Închide

Afectat de un proiect imobiliar, medicul Teofil Lung, către primarul Emil Boc: „Am venit să vă avertizez ce lăsați după dumneavoastră, lăsați o mizerie”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - nov. 03, 2023 0 6228

Medicul Teofil Lung, fost șef al Clinicii de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj, acum pensionar, a venit în fața Consiliului Local ca să îi bată obrazul primarului Emil Boc cu privire la urbanismul promovat și avizat în zona semicentrală a orașului.

El locuiește la o casă pe strada Decebal (arteră al cărei parcelar trebuie obligatoriu restructurat potrivit noului PUG, cu front închis și clădiri de 18 metri) și este afectat de un proiect imobiliar al Eparhiei Reformate din Ardeal, Plan Urbanistic de Detaliu elaborat de biroul Mossfern pentru construirea unui cămin teologic pentru elevi și studenți cu regim de înălțime 3 subsoluri, parter, 4 etaje și 2 retrase.

 

„Am fost șeful clinicii de Chirurgie Maxilo Facială. Nu am venit niciodată să cer ce nu îmi aparține mie. Atunci când am construit acum vreo 14 ani această casă, nu puteam să cumpăr terenul dacă se puteau face clădiri ca acuma, de șase, șapte etaje. Am cumpărat un teren, vănzând un alt teren pe Câmpului. Să nu credeți că din banii de chirurg sau profesor puteam face o casă. Banii nu erau la doctori. Acum vine și se construiește un mamut de șase-șapte etaje care ia toată lumina. Eu nu cred că cineva poate să înțeleagă cum strada Decebal și Traian poate fi transformată într-un Mănăștur și toată lumea să circule pe un pod spre Piața Mihai Viteazul când toți au două mașini și vreți să fluidizați traficul. Am fost peste tot în lume și nu am văzut astfel de clădiri care arată aici ca locuințele sociale. Dacă aceste clădiri care sunt făcute de 100 de ani au un aspect, vă invit pe acestea străzi să vedeți ce monstruozități se construiesc, care nu au nicio treabă cu arhitectura. Nimeni nu mai construiește astfel de locuințe. Unul dintre investitori și-a pus balcoanele pe stâlpul de curent și ne-a luat lumina. Nimeni nu controlează.  Toți spun că, lasă, domnule că știu eu. Un oraș care vrea să se respecte nu construiește pentru o lună sau un an și nu poate promova urâtul. Aveți copii și nepoți și nu aveți ce lăsa viitorilor locuitori ai Clujului, dacă se construiește așa.  Îmi place cultura și arhitectura și o înțeleg dar când depășim anumite limite și promovăm urâtul și nefuncționalul îmi provoacă o stare să plec undeva în lume. Dacă aveam 40 de ani, vă ziceam la revedere și plecam în altă part. Așa vă spun să vă dea dumnezeu gânduri bune ”, a transmis doctorul Lung.

(casa de pe Decebal a familiei Lung)

Alături de soția sa Georgeta și de avocați s-au oripilat în fața proiectului căminului teologic de pe strada Decebal 48-52 pe care Primăria vrea să îl aprobe. Mai mult, soția sa l-a acuzat pe arhitectul Arnold Macalik de la Mossfern (arhitect care a intrat în conflict cu primarul Emil Boc în proiectul de pe strada Kogălnceanu-Universității) că este ”alunecos”, că a fost civilizat și politicos dar că a urmărit interesele beneficiarului iar pe benefiar că vor face într-un subsol așa de mare, depozit de armament. Vecinii au cerut luarea în discuție a oportunității proiectului, însă, fiind vorba despre un PUD, respectivul aspect nu a putut fi luat în considerare, având în vedere că acesta respectă regulamentul de urbanism, după cum a arătat arhitectul șef Daniel Pop. El a arătat că doar partea de estetică va fi discutată în comisia Primăriei, înainte de autorizare. Viceprimarul Dan Tarcea a mai spus că doar poziționarea geamurilor viitorului cămin în acord cu codul civil urmează să fie discutată.

Vecii au adus în vedere traficul (peste 90 de parcări care deservesc viitorul imobil) care se va crea pe o arteră cu două benzi de ciculație.

Teofil Lung a cerut să li se impună beneficiarilor să își asume la notar ca, în cazul unor eventuale prejudicii aduse casei, odată cu săpăturile, să le refacă.

