Închide

Adrian Ghenie, unul dintre cei mai cunoscuți și bine vânduți artiști contemporani, revine în România cu o expoziție personală, după 14 ani. Tema: Relația cu tehnologia

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 01, 2023 0 544

Adrian Ghenie, unul dintre cei mai cunoscuți și bine vânduți artiști contemporani revine în România: expoziția Corpul imposibil, organizată de Fundația Art Encounters, se deschide pe 20 aprilie la Pavilionul ISHO din Timișoara, în anul în care orașul e Capitală Culturală Europeană.

Fundația Art Encounters, înființată și prezidată de antreprenorul timișorean Ovidiu Șandor, organizează expoziția Corpul imposibil (The Impossible Body), care va conține o nouă serie de desene și câteva picturi, create special pentru acestă expoziție și expuse în premieră mondială la Timișoara. Adrian Ghenie este unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani, cunoscut în primul rând datorită picturilor sale inspirate de subiecte istorice și figuri importante ale secolului XX.

Vernisajul expoziției Corpul imposibil are loc pe 20 aprilie, de la ora 18:00 la Pavilionul ISHO din Timișoara, în cadrul proiectului ISHO, în prezența artistului și a echipei Fundației Art Encounters.

„Suntem încântați că Adrian a acceptat invitația noastră și că avem astfel ocazia să vedem în premieră lucrări reflectând preocupările sale actuale, cu o tematică foarte relevantă, cea a relației noastre cu tehnologia. Această expoziție surpriză completează contribuția Fundației Art Encounters la efervescența unui an special” a declarat Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art Encounters, conform economedia.ro.

Pentru toți cei care vor să intre în dialog cu artistul, Fundația Art Encounters organizeză pe 21 aprilie, de la ora 18:00, un eveniment special Meet the Artist, care va include un tur ghidat realizat de Adrian Ghenie împreuna cu Diana Marincu, curatoarea expoziției.

„În cadrul expoziției Corpul imposibil de la Timișoara, artistul ne va prezenta noi lucrări, inspirate de perioada pandemiei și de izolarea în spațiul domestic, când singura legătură cu «lumea» avea loc prin dispozitivele digitale. Aceste teme vorbesc despre relația complicată pe care omul modern o are astăzi cu tehnologia cu social media, cu propriul corp și cu timpul. Ghenie a observat că există astăzi un nou limbaj al corpului, care impune posturi diferite, dezvoltări anatomice specifice și prelungiri ale membrelor prin instrumentele tehnologiei. Desenele sunt încercările artistului de a deconstrui și a reconstrui figura umană respectând niște volume mari, dar speculând plastic prin toate detaliile care le conțin și mai ales prin spațiile goale din jur. Accesul necontenit la tehnologie și mediul digital ne fac, în mod aparent, cel puțin, să fim conectați permanent și legați la o rețea colectivă, rămânând în același timp tot mai singuri”. dezvăluie curatoarea expoziției și directorul artistic al Fundației Art Encounters, Diana Marincu.

Expoziția poate fi vizitată în intervalul 20 aprilie – 18 iunie în incinta Pavilionului ISHO, între orele 12 și 18, de miercuri până duminică, accesul pentru public fiind gratuit.

Portofoliul lui Ghenie, artist născut în Baia Mare și școlit la Cluj, apoi mutat la Berlin, numără până acum zeci de lucrări vândute la marile case de licitații din întreaga lume, 9 milioane de dolari pentru cea mai scumpă operă de artă, un total de 88 de milioane de dolari vânzări în licitații și locul 44 în Top 1.000 artiști contemporani internaționali.

Amintim, pictorul originar din Baia Mare și școlit la Universitatea de Arte și Design din Cluj, pe care a absolvit-o în 2001, și-a bătut în octombrie 2016 propriul record cu tabloul “Nickelodeon”, vândut pentru 9 milioane de dolari la casa de licitații Christie’s. În octombrie 2020 lucrarea ”Lidless eye” a lui Ghenie a fost vândtă pentru 54,9 de dolari hong kong-ezi, adică șase milioane de euro, sau șapte milioane de dolari. Lucrarea marchează ”finala decisivă a apreciatei serii de autoportrete ale lui Adrian Ghenie ca Vincent van Gogh”, după cum nota la acel moment catalogul Sotheby’s.

Anterior Ghenie vindea la Christie’s lucrarea “Flori de Floarea Soarelui în 1937″ pentru 3,11 milioane de lire sterline, adică aproape patru milioane de euro. Precedentul record al lui Ghenie a fost în 2015, când a vândut tabloul “The fake Rothko” cu 1,42 milioane de lire sterline, sau 1,78 milioane de euro, tot la Sotheby’s.

Adrian Ghenie e un exponent al aclamatei “Școli de la Cluj”, puternică pe piața artei contemporane în ultimii ani. Născut în 1977 la Baia Mare, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj în 2001. E unul dintre co-fondatorii galeriei Plan B din Fabrica de Pensule, alături de Mihai Pop. A expus între altele în Veneția, Praga, San Francisco și altele, iar în 2015 a reprezentat România la Bienala de la Veneția. Are lucrări, între altele, la Museum of Contemporary Art în Los Angeles sau San Francisco Museum of Modern Arts.  E artistul român cu cele mai scumpe lucrări pe piața internațională.

Citește și:

O raritate, cel mai bine vândut artist român al momentului Adrian Ghenie, școlit la Cluj, a acceptat să fie intervievat înaintea unei expoziții importante în Londra. Cum i-a influențat cariera un moment din cursurile de la Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu