Închide

Afaceri în Imobiliare: cumpărătorii vor apartamente de dat în chirie. Care sunt cele mai căutate zone din Cluj-Napoca?

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 13, 2018 1 2752

 

Ce fac în perioada asta românii care au ceva bani? Îi direcţionează spre piaţa imobiliară. Nu este vorba doar despre dezvoltatori care construiesc blocuri, ci şi de mici „investitori” care cumpără apartamente pentru a beneficia apoi de un venit constant din închiriere sau pentru a face profit din revânzare. Numărul investitorilor în proprietăţi imobiliare, care achiziţionează  apartamente pentru a le închiria ulterior, a crescut în perioada 2016-2018, majoritatea fiind oameni de afaceri români, care cumpără portofolii mici, se arată într-un studiu de piaţă realizat de companie Nordis, citat de portalul CompariImobiliare.ro. În Cluj-Napoca, centru universitar şi cel mai scump oraş pe piaţa imobiliară locală, cele mai căutate zone pentru chirii sunt Gheorgheni, Mărăşti, Zorilor şi centrul, arată datele intermediarilor din piaţă.

Majoritatea investitorilor achiziţionează unul sau două apartamente şi le păstrează închiriate, acestea având un randament bun, între 5 şi 7% pe an. Este agreată şi varianta de a cumpăra apartamente finalizate sau apartamente care sunt deja închiriate şi sunt preluate cu chiriaş. Pentru cei cu un apetit de risc puţin mai mare, dar şi cu un profit mai bun, există posibilitatea de a achiziţiona proprietăţile în stadiu de proiect, avantajul fiind un discount la preţul de cumpărare . “’Există şi un alt tip de investitori, care cumpără în acelaşi proiect un pachet de apartamente şi menţin un portofoliu de apartamente, fie închiriate, fie pentru revânzare. De obicei, aceşti investitori au angajaţi şi un property manager, cel care gestionează relaţia cu toţi chiriaşii sau cu potenţialii cumpărători’, spun analiştii. Mai există şi tipul de investitori cu un apetit mai mare spre risc, cei care încep dezvoltarea proiectelor imobiliare sau care intră in asociere în astfel de proiecte. În acest caz, randamentele sunt de peste 25% pe an”, se mai arată în studiul realizat de compania de consultanţă imobiliară Nordis.

Cei mai mulţi investitori în proprietăţi imobiliare, în perioada 2016 – 2018, sunt oameni de afaceri români (60%), urmaţi de manageri (20%) şi de personalităţi din spaţiul public (10%), în timp ce doar 10% au alte profesii.

 

Ce chirii se caută în Cluj

Conform statisticilor întocmite de reprezentanţii portalului Imobiliare.ro, cele mai căutate sunt apartamentele cu două camere (54% din totalul căutărilor). Cele de 3 camere generează 28% din căutări, apartamentele de 1 cameră sunt preferate de 13% dintre potenţialii clienţi, iar cele mari, de 4 camere, de numai 5%. Cele mai căutate zone rămân cele care găzduiesc facultăţi – Gheorgheni, Mărăşti şi Zorilor. Se caută apartamente şi în zona centrală, dar şi în Mănăştur şi, mai recent, Bună Ziua.

 

Cele mai căutate zone:

Gheorgheni – 17%

Marasti – 12%

Zorilor – 11%

Central – 11%

Manastur – 10%

Buna Ziua – 7%

Grigorescu – 4%

Andrei Muresanu – 4%

Plopilor – 3%

Semicentral – 3%

„Lunile iunie – iulie sunt cele mai potrivite pentru a închiria un apartament în Cluj-Napoca. Studenţii au plecat din oraş pentru vacanţa de vară, astfel că oferta este una generoasă, iar preţurile ceva mai mici. În august, când reîncepe goana studenţilor după chirii, preţurile pot creşte cu până la 30%”, arată reprezentanţii CompariImobiliare.ro.

În zona centrală ;i Hasdeu chiria medie e de 9 euro/mp, în timp ce în Ghorgheni, Între Lacuri, Horea, Mărăşti, Piaţa Mihai Viteazu e de 8 euro/mp. Mai multe AICI

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.