Închide

ALDE se ia la trântă cu PSD pentru președinția României

ActualitatePolitica by Actual de Cluj - iul. 25, 2019 2 237

Chiar dacă la alegerile europarlamentare n-a treacut pragul electoral, ALDE se repliază și se separă de PSD, pregătind o nouă strategie pentru susținerea lui Călin Popescu Tăriceanu la președinția României. Pe plan local, liderii ALDE Cluj sunt de părere că nici măcar PSD-iștii nu sunt foarte convinși de candidatura Vioricăi Dăncilă, și se așteaptă ca până în noiembrie să se mai producă unele schimbări în ceea ce o privește. „Noi ne-am asumat această competiție electorală. Călin Popescu Tăriceanu trebuia să fie candidatul Coaliției la președinția României, mulți PSD-iști fiind și ei conviniși de acest lucru, mai ales că și sondajele o demonstrau. Dar cred că se vor mai produce unele schimbări, până în toamnă. Oricum, indiferent de situație, am pornit în această competiție cu scopul de a câștiga”, a spus președintele ALDE Cluj, Steluța Cătăniciu.

Tăriceanu: „de ce nu merită Iohannis să mai fie președinte”

După ce forurile de conducere din cadrul ALDE i-au validat candidatura, Tăriceanu a spus că este pregătit să-și asume responsabiltatea uriașă și să intre în cursa pentru președinție pentru a câștiga. „Le mulţumesc foarte mult colegilor pentru încrederea pe care mi-au acordat-o. Acest lucru implică din partea mea o uriaşă responsabilitate faţă de ei, dar şi faţă de cei care îşi pun speranţe în candidatura mea, mă refer la cei care nu sunt membri ALDE, ci care sunt simpatizanţi şi care cred că o astfel de candidatură este o soluţie bună pentru viitorul României”, a spus Tăriceanu. Liderul ALDE a adăugat că actualul președinte, Klaus Iohannis, nu mai merită un nou mandat: „În perioada mandatului pe care l-a avut, președintele actual, din păcate, de la început și-a abandonat rolul de mediator și a devenit un fel de activist politic în vestă roșie la manifestațiile de stradă, a închis ochii sau chiar a încurajat abuzurile din justiție și abuzurile procurorilor, nu a fost capabil să reprezinte România, să îi promoveze interesele în cadrul Consiliului European. Practic, nu a făcut mai nimic decât vizite externe costisitoare, cu o suită numeroasă, care presupune cheltuieli, din punctul de vedere nejustificate, atât timp cât aceste vizite nu aduc niște rezultate. Nu am avut un președinte care să spunem că s-a distins măcar prin acțiunile de politică externă. În afară de faptul că și-a aruncat cu dispreț paltonul pe capota mașinii, nu am observat alte gesturi remarcabile care să marcheze mandatul președintelui actual. Eu cred că noi ar fi trebuit să facem, și noi vom face, tot ceea ce este necesar ca pe 25 noiembrie domnul Iohannis să nu mai rămână la Cotroceni”.

Dezamăgit de PSD

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu s-a declarat dezamăgit de decizia PSD de a o desemna pe Viorica Dăncilă candidat la președinție, fără a lua în calcul sondajele de opinie care indicau candidatul cu cele mai mari șanse de reușită. „Trebuie să vă spun că aceste rezultate, pe care le avem și noi, și cei de la PSD, indică câteva lucruri foarte clare. În primul rând, dintre alegătorii noștri, peste 59% consideră că este utilă o candidatură comună; peste 80% din alegătorii PSD și ALDE consideră că această candidatură comună ar trebui să fie legată de persoana mea. De ce? Dintr-un motiv simplu, pentru că oamenii își fac un calcul pragmatic: trebuie să avem o candidatură care să întrunească cele mai mari șanse de succes la viitoarea bătălie pentru alegerile prezidențiale. Din păcate, însă, la discuțiile pe care le-am avut cu cei din PSD și cu doamna Dăncilă în calitate de președinte al PSD-ului am primit același răspuns la aceste argumente, și anume că PSD este un partid prea mare ca să nu aibă propriul candidat. Fără îndoială, PSD este un partid mai mare ca ALDE, dar a nu avea propriul candidat nu cred că înseamnă că partidul este mai mic. Cred însă că în acest moment în PSD bântuie un aer defetist sau un sentiment defetist, și anume își propun mult prea puțin. Maximum pe care par să și-l propună este să aibă un candidat care să ajungă în turul doi, dar nu-și pun problema de a câștiga alegerile prezidențiale”, a spus Tăriceanu.

2 comentarii

  1. […] ca până în noiembrie să se mai producă unele schimbări în ceea ce o privește, scrie Actual de Cluj. Roșia Today adaugă și puțin umor subiectului trecând în revistă 10 motive pentru care […]

Scrie un comentariu