Un astfel de acord nu ar avea nicio valoare juridică, a spus primarul Emil Boc care a arătat că oricum trebuie să se adreseze instanței în cazul în care constructorii și beneficiarii vor aduce prejudicii casei, pe perioada lucrărilor la viitorul cămin.

„Domnule doctor eu vă înțeleg perfect, dar exact cum medicina evoluează în decursul timpului, ce era valabil acum 50 de ani, acum se face de pe o tastă de computer de către inteligența artificială. Viața urbană a unui oraș merge mai departe. Nici eu, nici dumneavoastră nu o putem opri. Nu putem îngheța nicio stradă la nivelul anului 2000-2004, chiar și la nivelul anului actual. La fel și clădirile, ele se dezvoltă, trec la nivelul următor. La fel și mașinile. Nu mai sunt viitorul orașelor. Avem un PUG, așa a fost viziunea cum ar fi doctorii generației de astăzi, așa sunt arhitecții actuali. Acolo trebuie să fie un nivel de 18 m. Și casa dumeavoastră când va ajunge la nivel de maturitate, așa trebuie să arate. Eu stau într-un bloc pe Pasteur iar când m-am mutat, nici măcar nu era construit cartierul. Acum stau în cartierul Zorilor. Eu nu am decât un instument legal în care unii se bucură și alții se supără iar mâine cei care s-au supărat se bucură. Dar toți au un numitor comun, cel al legii. Trebuie să aplic legea și la acest proiect și la toate, orice impediment și orice nu este respectat, trebuie menționat. Nu pot să țin controlul în acest oraș după simpatii, după etnii. Toți trebuie să trăim în acest oraș și trebuie să putem construi. La nivel individual este adevărat că unii putem fi dezamăgiți astăzi, nici mie nu îmi plac șantierele și poimâine din nou mulțumiți. Viața nu se oprește nici la mine nici la dumneavoastră, merge precum cadența ceasului ”, a replicat primarul Emil Boc.

Anca Ciubăncan, consilierul PSD exclus din partid, l-a făcut pe Boc zeu al Clujului urbanistic și l-a acuzat că numai el vrea să apară în prim plan în ședințele de consiliu.

„Știu foarte bine că acest proiect va trece, pentru că există o majoritate. Noi din opoziție contăm foarte puțin. Am cerut în Comisia de Urbanism retragerea acestui proiect monstruos, indecent, mizerabil, sfidător la adresa noastră a cetățenilor din acest Cluj. Ne-am săturat de mizeriile urbanistice monstruoase, care ne sunt băgate pe sub preș. Am făcut opoziție la acest proiect monstruos tip proiect dinozaur Avram Iancu. Se va face câteva luni tam tam în presă, se va pune batista pe țambal și va merge mai departe. Domnul arhitect – șef Pop mi-a răspuns că se respectă indicii urbanistici. Bunul simț nu îl mai respectăm în Cluj? Acolo trebuia să fie o grădiniță. Ce s-a întâmplat cu acel teren al Primăriei? Mă opun împreună cu cetățenii, împreună cu civicii Clujului, acestor monstruozități pe care le promovați. Noi nu putem să proiectăm pe termen scurt. Scuzați-mă de expresie. Arhitectura nu este o pereche de chiloți pe care noi să o aruncăm la gunoi. Nu mai acceptați acest urbanism de cumetrie”, a intervenit consilierul Anca Ciubăncan.

În final, medicul Teofil Lung a arătat că nu se opune proiectului deoarece știe că ar fi penibil, vorba lui Caragiale, dar că a venit să îi arate primarului că arhitectura avizată e urâtă.  „Nu este normal să dați avizul pentru blocurile astea mizerabile pe străzile după linia de centură a centrului orașului, care nu au nicio arhitectură. Sunt urâte. Nu este normal. Puneți-i, domnule, să facă niște fațade care să arate că avem o școală de arhitectură în Cluj și nu sunt făcute de oameni care nu au nicio trebă. Faceți 7 etaje aici, lângă centru, nicio problemă. Sunt probleme ale orașului. Nu sunt problema profesorului Lung. Casa mea probabil se va dărăma și o să îmi găsesc o colibă unde să mă duc. Nu asta e problema. V-am spus și v-am avertizat ce lăsați după dumneavoastră. Lăsați o mizerie, că vă place sau nu, să fiți sănătos”, a mai arătat medicul pensionar.

Proiectul urbanistic al căminului teologic de pe Decebal a fost aprobat de Consiliul Local cu 19 voturi pentru, un vot împotrivă și 4 abțineri.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu