minime de lângă Cluj.

Mai multe aici: https://www.facebook.com/fspac.ubb/

https://www.facebook.com/fspac.ubb/

 

 

 

 

Un comentariu

 1. Multumim Kristina Restea si Actual de Cluj.
  Ii rugam pe toti oamenii de bine sa faca un cadou de Craciun. Cu 20 de lei ajutam medical 2 copii. Iarlunar medicii Peditel 1791 ajuta peste 5,000 de copii, dintre care 31% din zone rurale care au un medic/ spital la minim 35-40 km.
  Pe Bursa Binelui se pot face donatii cu cardul, securizate prin platforma euplatesc.
  Cu 20 lei redam zambetul copiilor.
  Aici se pot face donatiile http://bit.ly/2igP0Au
  #ImpreunaFacemRomaniaBine

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare