Al doilea concurs de soluții pentru pentru arhitectură medicală la Cluj. Județul ridică miza la peste 6,6 milioane de euro și așteaptă să aleagă un proiectant pentru Spitalul de Copii în luna iunie
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - feb. 15, 2021 2 1450

Consiliul Județean (CJ) din Cluj va alege un proiect pentru viitorul Spital de Copii construit de la zero în oraș, o premieră în țară, în luna iunie. Concursul Internațional de Soluții pentru ”Spitalul de Copii Cluj-Napoca” lansat deja de instituție anul acesta are premii de 6.650.000 de euro. Este cel de-al doilea concurs de soluții care vizează arhitectura medicală organizat de CJ Cluj, după cel al Centrului de Transplant cu 300 de paturi de pe Victor Babeș, câștigat de asocierea dintre firmele de arhitectură „Pinearq” din Spania și biroul de proiectare „Dico și Țigănaș” și aflat în proiectare. Competiția pentru Spitalul de Copii aduce premii și pentru cei care se vor clasa sub podium, adică două mențiuni de câte 10.000 de euro. Data limită pentru depunerea proiectelor este ziua de 4 iunie, câștigătorul urmând să fie anunțat în 18 iunie 2021. Din juriu fac parte doi medici clujeni, arhitectul județului, dar și alți specialiști din Cluj, București dar și din Anglia sau Belgia.
Spitalul de copii cu aproape 700 de paturi (din care peste 500 vor fi pentru partea de spitalizare iar restul pentru însoțitori) dorit în Cluj pe un teren de peste 7 hectare în zona de dezvoltare a orașului este cel mai mare spital pe care o autoritate l-a inițiat după revoluție în România. Tema de proiectare este una complexă, mai ales că acest Spital se află într-o zonă supusă urbanizării și este și vorba despre un spital construit de la zero.”Autoritatea Contractantă își propune dezvoltarea unui centru de servicii medicale și de cercetare în domeniul pediatriei și care joacă, totodată, rolul unui catalizator urban, într-o zonă aflată în proces de urbanizare. Proiectul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii își propune să ofere un exemplu de bune practici atât în ceea ce privește arhitectura medicală, cât și în ceea ce privește demersurile de urbanizare ale unei zone aflate momentan într-o fază incipientă de dezvoltare. Obiectivele urmărite de Autoritatea Contractantă sunt următoarele: dezvoltarea unui centru de servicii medicale și de cercetare în domeniul pediatriei, cu adresabilitate regională și un grad ridicat de accesibilitate pentru toți pacienții; realizarea unei clădiri noi de spital, proiectată în conformitate cu standardele actuale din domeniu, o clădire în care profesionalismul și promptitudinea cadrelor medicale să fie susținute de designul specializat; crearea unui spațiu centrat în jurul nevoilor pacientului, urmărind conformarea prin toate mijloacele arhitecturale (de la formă la relațiile dintre spații la finisaje) pentru a crea un mediu terapeutic, capabil să reducă stresul generat de actul medical; generarea unui pol de dezvoltare pentru o zonă aflată în proces de urbanizare”, arată Ordinul Arhitecților din România, partenerii CJ Cluj în organizarea competiției.
Succes tuturor celor implicați în realizarea acestui proiect !
Copiii merită tot ce-i mai bun.
Cam multi bani pentru o schita, 6.6mil euro fara tva, cine va asteptati sa participe Rembrandt sau Picasso?