Închide

Al doilea concurs de soluții pentru pentru arhitectură medicală la Cluj. Județul ridică miza la peste 6,6 milioane de euro și așteaptă să aleagă un proiectant pentru Spitalul de Copii în luna iunie

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - feb. 15, 2021 1 1217

 Consiliul Județean (CJ) din Cluj va alege un proiect pentru viitorul Spital de Copii construit de la zero în oraș, o premieră în țară, în luna iunie. Concursul Internațional de Soluții pentru ”Spitalul de Copii Cluj-Napoca” lansat deja de instituție anul acesta are premii de 6.650.000 de euro. Este cel de-al doilea concurs de soluții care vizează arhitectura medicală organizat de CJ Cluj, după cel al Centrului de Transplant cu 300 de paturi de pe Victor Babeș, câștigat de asocierea dintre firmele de arhitectură „Pinearq” din Spania și biroul de proiectare „Dico și Țigănaș” și aflat în proiectare. Competiția pentru Spitalul de Copii aduce premii și pentru cei care se vor clasa sub podium, adică două mențiuni de câte 10.000 de euro. Data limită pentru depunerea proiectelor este ziua de 4 iunie, câștigătorul urmând să fie anunțat în 18 iunie 2021. Din juriu fac parte doi medici clujeni, arhitectul județului, dar și alți specialiști din Cluj, București dar și din Anglia sau Belgia.

Cu intenția de a obține spații medicale de calitate arhitecturală ridicată, Consiliul Județean face al doilea concurs de soluții care vizează arhitectura medicală. Noul Spital de Copii anunțat de instituție în Borhanci, pe terenul obținut de la Stațiunea de Cercetare din Cluj va fi proiectat în urma unui concurs de soluții programat la începutul acestei veri.
Dacă pentru Centrul Integrat de Transplant, CJ Cluj punea la bătaie premii de peste 20 de milioane lei, pentru Spitalul de Copii, premiile de la competiție sunt de peste 32 de milioane de lei, fără TVA (peste 6,6 milioane de euro). Se vor acorda și premii în bani pentru doi dintre competitorii care se vor clasa sub podium, dar care vor avea proiecte remarcabile, adică două mențiuni de câte 10.000 de euro. Premiul I este de peste 6,4 milioane de euro și va înseamna contractul de proiectare pentru viitoarea unitate medicală. Premiul II totalizează 75.000 de euro iar premiul III 45.000 de euro.
Data limită pentru trimiterea proiectelor este ziua de 4 iunie, câștigătorul urmând să fie anunțat în 18 iunie 2021. Din juriu fac parte medicii Cornel Aldea și Florin Stamatian, arhitectul județului Claudiu Salanță, arhitectul Benedic Zucchi din Anglia (cu proiecte de spitale pentru copii în derulare), arhitectul belgian Jan de Vylder, profesor la Zurich și multipremiat pentru proiecte publice sau rezidențiale, arhitectul Bogdan Traian Bogoescu din Ministreul Dezvolătrii Regionale dar și arhitectul Vlad Rusu, câștigător al celor mai multe concursuri de soluții organizate în Cluj. Membrii supleanți sunt Domic Hook din Anglia (cu proiecte câștigate pe sectorul medical) și arhitectul Emil Burbea din Universitatea Ion Micu, care are și un ONG axat pe stimularea relaţiilor afective pe care le putem avea cu mediul construit.

Spitalul de copii cu aproape 700 de paturi (din care peste 500 vor fi pentru partea de spitalizare iar restul pentru însoțitori) dorit în Cluj pe un teren de peste 7 hectare în zona de dezvoltare a orașului este cel mai mare spital pe care o autoritate l-a inițiat după revoluție în România. Tema de proiectare este una complexă, mai ales că acest Spital se află într-o zonă supusă urbanizării și este și vorba despre un spital construit de la zero.”Autoritatea Contractantă își propune dezvoltarea unui centru de servicii medicale și de cercetare în domeniul pediatriei și care joacă, totodată, rolul unui catalizator urban, într-o zonă aflată în proces de urbanizare.  Proiectul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii își propune să ofere un exemplu de bune practici atât în ceea ce privește arhitectura medicală, cât și în ceea ce privește demersurile de urbanizare ale unei zone aflate momentan într-o fază incipientă de dezvoltare. Obiectivele urmărite de Autoritatea Contractantă sunt următoarele: dezvoltarea unui centru de servicii medicale și de cercetare în domeniul pediatriei,  cu adresabilitate regională și un grad ridicat de accesibilitate pentru toți pacienții;  realizarea unei clădiri noi de spital, proiectată în conformitate cu standardele actuale din domeniu, o clădire în care profesionalismul și promptitudinea cadrelor medicale să fie susținute de designul specializat; crearea unui spațiu centrat în jurul nevoilor pacientului, urmărind conformarea prin toate mijloacele arhitecturale (de la formă la relațiile dintre spații la finisaje) pentru a crea un mediu terapeutic, capabil să reducă stresul generat de actul medical; generarea unui pol de dezvoltare pentru o zonă aflată în proces de urbanizare”, arată Ordinul Arhitecților din România, partenerii CJ Cluj în organizarea competiției.

Județul urmează să susțină investiția din fonduri proprii dar și din bani europeni. Proiectul spitalului vine după ce actualul Spital pentru Copii din oraș se confruntă cu probleme legate de spațiu, el funcționând în peste 10 clădiri aflate și la distanțe de 4 kilometri una de cealaltă.

Un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare